Saveti – Vinski regioni Francuske za uživanje – Travel Magazine

Vinski regioni Francuske za uživanje

Vinski regioni Francuske za uživanje

Kada zamislite savršen odmor u Francuskoj, prizor je verovatno ispunjen bajkovitim dvorcima, šarmantnim ulicama prepunim živopisnih kafea, mirisom peciva i obiljem ukusne hrane i vina. Bez obzira da li planirate dane da provedete sunčajući se na Azurnoj obali, skijajući u Šamoniju ili obilazeći Grad svetlosti, svako putovanje u Francusku trebalo bi da uključuje čuvene gastronomske užitke i odlično lokalno vino. Posetioci skloni vinogradarstvu znaju da postoji bezbroj cenjenih vinograda širom zemlje, a da su vinski regioni Francuske čuveni u celom svetu. Ako i ne planirate namenski obilazak najboljih francuskih vinarija, uvek možete ubaciti neki vinograd ili dva u svoj plan putovanja.

8 road trip ruta Francuske
PROČITAJTE I…

8 road trip ruta po Francuskoj koje su idealne za vaš odmor

Pojedini vinski regioni su lako dostupni iz većih gradova. Tako je region Šampanje sjajan za jednodnevni izlet iz Pariza. Možete ga posetiti samostalno vozom ili automobilom, ili se možete jednostavno pridružiti nekoj grupi sa vodičem. U svakom slučaju, probaćete fantastična vina i kao suvenir, poneti sa sobom sigurno nekoliko boca. Predlažemo vam nekoliko popularnih francuskih vinskih regiona kako biste započeli planiranje putovanja iz snova.

Alzas (Alsace)

Blizu granice Nemačke i Švajcarske, ovaj region je dom Alzaške vinske rute. U pitanju je deonica od 170 kilometara koja putnike vodi pored bajkovitih sela, dvoraca, crkava i, naravno, brojnih vinograda. Obližnji Strazbur, u kome se osećaju različiti nemački i francuski uticaji, savršena je baza ako želite da istražite ovo područje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alsace (@alsace)

Šampanja (Champagne)

Možda nećete umeti da razlikujete vino iz regije Langdok od vina iz Alzasa, ali zato svi prepoznaju šampanjac. Posetite najpoznatije svetske šampanjske kuće u Remsu i mestašcetu Eperne (Veuve Clicquot, Moët & Chandon i Mumm, da pomenemo samo neke). Takođe, možete i da istražujete brojne vinograde duž turističke rute Šampanje.

Božole (Beaujolais)

Kada se pominju vinski regioni sa poznatim rutama, Alzas svakako nije jedini. Brojne regije nude vođene ture kroz slikovite vinograde i još mnogo toga. I regija Božole se može pohvaliti takvom stazom dužine 140 kilometara. Područje je možda najpoznatije po vrlo mladom crvenom vinu koje se zove Novi božole (Beaujolais nouveau). Ovo vino se svake godine, tačno u ponoć trećeg četvrtka u novembru, zvanično pušta u prodaju i počinje trka kako bi se što pre isporučilo širom sveta. Naravno, rutu možete obići u bilo koje doba godine kako biste videli živopisne vinograde i degustirali poznata vina iz regiona.

Bordo (Bordeaux)

Jedan od najpoznatijih vinskih regiona na svetu, Bordo je dom brojnih cenjenih vinograda i impresivnih dvoraca. Ovde možete i prenoćiti u nekom od dvoraca u okviru čuvenih vinskih imanja. Ljubitelji vina ne bi trebalo da propuste posetu muzeju Grad vina (La Cité du Vin). U muzeju u Bordou posetioci mogu da nauče sve o istoriji vina, kulturi i njegovom stvaranju. Na vrhu muzeja mogu završiti posetu, dok uz čašu omiljenog pića uživaju u panoramskom pogledu od 360 stepeni.

Burgundija (Bourgogne)

Svrstavanje Burgundije na listu prirodne baštine UNESCO-a govori već dosta o ovom regionu. Takođe, vinogorje Burgundije poznato je po svom jedinstvenom “teroaru” (terroir). To je ono što bi se približno moglo definisati kao karakter vina, na koji utiče niz faktora – zemljište, vinova loza, klima, ljudski faktor. Vina iz ove regije su izuzetno cenjena. Neka od njih su i među najskupljim na svetu. Istražite vinograde pešice, biciklom (duž utvrđenih biciklističkih staza), automobilom ili čak balonom na topao vazduh. Planirajte da svoje putovanje uklopite sa nekim od stotinu i više festivala i događaja koji se održavaju tokom godine.

Dolina Loare (Val de Loire)

Neverovatni dvorci, prelepi pejzaži, najduža francuska vinska ruta i preko 1.000 vinograda otvorenih za javnost. Ovo su samo neke od poznatih znamenitosti doline Loare. Strastveni ljubitelji biciklizma će uživati u vožnji stazama duž reke Loare koje se protežu stotinama kilometara. Ukoliko želite da posetite neki dvorac u Francuskoj, ovo je prava regija za to. Obiđite jedan ili više njih, koji datiraju stotinama godina unazad, poput dvorca Šambor (Château de Chambord), koji je najveći u zemlji i jedan od najčuvenijih na svetu.

Konjak (Cognac)

U Konjaku se nalazi najveći vinograd sa sortama grožđa za bela vina u celoj Evropi. Međutim, ovo mesto vam je sigurno poznatije po istoimenom alkoholnom piću koje potiče iz ovog kraja i koje je tako i dobilo ime. Kada ne istražujete okolne vinograde i istorijske lokalitete ovog kraja, obiđite čuvene kuće konjaka. Rémy Martin, Martell & Co. i Hennessy su samo neki od poznatih proizvođača koje ćete naći u ovom regionu.

Provansa (Provence)

Sa šarmantnim selima, ukusnom hranom, poljima lavande i obiljem odličnog roze vina, Provansa je region vredan posete bez obzira volite li vino ili ne. Naravno, sa preko 400 vinograda i vinskih podruma, pravi je raj za ljubitelje vina.

Langdok (Languedoc)

Smešten uz Mediteran, ovaj vinski region ima neke od najstarijih i najvećih vinograda u Francuskoj. Sada deo većeg, novog administrativnog regiona Oksitanija (Occitanie), Langdok je dom brojnih vinarija. Isti je slučaj i sa susednom regijom Rusijon (Roussillon), koja je poznata po svojim prirodnim slatkim vinima (vins doux naturels).

Dolina Rone (Val de Rhône)

Ukoliko posetite dolinu Rone, možete istražiti drugi po veličini vinogradarski region u zemlji. Područje nudi 14 vinskih ruta, tako da možete degustirati mnoštvo ukusnih vina. Postoji nekoliko poznatih mesta u okolini koja ljubiteljima vina mogu biti sjajna baza za obilazak, uključujući Lion, Avinjon i Nim.

Azurna obala gradovi koje treba videti
PROČITAJTE I…

Azurna obala – šta videti i koja mesta obići

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
135Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *