Saveti – Virtuelna realnost pomaže onima koji ne mogu da putuju – Travel Magazine

Virtuelna realnost pomaže onima koji ne mogu da putuju

Virtuelna realnost pomaže onima koji ne mogu da putuju

Jedna baka iz SAD-a nedavno je, uprkos fizičkim preprekama, uspela da se zaputi na putovanje iz Arizone u Vašington i da oživi neka lepa sećanja iz prošlosti.

Ova osamdesetčetvorogodišnjakinja zapravo nikada nije napustila svoj novi dom u Arizoni. Uz pomoć virtuelne realnosti obišla je mesta u Vašingtonu za koja je vežu topla sećanja. Bez izlaska iz staračkog doma oživela je uspomene na pokojnog supruga, sa kojim je tamo živela preko 20 godina. Gospođa Golliver živi u jednom od dva staračka doma u Taksonu u Arizoni, u kojima je pokrenut probni VR projekat. Njegov cilj je da uz pomoć tehnologije virtuelne realnosti pomogne starijim osobama koje više nisu u stanju da putuju.

Dobra stvar u vezi sa VR-om je ta što nema ograničenja. On vas ne mora vratiti samo u rodni grad. Sa ovom tehnologijom možete posetiti mesta koja niste nikada ranije. Možete doživeti avanture o kojima niste sanjali ni kada ste bili mladi. Tako stanari ovih domova mogu da posete Ajfelov toranj, Egipatske piramide, uživaju u uzbudljivoj vožnji na rolerkosteru, ali i da ožive stare uspomene. Istraživanja pokazuju da virtuelna realnost starijim ljudima pomaže se lakše nose sa demencijom i usamljenošću.

Engage VR

Ovaj konkretan projekat, Engage VR, osmišljen je posebno za staračke domove kompanije Watermark Retirement Communities. Ukoliko nakon probnog perioda rezultati budu zadovoljavajući, svi starački domovi ove kompanije biće opremljeni VR tehnologijom. Plan je i da program omogući svim nepokretnim i teško pokretnim stanarima domova da se nalaze i druže na virtuelnim skupovima.

Naučnici koji su razvili program objasnili su da istraživanja za sada pokazuju da se pacijenti koji pate od demencije osećaju znatno bolje neposredno posle VR iskustva. Jedna grupa naučnika radi na VR-u kao potencijalnoj metodi za prepoznavanje ranih znakova demencije, ali i za terapiju. Očekuje se da će sa razvojem VR-a, doći do revolucije u načinu na koji se prati, kontroliše u sprečava ova opaka bolest.

Digitalni putnik je realnost kojoj turizam počinje da se prilagođava. Zato će vas možda zanimati kako izgledaju smart sobe – hotelske sobe budućnosti, ali i kako možete da posetite Versaj bez odlaska u Francusku.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X