Saveti – Vodič za kupovinu krovnih kofera za auto – Travel Magazine

Vodič za kupovinu krovnih kofera za auto

Vodič za kupovinu krovnih kofera za auto

Pri kupovini krovnih kofera za auto često se ne vodi računa o mnogo faktora: o materijalima, kapacitetu, brendu, potrošnji goriva, budžetu, rasporedu, postavci itd. Da ne biste pogrešili pri odabiru, mi smo testirali 5 različitih krovnih kofera za auto i pred vama se nalazi sveobuhvatni vodič za kupovinu istih. Kod ovih proizvoda ne važi uvek pravilo da je najskuplji najbolji, a saznaćete i zašto. Dobra vest jeste da na tržištu postoje krovni koferi za svačiji budžet. Tako smo i mi podelili naš test.

Putovanje kolima Andaluzija
PROČITAJTE I…

Putovanje kolima kroz Andaluziju

Kako isplanirati budžet za kupovinu auto kofera?

Ako ste ustanovili da će vam višak prtljažnog prostora puno olakšati stvari, sigurno sada razmišljate kako ovaj trošak da uklopite u planirani i raspoloživ budžet? Preračunajte koliko ćete potrošiti na putovanju (u zavisnosti od tipa aranžmana, broja dana, broja dece itd.), koliko na benzin, na užinu i kafu sa pumpi, a koliko na suvenire. Koliko ste od ukupnog iznosa spremni da otkinete na komfor? A možda ste blagovremeno sve isplanirali, pa sad nije ni potrebno za kampanjsku reorganizaciju u zadnji čas. Bitno je takođe da ne kupujete ovako nešto impulsivno, nego da gledate dugoročno – koliko ćete zaista koristiti krovni kofer u budućnosti? Tek kada odgovorite sebi na to pitanje, znaćete da li je to isplativa investicija.

A kako se kreću cene krovnih kofera na tržištu?

Ako govorimo o planiraju finansija, prevashodno je dobro da se uputite i raspitate o cenama krovnih kofera. Mi ćemo vam u tome pomoći.

Postoje različiti cenovni rangovi za auto kofere, od onih baš povoljnih, preko neke srednje kategorije, sve do najluksuznijih varijanti. Njihova vrednost varira u zavisnosti od brenda, kapaciteta, materijala i ostalih performansi i funkcija. Poenta je da nađete model kofera koji će zadovoljiti vaše potrebe, a da se pritom uklapa u budžet. A kako se formira cena krovnih kofera saznajte na linku.

Najpristupačnije cene kreću se otprilike od 100 do 300 evra i to su uglavnom brendovi poput Thule Force, Aomaso, Modula ili SportRack. Ako ste pak spremni da izdvojite nešto višu sumu, tu dolaze u obzir auto koferi do 600 evra i u tom rangu na tržištu se izdvajaju Thule Motion, Yakima SkyBox, INNO Wedge. A neki od vas koji su duže štedeli i to namenski da prikupe za ovu svrhu, sigurno će se opredeliti za kvalitet i bezbroj mogućnosti, pa čak i ako cena prevazilazi gore pomenute cifre. Tu prednjače brendovi kao što su Thule Excellence, Hapro Zenith, Kamei Husky i slični, koji su ujedno najcenjeniji na tržištu.

Savet je da se izbegavaju brendovi koji su potpuno anonimni, jer kvalitet može biti sumnjiv i upitan, a izdržljivost pitanje da li će dobaciti do sledećeg putovanja. Kao što vidite iz priloženog brend Thule ima posebne serijale kofera, koji su po performansama i cenama prilagođeni svim nivoima kupovnih moći njihovih kupaca.

Nakon što smo detaljno izanalizirali stanje na tržištu krovnih kofera, važno je napomenuti da osim konkretnih cena, uzmete u obzir i propratne troškove, na koje verovatno niste ni pomislili. To se odnosi uglavnom na troškove montaže, na krovne nosače ili druge specifične dodatke. Ako ovako pristupite kupovini, to će vam sigurno omogućiti da izbegnete neprijatna iznenađenja.

Da li je postavljanje kofera na krov komplikovana procedura?

Ukratko – najčešće nije, ukoliko poslušate naše savete. A da li su krovni koferi zaista praktični za putnike? Da li je postavljanje kofera na krov komplikovan proces i da li je lako pristupiti sadržini na stajankama? O svemu treba voditi računa, zato što je upravo jednostavnost rukovanja jedan od ključnih faktora prilikom donošenja odluka o kupovini. U narednim redovima, odgovorićemo i na ova pitanja.

Za montažu krovnih kofera na auto najčešće nije potrebna stručna pomoć. Većina modernih kofera omogućava samostalnu i jednostavnu instalaciju, naravno uz dobijena uputstva. Ugradnja će vam dakle oduzeti minimalno vremena i alata. Naravno u zavisnosti od tipa automobila i kofera sistem montaže varira, ali većina kofera poseduje sigurne i brze sisteme, poput čeličnih kopči ili brava. Kako se postavljaju krovni koferi možete pročitati u ovom članku.

I pristup stvarima iz auto kofera je takođe olakšan. Veliki broj kofera sa tržišta ima obezbeđen pristup sa obe bočne strane, pa ne morate da ga skidate sa krova kada želite nešto iz njega da uzmete. Sa druge strane, ne zaboravite da auto koferi oslobađaju dragocen prostor u automobilu što utiče na sveukupan komfor tokom putovanja. Mnogo je lakše tako ekonomisati sa prostorom, gde lako možete da smestite dokumenta, flašice i sendviče, eventualno karte za razonodu i slično.

Kako napraviti prostorno savršen raspored pred putovanje?

Kad smo već spomenuli organizaciju prostora i stvari – pokušaćemo da konkretno sagledamo gde je šta najzgodnije staviti. Međutim, pre svega toga važno je shvatiti kako odabrati optimalnu veličinu krovnog kofera? Šta vam je potrebnije pri ruci u ručnom prtljagu, a šta od gabaritnih stvari i potrepština možete da strpate u kofer?  Evo načelnih smernica.

U ranac, ili torbu koju nosite uz sebe nepogrešivo idu sledeće stvari: važni dokumenti: pasoš, lična karta, vozačka dozvola, rezervacije. Zatim mobilni telefon i punjač, papirne maramice, flašica vode i lekovi. A tu su i sitne potrepštine, ko voli da čita poneće knjigu, ko voli da sluša muziku – bluetooth slušalice, a svi zajedno naočare za sunce. I da, eventualno gornji deo trenerke da se ogrnete ako zahladni.

Na krov vozila preporučljivo je popeti sledeće stvari: odeću i obuću koju nećete koristiti tokom vožnje, opremu za skijanje: skije, štapove, kacige, jakne i slično. Ne zaboravite da na nosač možete pričvrstiti čak i bicikl, ako ste avanturistički nastrojeni. Ukoliko ste se uputili možda na neki festival ili na kampovanje, znajte da u auto-kofer lako možete smestiti i gabaritnije predmete poput: šatora, kamp opreme, sklopivih stolova i roštilja.

Krovni kofer slika 2

Ukoliko ne želite da vaše vozilo izgleda ovako pred putovanje, onda razmislite o kupovini krovnog kofera za auto.

Da li je bezbedno imati teret na krovu prilikom brze vožnje?

Sve ostale karakteristike i faktori pri donošenju odluke o kupovini kofera su u redu, ali ubedljivo najvažnije od svega je sigurnost na putovanju. Da li instalacija krovnog kofera na krov vozila može da ugrozi vašu bezbednost? Koja je realna procena, koje su prednosti i mane, time ćemo se pozabaviti u redovima koji slede.

Ukoliko u startu pravilno postavite kofer, prema uputstvima proizvođača – nema razloga za bilo kakvu brigu. Moderne tehnologije montaže i sigurnosnih sistema su veoma pouzdane. Kofer će biti čvrsto pričvršćen za krovni nosač tokom vožnje.

Ako se pridržavate preporučenih težina opterećenja, ne bi trebalo da bude ikakvih problema. Postoje naravno i oni tipovi putnika koji neumereno izruče čitav sadržaj svog ormara i opreme u ograničen kofer za put od 7 dana, ako ste taj tip i ako pretovarite vozilo, onda bi mogle da se dogode neželjene situacije na putu. Budite odgovorni i prema svom, a i prema životima drugih učesnika u saobraćaju.

Bitno pitanje: Da li teret krovnog kofera povećava potrošnju goriva?

Sigurno ste se zapitali ima li instalacija kofera na krov auta ikakve veze sa potrošnjom goriva? Možda čak uopšte niste razmišljali o tome, ali treba znati. Koliko i da li dodatni teret zaista utiče na ovaj aspekt? Odgonetnućemo i to.

Ono što ne smete da zaboravite je činjenica da teret kofera povećava otpor vazduha, pa samim tim i potrošnju goriva vešeg vozila. Ovo pravilo važi pogotovo pri većim brzinama, što je podrazumevano za duža putovanja, kada izađete na auto-put, pa razvijete 140km/h. Taj porast potrošnje goriva, na sreću nije dramatično veći, ali nije na odmet znati. Krovni kofer slika 3Iz ovoga proizilazi i da je sam automobil malo teži za upravljanje, za manevrisanje volanom i kod skretanja. I tu je srećna okolnost ta što je većina auto-kofera dizajnirana tako da mnimalno utiče na vozne karakteristike. Prilagodite vožnju teretu i opterećenju i budite uvek pažljivi u vožnji, pa će transport prtljaga biti potpuno bezbedan.

Koji materijal je najbolje birati prilikom kupovine krovnog kofera?

Šta god da kupujete, ne moraju to biti krovni koferi, sigurno gledate da to nešto bude kvalitetno izrađeno, da bude izdržljivo i da vam dugo traje. Još ako je sve to u okvirima neke razumne cene – onda je to pun pogodak. Pouzdan brend garantuje vam donekle kvalitet izrade, a kvalitet izrade zavisi od materijala i mehanizama nekog proizvoda ili uređaja. Iz tog razloga svi potencijalni kupci krovnih kofera neizbežno razmatraju koji su materijali na raspolaganju.

Kada govorimo o materijalu, zaista je većina kvalitetnih auto kofera napravljena od kompozitne plastike (mešavine strukturnih vlakana i plastike – pogledajte obrazloženje o materijalu), zatim od ABS plastike, pa čak i od polipropilena. Svi navedeni materijali su sa jedne strane lagani i praktični, a sa druge izdržljivi i otporni na vremenske uslove – što je dobitna kombinacija. Osim pobrojanih, izdvajaju se aluminijumski krovni koferi, međutim, oni su neretko puno skuplji i gabaritniji. Kada birate materijal vodite računa da budu dugotrajni i vodootporni, ali uzmite u obzir i njihovu težinu. Ne kaže se džabe u našem narodu “Tri put meri, jednom seci”, to važi i za ovu odluku. Jer odabir visokokvalitetnog krovnog kofera, sigurno će se ispostaviti kao isplativa investicija.

Kada smo kod materijala, iako vi tek nameravate da kupite krovni kofer – moramo vam predočiti čest problem o kojem se raspituju vozači koji ga već imaju. Problem je taj što su neki koferi napravljeni od takvih materijala koji brzo blede. Pogotovu ako su duža putovanja po visokom temperaturama u pitanju, kada je krov potpuno izložen najjačem suncu. Postoji studija slučaja posvećena upravo tome – Kako da sprečite da vaš kofer vremenom izbledi?

Zaključak

Ako ste sa svojim partnerom/partnerkom ili pak nekim drugim saputnikom, već dogovorili budžet i ako ste iz ormara već izvadili i razvrstali stvari, a do putovanja je ostalo još malo – vreme je za kupovinu. Dobronameran savet – obavite to makar nedelju dana pre polaska, kako bi ste imali dovoljno vremena za postavljanje i organizaciju prostora.

Pošto smo sve druge nedoumice odgonetnuli, ostao je odabir brenda, materijala i cenovnog ranga. Kao što smo gore već pomenuli – naša preporuka zbog odnosa cene i kvaliteta je brend Thule, a uz to je pouzdan, kvalitetan i kao takav idealan izbor ako prvi put kupujete krovni kofer. Sa druge strane – može da odgovori svim vašim potrebama i zahtevima, u svakom smislu. Ovde imate sveobuhvatnu ponudu njihovih krovnih kutija, ali i krovnih nosača, mreža, korpi, adaptera i stopa za nosače.

Najopasniji putevi
PROČITAJTE I…

Najopasniji putevi na svetu

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
282Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Krovni koferi su fenomenalna stvar! Dok ga nismo imali, kad krenemo na letovanje ili zimovanje, u kolima je bio cirkus! A onda sam slučajno na blogu Autorenta pročitala tekst o njima, raspiratala se, i evo od tad, putujemo daleko komotnije. Gore smestimo kofere, opremu za pecanje, svašta nešto, tako da dole ubacimo samo ono što će nam trebati tokom puta, i milina. VIše nema gužve.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *