Zabava i kultura – 13 travel činjenica koje će vas iznenaditi – Travel Magazine

13 travel činjenica koje će vas iznenaditi

13 travel činjenica koje će vas iznenaditi

Putovanja. Čini se da znamo sve o njima, zar ne? Koliko je to netačno. Kada samo malo „zagrebete“ ispod površine, ispostavi se da mi o ovom svetu vrlo malo znamo. Skoro pa ništa…

Evo, znate li koliko traje, na primer, najkraći komercijalni let na svetu? Ili koja zemlja nema reku? Ili koji je nekonvencionalni preliv za picu popularan u Švedskoj?

Verujemo da ne, zato smo pronašli odgovore na ova pitanja i na još neka. Hvatajte beleške!

1. Najduži komercijalni let na svetu trajao je oko 30 sati.

Takozvani let „Double Sunrise“ kompanije Qantas, koji je išao od Australije do Šri Lanke, i to u periodu od  1943-45. godine, često je trajao i preko 30 sati. Danas je najduži komercijalni let Singapur Airlines-a, od Singapura do Njujork. Prosečno vreme putovanja je oko 17 sati i 50 minuta.

2. Najkraći komercijalni let traje manje od dve minute.

Neverovatno ali istinito! Najkraći komercijalni let, koji saobraća između susednih ostrva Vestraj i Papa Vestraj na škotskim ostrvima Orknijskim ostrvima, traje oko jedne i po minuta.

Foto: Kit Suman from Unsplash

3. Japanske železnice izdaju „potvrde“ za kašnjenja duža od pet minuta.

Japanski vozovi, koji se smatraju najtačnijim na svetu, izdaju putnicima „potvrdu o kašnjenju“ ako voz kreće više od pet minuta.Dokumenti se mogu pokazati šefovima ili nastavnicima kako bi objasnili kašnjenje. Slične potvrde se takođe izdaju na nekim vozovima u Nemačkoj i u Parizu.

4. Najskuplja gradska vožnja taksijem do aerodroma košta oko 235 dolara!

Svako ko pazi na svoje finansije tokom puta, trebalo bi da izbegava da naruči taksi na tokijskom aerodromu Narita. Prema istraživanju Moneycorp-a, kompanije za razmenu valuta, vožnja od ovog aerodroma do grada, u proseku košta oko 235 američkih dolara!

5. Indijski vozovi prevezu otprilike 23 miliona putnika dnevno.

Da biste imali sa čim da uporedite, to je celokupno stanovništvo Australije. Uz to, ako se postave u jednu liniju, pruge iz indijske železničke mreže mogle bi da obilaze svet i po nekoliko puta.

Amber Fort u Dzajpuru

Foto: Ibrahim Rifath from Unsplash

6. Saudijska Arabija nema nijednu reku!

Zanimljivo je kako neke zemlje imaju i po nekoliko stotina reka, a neke opet skoro pa nijednu. Tako Rusija ima više od 100. 000 reka, što je najviše na svetu. Nasuprot njoj, Saudijska Arabija je zemlja koja nema niti jednu reku. Ova arapska zemlja je ujedno najveća država bez reke, a pored nje reku nemaju ni Oman, Katar, Kuvajt, Jemen, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, Maldivi i još nekoliko mahom pustinjskih i ostrvskih zemalja.

7. Isto je vreme na oba kraja Kine.

Uprkos pet geografskih vremenskih zona, Kina ima samo jedno određeno vreme, koje se posmatra u celoj zemlji. Kinesko standardno vreme je UTC + 8.

8. Piloti i kopiloti ne jedu isti obrok pre leta.

Kao deo standardne procedure, piloti i kopiloti ne jedu istu hranu pre leta, u slučaju trovanja hranom. Ako je jedan od pilota nesposoban (ne može da napusti kupatilo), onda drugi pilot može da preuzme komandu.

Foto: Omar Prestwich

9. Banana je popularni preliv za pice u Švedskoj.

Verovali ili ne, često u paru s kari prahom!

10. Sudan ima više drevnih piramida od Egipta.

Izvori se razlikuju, ali smatra se da Sudan ima oko 250 piramidnih građevina, koje su izgradili vladari drevnih kraljevstava Kushite između 2. 500 godine pre nove ere i 300. godine nove ere. Smatra se da u Egiptu ima nešto više od 100 piramida.

11. Scenic Great Ocean Road, koji se proteže duž obale Viktorije u Australiji, zapravo je ratni spomenik.

Izgrađen od vojnika i posvećen onima koji su izgubili živote u Prvom svetskom ratu, put služi kao najveći ratni spomenik na svetu.

12. Minareti Tadž Mahala lagano se naginju ka spolja.

Ovo je učinjeno namerno kako bi se osiguralo da ukoliko minaret propadne, uruše se samo minareti, ali ne i centralna grobnica. Takođe je tačno da je tim od 20.000 zanatlija i majstora izgradio remek-delo mogulske arhitekture.

13. Na ostrvu Jap (Yap), koje pripada državi Mikroneziji, stene se koriste kao valuta.

Vrednost svake stene temelji se na njenoj veličini i istoriji (odakle potiče). Iako su američki dolari sada počeli da se koriste za svakodnevne kupovine na ostrvu, kamenje se i dalje koristi za ceremonijalne transakcije (na primer, tokom venčanja). JLap takođe koristi kurkumu, školjke i krpe kao službenu valutu.

Pročitajte još da li će influenseri zbog pandemije virusa korona ostati bez posla. Iz udobnosti fotelje možete istražiti i najbolje atrakcije Nemačke, kao i znamenitosti Škotske i Engleske.

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X