Zabava i kultura – Caffè Florian - priča iza najstarijeg kafića Italije – Travel Magazine

Caffè Florian – priča iza najstarijeg kafića Italije

Caffè Florian – priča iza najstarijeg kafića Italije

Da li ste posetili Caffè Florian? Kada je pandemija korona virusa celu Italiju stavila pod „ključ“, slike prazne Venecije opkolile su svet. Među njima se posebno izdvajala ona na kojoj su prikazane bile prazne stolice ispred kafića Florian. Jedan od simbola grada, prepoznatljiv brend uspeo je da preživi teška vremena i nakon strogog karantina otvori svoja trošna vrata…

Caffè Florian – drugi najstariji kafić na svetu

Možda kafić i nije prava reč. Više je to bila kafana, u onom dobrom smislu reči. Mesto koje je 29. decembra 1720. godine otvorio Floriano Franesconi pod imenom „alla Venezia Trionfante“ ili ti Trijumf Venecije, koji je kasnije dobio svoje sada čuveno ime „Florian“. Pretpostavljate, bilo je „vidimo se kod Floriana“ i „čekam te kod Floriana“. Ovde su kafe ispijali Carlo Goldoni, Kazanova i D’annunzio.

Pogledajte kako izgleda život u Veneciji posle karantina, kao i koje mesto je najbolja tajna Budimpešte. Saznajte sve i o Balatu, skrivenom dragulju Istanbula!

Ljudi ovde ne sede da bi popili najbolju kafu na svetu, pa ni da bi uživali u prelepom trgu Sv. Marka, već da bi udahnuli dašak prošlosti. Ovde se redovno održavaju muzičke večeri i zanimljivi kulturni događaji, te se možete iznenaditi besplatnoj muzičkoj večeri.

Mermerni stolovi, plišane sofe sa drvenarijom i oslikani zidovi vratiće vas u 18. vek kada je Caffè Florian ugošćavao eminentne ljude iz sveta umetnosti i trgovine.

Među slavnim gostima bili su i Wagner, Stendhal, Goethe, Byron, Shelley i Nietzsche. Zbog popularnosti kafića, originalnim prostorijama dodate su još dve sale, sala Orientale i del Senato.

Zanimljivo je da je drugi najstariji kafić u Italiji otvoren tek četrdeset godina nakon ovog, u Rimu. U pitanju je Caffe Greco koji je otvoren 1760. Sa druge strane, najstariji na svetu je pariski caffe Le Procope, koji radi od 1686. godine.

Pogledajte kojih 5 knjižara se smatra najlepšim u Parizu, kao i šta sve možete da vidite u Buranu dok ste u Veneciji. 

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X