Zabava i kultura – Da li će ovo biti godina muzeja? – Travel Magazine

Da li će ovo biti godina muzeja?

Da li će ovo biti godina muzeja?

Muzeji predstavljaju velike atrakcije za turiste širom sveta. Za mnoge su oni i glavni ili bar jedan od glavnih razloga putovanja na neku destinaciju.

Svake godine milioni turista putuju po svetu i obilaze čuvene muzeje poput Luvra, Ermitaža ili Vatikanskog muzeja. Za njih bi ova godina mogla biti posebno zanimljiva pošto se očekuje otvaranje nekoliko veoma zanimljivih novih muzeja.

Nacionalni muzej Katara će biti otvoren 29. marta u Dohi. Zgradu muzeja je dizajnirao francuski arhitekta Žan Nuvel (Jean Nouvel), a inspiracija mu je bila pustinjska ruža. Biće to najznačajnija kulturna institucija u gradu, piše Tourism Review. Muzej će biti podeljen u tri celine. U prvoj će biti prirodnjačka izložba iz perioda pre stvaranja naseobina na ovom području. Druga celina će predstavljati etnografsku izložbu „Život u Kataru“, a treća će biti posvećena stvaranja katarske nacije.

Foto: jeannouvel.com

Čuveni pariski muzej moderne umetnosti Pompidu otvara svoju ispostavu u Šangaju. Deset godina su trajali pokušaji da se u ovom kineskom gradu otvori galerija poznatog muzeja i to će se konačno dogoditi ovog proleća. On će se nalaziti u jednom krilu velike zgrade West Bund Art muzeja i prostiraće se na 25.000 kvadratnih metara. Izložbe će stizati pravo iz Pariza.

Foto: davidchipperfield.com

Jedan od najpoznatijih muzeja savremene umetnosti na svetu, njujorški MOMA (Museum of Modern Art) ove godine proširuje svoj izložbeni prostor za čak 30 posto, a u njemu će biti mesta za izložbu o savremenom filmu. Njujork će dobiti još jednu kulturnu instituciju. Na Menhetnu, u umetničkom distriktu Čelzi, biće otvorena multifunkcionalna dvorana The Shed namenjena za izložbe, baletske i pozorišne predstave i koncerte.

Foto: dsrny.com

Berlin će u septembru dobiti novi muzejski kompleks na čuvenom Humboltovom forumu, ostrvu sa muzejima. Novi muzej će se nalaziti u prostoru renovirane berlinske kraljevske palate i imaće postavke raznih vanevropskih i umetnosti azijskih naroda. Istog meseca će i bečka Albertina dobiti značajno proširenje. Novi izložbeni prostor na 1.700 kvadratnih metara biće otvoren nedaleko od glavne zgrade muzeja u zgradi poznatoj pod imenom Kunstlerhaus. Ovde će biti izložena jedna od najvrednijih savremenih umetničkih kolekcija bračnog para Essl.

Foto: berliner-schloss.de

Krajem godine u Moskvi će biti otvoren džinovski umetnički centar VAC Foundation, koji je dizajnirao Renzo Piano. Centar je smešten u objekat bivše električne centrale koji se nalazi nedaleko od Kremlja. Na 20.000 kvadratnih metara biće prostora za izložbe, ali i distrikt u kome će biti smešteni studiji i stanovi za umetnike, biblioteka, knjižara.

Foto: v-a-c.ru

Iako je trebalo da ove godine bude otvoren, novi Veliki egipatski muzej koji se nalazi pored čuvenih piramida u Gizi, biće otvoren tek naredne godine. U njemu će se naći oko 50.000 predmeta, a među najvrednijim eksponatima biće Tutankamonova grobnica. To će biti najveći arheološki muzej na svetu, čija izgradnja je koštala milijardu dolara. U okviru muzeja će se nalaziti i 28 specijalizovanih prodavnica, 10 restorana, konferencijski centar i bioskop.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *