Zabava i kultura – Drevna mesta - delo vanzemaljaca?, I deo – Travel Magazine

Drevna mesta – delo vanzemaljaca?, I deo

Drevna mesta – delo vanzemaljaca?, I deo

Naša planeta je dom spektakularnih ostataka iz prošlih epoha, građevina za koje se čini da se suprotstavljaju tehnološkim mogućnostima svoga vremena bilo zbog toga što su prevelike, preteške ili suviše složene. Upravo zbog toga, ima onih koji veruju da su drevni graditelji pratili „vanzemaljska uputstva“ ili da možda ruke koje su gradile ova mesta nisu bile sa ovog sveta. Zabavno je razmišljati o tome da li su vanzemaljci nekada zaista posetili zemlju ili ne, ali istina je da nema nikakvih dokaza da su oni boravili ovde niti da su imali išta da gradnjom nekih od najvećih i najmisterioznijih građevina na planeti. Iako vanzemaljci ovde očigledno nisu umešali svoje prste, to ova mesta ne čini manje čarobnim i potpuno neverovatnim…

Saksajuaman (Sacsayhuaman)

Izvan grada Kusko, drevne prestonice Inka, u peruanskim Andima, smeštena je tvrđava Saksajuaman. Izgrađena od ogromnog kamenja koje je isklesano i naslagano poput neke slagalice, neki smatraju da bi tvrđava mogla biti delo drevne civilizacije koja je dobila malu pomoć od vanzemaljskih prijatelja. Hiljadu godina stari zidovi tvrđave su sazidani od kamena, pri čemu je svaki komad težak i do 360 tona, a morao je biti nošen preko 30 kilometara pre nego što je podignut i postavljen na svoje mesto sa gotovo laserskom preciznošću. Kako je jedna drevna kultura uspela da ostvari ovakav inženjerski poduhvat je veoma zanimljivo pitanje. Ispostavlja se da su Inke bile vešte u izgradnji kuća i tvrđava podjednako kao i u posmatranju neba i pravljenju kalendara. Zapravo, tvrđava Saksajuaman nije jedini primer njihovog složenog zidarstva. Slične zidine se mogu pronaći širom imperije Inka, uključujući i one u gradu Kusko gde je 12-ugaoni kamen pažljivo postavljen na svoje mesto. U skorije vreme arheolozi su otkrili tragove sistema užeta i poluge koji su Inke koristile za prevoz kamena iz kamenoloma u gradove, sistem koji se oslanjao na snagu i genijalnost, a ne na vanzemaljske arhitekte.

Naska linije

Na visokom i suvom platou, nekih 300 km jugo-istočno od Lime, 800 dugačkih ravnih, belih linija je urezano u peruanskoj pustinji, naizgled nasumice. Njih prati i 300 geometrijskih oblika kao i 70 figura životinja, uključujući pauka, majmuna i kolibrija. Najduža linija ide direktno poput strele dužinom od nekoliko kilometara, a najveći oblici se najbolje mogu videti iz vazduha. Naučnici veruju da su ovi crteži stari dve hiljade godina, a zbog svoje starosti, veličine, vidljivosti iz vazduha i misteriozne prirode, ove linije se često navode kao jedan od najboljih primera vanzemaljskog rada na Zemlji. U suprotnom, kako bi jedna drevna kultura bila u stanju da napravi jedan tako veliki projekat u pustinji, bez mogućnosti letenja, i zašto bi to činili? Ispostavilo se da je prilično lako shvatiti kako su linije nastale. Ovaj enigmatski dizajn je dobijen uklanjanjem gornjeg sloja kamenja, boje rđe i izlaganjem svetlijeg belog peska koji se nalazi ispod. Zašto su ovo činili je malo teže objasniti. Ove linije su prvi put proučavane ranih 1900-ih, a kasnije se došlo do zaključka da one ukazuju na svečana ili ritualna mesta vezana za vodu i plodnost. A osim toga što se mogu videti iz vazduha, mogu se videti i sa okolnih obronaka.

Egipatske piramide

U neposrednoj blizini Kaira, u Gizi, najpoznatije egipatske piramide niču iz pustinje. Izgrađene pre više od 4.500 godina, piramide u Gizi su monumentalne grobnice gde su sahranjivane drevne kraljice i faraoni. Ali kako su tačno Egipćani izgradili ovakve stvari? Keopsova piramida je napravljena od miliona precizno tesanih komada kamena od kojih je svaki težak najmanje dve tone. Čak i uz pomoć današnjih kranova i druge građevinske opreme izgradnja ovako velike piramide bi bila popriličan izazov. Osim toga, tu je i astronomska konfiguracija piramida za koju se smatra da je usklađena sa položajem zvezda u Orionovom pojasu, a ističe se i činjenica da su tri piramide u znatno boljem stanju od ostalih koje su sazidane vekovima kasnije. Istina je da naučnici nisu sigurni kako su stari Egipćani zidali ove piramide, a posebno kako su to uspeli tako brzo da urade, ali postoje brojni dokazi da su ove grobnice delo hiljada ljudskih ruku.

Nastaviće se…

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *