Zabava i kultura – Drevna mesta za koja se veruje da su delo vanzemaljaca, II deo – Travel Magazine

Drevna mesta za koja se veruje da su delo vanzemaljaca, II deo

Drevna mesta za koja se veruje da su delo vanzemaljaca, II deo

Naša planeta je dom spektakularnih ostataka iz prošlih epoha, građevina za koje se čini da se suprotstavljaju tehnološkim mogućnostima svoga vremena bilo zbog toga što su prevelike, preteške ili suviše složene. Upravo zbog toga, ima onih koji veruju da su drevni graditelji pratili „vanzemaljska uputstva“ ili da možda ruke koje su gradile ova mesta nisu bile sa ovog sveta. Zabavno je razmišljati o tome da li su vanzemaljci nekada zaista posetili zemlju ili ne, ali istina je da nema nikakvih dokaza da su oni boravili ovde niti da su imali išta da gradnjom nekih od najvećih i najmisterioznijih građevina na planeti. Iako vanzemaljci ovde očigledno nisu umešali svoje prste, to ova mesta ne čini manje čarobnim i potpuno neverovatnim…

Uskršnje ostrvo

Enigma koja okružuje moai, niz velikih kamenih figura na Uskršnjem ostrvu, uglavnom sledi istu priču kao i ostali objekti na ovoj listi: kako su ove figure nastale pre više od hiljadu godina? I kako je moai zavšio na Uskršnjem ostrvu, jednom od najizolovanijih na svetu? Isklesani iz kamena, gotovo 900 ljudskih figura je rasuto duž ivica ugašenih vulkana na ostrvu. Figure u proseku visoke 4m i teške 14 tona izgledaju kao da su oblikovane od mekane vulkanske sedre pronađene u kamenolomu Rano Raraku. Tamo postoji preko 400 figura još uvek u različitim fazama izgradnje, od kojih su neke i završene čekajući prevoz do mesta na kome je trebalo da završe. Razlozi za pravljenje ovih statua su misteriozni, mada je verovatno da su napravljene iz verskih ili ritualnih razloga.

Teotivakan (Teotihuacan)

Teotivakan, što u prevodu znači „Grad bogova“, je razuđen, drevni grad u Meksiku koji je najpoznatiji po svojim piramidalnim hramovima i astronomskim slaganjima. Izgrađen pre više od 2.000 godina, njegova starost, veličina i složenost mogu izgledati kao da nisu sa ove planete, ali ovo je itekako delo čoveka. Naučnici veruju da je tokom vekova, mešavina kultura koja uključuje civilizaciju Maja, Zapoteka i Miksteka, sagradila grad koji je udomio više od 100.000 ljudi. Sa svojim freskama, alatima, transportnim sistemom i dokazima o naprednoj poljoprivrednoj praksi, Teotivakan se često smatra mnogo tehnološki naprednijim nego što je to bilo moguće u Meksiku, u periodu pre Asteka. Najpoznatija građevina je masivna Piramida sunca koja je jedna od najvećih ovakvih konstrukcija u zapadnoj hemisferi.

Stounhendž

Veliki krug kamenja, od kojih neki težine i do 50 tona, nalaze se u unutrašnjosti Engleske, severo-zapadno od Solsberija. Poznati kao Stounhendž, neolitski spomenik inspirisao je švajcarskog autora Eriha fon Denikena da pretpostavi da je ovo bio model solarnog sistema koji je služio i kao mesto za spuštanje vanzemaljaca! Pitanje koje je njega intrigiralo i brojne druge ljude je kako je ovako masivno kamenje završilo stotinama kilometara od kamenoloma? Za sada niko ne zna šta Stounhendž zapravo predstavlja ali objašnjenje sigurno nisu vanzemaljci. Umesto toga, naučnici su dokazali da je zapravo moguće izgraditi ovako nešto korišćenjem tehnologija koje su postojale pre 5.000 godina, kada su izgrađeni najraniji objekti na ovom mestu.

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *