Zabava i kultura – Ermitaž, ruska riznica svetskog umetničkog blaga – Travel Magazine

Ermitaž, ruska riznica svetskog umetničkog blaga

Ermitaž, ruska riznica svetskog umetničkog blaga

Госуда́рственный Эрмита́ж, odnosno Državni muzej Ermitaž najveći je muzej kulture i umetnosti u Rusiji, a u svetu je ispred njega samo francuski Luvr.

Osnovan je 1764. godine u Sankt Peterburgu, kada je prosvetiteljska carica Katarina Velika (Katarina Druga Aleksejevna), koja je inače u istoriji ostala zapamćena kao zaštitnica umetnosti i književnosti, za svoju ličnu zbirku kupila 255 vrednih slika od trgovca Gockovskog iz Berlina. Zatim je svojim ambasadorima širom sveta naložila da skupljaju najvrednije artefakte i umetnička dela. Njena kolekcija je vremenom rasla, a za javnost je otvorena 1852. godine.

Danas se Ermitaž može pohvaliti jednom od najvažnijih umetničkih kolekcija na svetu, sa preko 2,7 miliona eksponata (prema nekim procenama tri miliona) i izložbama sa najrazličitijim temama, od drevnog Egipta, do Evrope ranog 20. veka. Ermitaž poseduje dela Leonarda da Vinčija, Mikelanđela, Rafalea i Ticijana, jedinstvenu kolekciju Rembranta i Rubensa, mnoga dela francuskih impresionista kao što su Renoar, Sezan, Mane, Mone i Pisaro, zatim dela Van Goga, Matisa i Gogena, Pikasa, Kandinskog, kao i nekoliko Rodinovih skulptura. Kolekcija Ermitaža je toliko velika i raznovrsna, da ukoliko potrošite minut na gledanje svakog eksponata, trebaće vam 11 godina da ih vidite sve.

Naravno, samo mali deo blaga Ermitaža je izložen. Obilasci obično traju preko tri sata i nezaobilazni su deo itinerera svih posetilaca Sankt Peterburga. Godišnje ga obiđe oko četiri miliona posetilaca. Možda niste znali, ali ovaj muzej svoje „filijale“ ima u Amsterdamu, Kazanju, Viborgu, Omsku, Vladivostoku, Vilnjusu i Ferari.

Ermitaž je smešten u kompleksu koji se sastoji iz 6 zgrada na obali Reke Neve, od kojih je glavno zdanje monumentalni Zimski dvorac, nekadašnja rezidencija ruskih careva od 1732. do 1912. i jedan od najznačajnijih spomenika ruske barokne arhitekture (rokokoa). Palata čija je zeleno-belo-zlatna fasada simbol Ermitaža, ima 1.057 raskošno dekorisanih prostorija, od kojih su mnoge otvorene za javnost. Nalazi se na grandioznom Dvorskom trgu, centralnom gradskom trgu na kome su se zbili mnogi važni događaji iz burne istorije Sankt Peterburga, uključujući i Krvavu nedelju 1905. i scene Oktobarske revolucije 1917. godine. Trgom dominira spomenik caru Aleksandru I, podignut u čast pobede Rusije nad Napoleonovim trupama.

Radno vreme kompleksa Ermitaž je od 10.30 do 18.00h utorkom, četvrtkom, subotom i nedeljom, i od 10.30 do 21.00 sredom i petkom. Muzej je zatvoren ponedeljkom, 01. januara i 09. maja. Cena ulaznice je 700 rublji za odrasle, dok deca i studenti ne plaćaju ulaz. Redovi za kupovinu ulaznica su veoma dugi, pa se savetuje da svoju ulaznicu kupite online (vaučer važi 180 dana) i tako izbegnete čekanje u redu. Ulaz je besplatan za sve posetioce prvog četvrtka u mesecu, 18. maja i 07. decembra.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Koja je ovo zemaljska lepota!!Dah da vam zasta!e

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *