Zabava i kultura – Festival majmuna – Travel Magazine

Festival majmuna

Festival majmuna

Svake godine, poslednje nedelje u novembru, grad Lopburi u Tajlandu organizuje zanimljivu proslavu kako bi se zahvalio svojoj glavnoj turističkoj atrakciji – majmunima, za doprinos prosperitetu Lopburija. Ovaj fascinantan grad, smešten u istoimenoj provinciji, predstavlja jedinstven spoj istoka i zapada, drevnog i modernog, kraljevske raskoši i veličanstvenih ruševina, što sve oslikava njegovu burnu prošlost.

Lopburi se nalazi 155 km severno od Bangkoka, a moderan grad obavija ostatke starog grada, koji su tokom vekova naseljavali različiti narodi. Danas je grad preplavljen majmunima, od kojih se većina nastanila oko drevnih ruševina i upravo njima se svake godine odaje počast velikim slavljem i gozbom, sa ogromnim količinama voća i povrća. Veliki broj majmuna opstaje u ovoj oblasti delom i zbog budističkog suprotstavljanja ubijanju životinja. Šta više, mnogi meštani veruju da su majmuni u Lopburiju „deca“ indijskog boga Kale i ukoliko bi ih neko povredio to bi donelo nesreću.

Festival se organizuje u kmerskom hramu Prang Sam Jot (Prang Sam Yot), a običaj je da se upriliči prava gozba za ove simpatične životinje, sa stolovima prepunim hrane, gde se mogu naći razne đakonije, od kikirikija, kupusa, lubenica, banana, bundeva i ananasa do kuvanih jaja i krastavaca. Poslednje dve stvari izazivaju žustre svađe među majmunima, jer su posebno omiljene, a hiljade posetilaca dolazi kako bi gledali ovaj spektakl.

Turistima se savetuje da vode računa o dragocenostima koje nose sa sobom, uključujući minđuše i foto aparate, jer su „slavljenici“ poznati po tome da će oteti sve što im padne pod ruku.

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *