Zabava i kultura – Filmovi koji će vas teleportovati u Rusiju – Travel Magazine

Filmovi koji će vas teleportovati u Rusiju

Filmovi koji će vas teleportovati u Rusiju

Ukoliko ste planirali putovanje u Rusiju, koje ste usled pandemije korona virusa morali da odložite, možda biste želeli da pogledate nekoliko filmova koji će vas teleportovati u Rusiju.

Filmovi koji imaju rusku atmosferu, ali su snimljeni u drugim državama

Doktor Živago„, film iz 1966. godine, ostvarenje koje je dobilo pet Oskara i smatra se jednim od najboljih filmova svih vremena, očigledan je izbor. Međutim, ovaj film je snimljen uglavnom u Španiji, u kojoj je nekoliko slojeva prašine preko kamenoloma „glumilo“ sneg.

Šta je sa filmom „Park Gorki“, trileru o zločinu i korupciji iz 1983. godine, čija radnja se dešava takođe u ruskoj prestonici? Niet!

Nažalost, i ovaj film je snimljen van Rusije. Na vozilo u kojem se nalazio glumac Vilijam Hart (William Hurt) pucano je u Helsinkiju i Stokholmu. Kremlj je u ovom filmu „glumila“ unutrašnjost gradskog veća u Glazgovu, u Škotskoj.

Mislite da biste bili uspešniji s novijim filmom, kao što je hit komedija „Smrt Staljina“ iz 2017. godine?

Ah, možda i ne. Većina spoljašnjih scena snimljena je u Kijevu (Ukrajina), kao i u Londonu, a samo nekoliko njih je snimljeno u Moskvi.

Prestonice Švedske, Ukrajine i Finske „glumile“ Rusiju

Ironično je da Rusija ima dugogodišnju i naprednu filmsku industriju, koja seže do remek-dela nemog filma „Oklopnjača Potemkin“ iz 1925. godine. Ovaj film često je glorifikovan kao najveći film u istoriji.

Ipak tokom sovjetske ere, pristup zapadnih filmskih ekipa bio je strogo ograničen. Tada su prestonice Finske i Švedske često korišćene kao „zamena“ za ruske gradove.

Zanimljivo je da je putopisna ekipa iz Finske, poznata sovjetskim vlastima po turističkim promocijama, bila angažovana da krišom snimi lokacije koje su potom korišćene za film „Bele noći“ iz 1985. godine.

Producent Tejlor Hekord (Taylor Hackford) bio je frustriran što su ga kritičari pogrešno optužili da je koristio iste, stare fotke iz Helsinkija, ali nije smeo da kaže istinu. Finskoj ekipi bio bi u tom slučaju zabranjen bilo koji budući rad u SSSR-u.

Pad Sovjetskog Saveza otvorio vrata Rusije zapadnim filmašima

Kako se Sovjetski Savez raspao, zapadni producenti filmova bili su u mogućnosti da snimaju u Rusiji.

Filmska adaptacija romana Džona Le Karea (John Le Carre) iz 1990. godine „Ruska kuća“, snimana je na lokacijama u Moskvi, i tadašnjem Lenjingradu.

Filmska adaptacija čuvenog Tolstojevog romana „Ana Karenjina“ iz 1997. godine, bila je mnogo autentičnija.

Ceo film je snimljen većinom u Sankt Peterburgu, u palatama i raskošnim dvorcima ruskog plemstva pre revolucije. Među setovima bili su čuvena Zimska palata, Peterhofa, veličanstveno ukrašena palata Jusupov i glavne gradska magistrala – Nevski prospekt.

Moskva je, u međuvremenu, dobila spektakularne scene jurnjave automobila u ostrvarenju „Bornova nadmoć“, u kojem je Met Dejmon (Matt Damon) uništio ruske taksije marke Lada.

Opsada Lenjingrada u filmu „Pad“, iz 2004. godine, koja prikazuje poslednje Hitlerove dane, snimana je u Sankt Peterburgu i oko njega. Furerov titl je postao internet meme.

Nedavno, kao znak koliko su postali dobrodošli zapadni filmski stvaraoci u Rusiji, moskovski Crveni trg bio je zatvoren za javnost nekoliko sati. Za to vreme producenti su mogli da snime scene za futuristički horor iz 2012. godine „Resident Evil: Retribution“.

Sibirski berberin iz 1998. godine – jedan od najskupljih filmova u istoriji savremene ruske kinematografije

Naravno, ukoliko želite malu dozu ruske atmosfere, mi vam predlažemo da pogledate čuveni ruski film „Sibirski berberin“. On će vas odmah teleportovati u Rusiju…

Prvi visokobudžetni film (35 miliona dolara) u istoriji savremene ruske kinematografije, bio je ruski odgovor na čuveni film „Prohujalo sa vihorom“. U fokusu priče je tragična ljubav između ruskog kadeta i Amerikanke u Carskoj Rusiji.

Za vreme snimanja ovog filma čuvene petokrake na kulama Kremlja su skinute (da bi scene u filmu bile verodostojne). To se desilo drugi put u istoriji. Prvi put su skinute za vreme Velikog otadžbinskog rata.

Pogledajte koji filmovi će da vas teleportuju u Francusku, kao i koje su to najbolje atrakcije Rusije. Pročitajte i prvu analizu stručnjaka o tome kako će izgledati putovanja nakon korona virusa.

Brojne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
9Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X