Zabava i kultura – Gde je snimana hit serija "La Casa de Papel" – Travel Magazine

Gde je snimana hit serija „La Casa de Papel“

Gde je snimana hit serija „La Casa de Papel“

Španska krimi serija „La Casa de Papel“ ovih dana beleži neverovatan rast popularnosti.

Hit serija o pljačkašima najgledanija je serija na svim streaming platformama, kao i na Netflix Srbija za vreme korona virusa.

Takođe, njene prepoznatljive Dali maske i crveni kombinezoni, postali su omiljeni outfit na maskenbalima širom sveta, poslednjih godinu dana.

Mi smo odlučili da se vam otkrijemo lokacije iz najpoznatijih scena.

La Casa de Papel – zaraza od četiri sezone koja je smeštena mahom u Madrid

Jednom kada krenete da gledate ovu seriju, koja je potpuno zarazna, shvatićete zašto je ova krimi drama postala svetski fenomen. Kao i da radnja ne mora biti smeštena u Ameriku, da bi vam se neka serija dopala.

La Casa de Papel je čista „madridska stvar“, ako znamo da su sve četiri sezone smeštene u Madrid.

Prva i druga sezona mahom se dešavaju iza zatvorenih vrata madridske Kraljevske kovnice novca.

Sve kreće kada banda pljačkaša u crvenim kombinezonima sa maskama Salvadora Dalija provali u kovnicu. Cilj? Štampanje sopstvene serije novca koja ne može da se prati.

Prva i druga sezona – La Fabrica Nacional de Moneda

Prava La Fabrica Nacional de Moneda, nije tip zdanja u kojoj ćete moći da snimate neku seriju. Za to vam niko ne bi dao dozvolu. Shodno tome, pronađena je zamena – jednako veliki Consejo Superior de Investigaciones Cientificas (CSIC), odnosno Špansko nacionalno istraživačko veće.

Ovaj naučni institut izgrađen je 30-ih godina prošlog veka. Ali, sa svojim stubastim ulazom i onim što kreator serije Alex Pina naziva „moćnom neoklasicističkom atmosferom“, izgleda mnogo starije. Svakako više nego prava kovnica koja se nalazi u ulici Calle de Jorge Juan.

Naravno, većina unutrašnjih scena snimljena je u studiju u Colmenar Viejo-u, severno od Madrida, ali su drugi prostori korišćeni za specijalne scene.

Kada se taoci odvode na krov u prvom delu, to je snimljeno na krovu Škole vazduhoplovstva i svemira na Univerzitetu Escuela Tecnica Superior de Ingenieria.

Za scene štampanja novca poslužila je štamparija ABC novina, u gradu Torrejon de Ardoz.

U slučaju da se pitate, dok je štampa novca bila realno prikazana, novac koji je bio „navodno“ proizveden morao je da izgleda daleko veći i drugačiji od stvarnog.

Lovačka kuća odakle je sve krenulo…

Dok je banda u Kraljevskom kovnici, mastermind iza pljačke, El Profesor (Alvaro Morte), nalazi se u drugom skladištu, snimljenom u San Blasu na istoku grada.

U flešbekovima, Profesora vidimo kako okuplja bandu i ceo plan prezentuje na lovačkom imanju. U pitanju je imanje Finco El Gasco, kod Torrelodonesa.

Omiljeno mesto za venčanje, kuća sa 11 soba, nalazi se na oko 32 kilometara severozapadno od Madrida.

Treća i četvrta sezona – Banco de Espana

Za delove tri i četiri, snimljene unazad, kao što su bile prve dve sezone, fokus je bio usmeren na Banku Španije.

Prava Banco de Espana nalazi se u Calle de Alcala, u samom centru grada, ali snimci iz serije koji je „glume“ su zapravo snimljeni u Ministarstvu za javne radove i saobraćaj.

Ministerio de Fomento je jedna od vladinih kancelarija izgrađenih 1930-ih i 40-ih, na Paseu de la Castellana, na severu grada.

Enterijeri su ovog puta kreirani u Netfilx studiju u Tres Cantosu, poznatom kao Madrid Content City.

Scena koja otvara četvrtu sezonu – cepelin iznad Madrida

Scena kojom počinje četvrta sezona, kada vidimo kako sa neba padaju novčanica evra, snimljena je u modernoj, pešačkoj ulici Plaza del Callao, u samom centru grada.

Ovoga puta umesto lovačke kuće, banda je za planiranje nove pljačke navodno bila u italijanskom manastiru, ali i ovo je takođe snimljeno u Španiji.

Za eksterijere su koristili crkvu Ermita de San Frutos, iz 12. veka. Ova prelepa ali dosta oronula crkva se nalazi u Carrascal del Rio, na oko 144 kilometara severno od Madrida, sa spektakularnim pogledom na park Hoces del Rio Duraton i reku Duraton.

Većina enterijera – uključujući one na blistavom venčanju Berlina (Pedro Alonso) – snimana je u Abadia de Parraces, opatiji iz 16. veka u Segoviji, oko 90 kilometara od prestonice.

Egzotične destinacije obeležile treću sezonu serije

Treći deo serije je bio korak izvan matične zemlje, sa nizom uvodnih scena koje su snimljene širom sveta.

Na samom početku treće vidimo ljubavnike Tokio (Ursula Corbero) i Rio (Miguel Herran) na Karibima – tačnije na divnom Panamskom arhipelagu Guna Iala.

Potom Tokio odlazi do Profesora koji živi blizu ukrašenog, nedovršenog hrama Istine, u čarobnoj Pataji, na Tajlandu.

Berlin je, u međuvremenu, u Italiji – ali ovaj put stvarno. Te scene su snimljene u Firenci na Piazzale Michelangelo i, nesumnjivo, na Piazza del Duomo.

Takođe, podvodne scene u trećem delu snimljene su u Velikoj Britaniji, u studiju Pinewood Studios, u kojem je snimljen i najnoviji film o Bondu – No time to die.

Saznajte gde je snimana serija „The Witcher“, kao i koje emisije i serije o putovanju možete da pogledate na Netflixu. Pogledajte i koji filmovi će vas u trenu teleportovati u Pariz. 

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
113Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Guna Yala, је назив територије у Панами где су снимане секе сцене, Гуна је једно од три велика племена у Панами и има своју аутономију и та територија се зове Гуна Јала (део копна и део острва), а само острва се називају Сан Блас

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *