Istina iza francuskih stereotipa

Istina iza francuskih stereotipa

Da li ste se nekada zapitali koja je prava istina iza najupornijih francuskih klišea? Ovde ćemo da pokušamo da odvojimo činjenice od fikcije…

1. Konobari su nepristojni

Kliše:

Francuski konobari su mrzovoljni i to je jako loše. Juna prošle godine, francuski ministar spoljnih poslova tvrdio je da njegova zemlja pati od „deficita dobrodošlice“, što znači da posetioci iz inostranstva vide Francusku generalno kao neljubaznu. Uključujući i njene konobare. Jedan od francuskih konobara je izjavio kako im čak iz Skupštine grada Pariza govore da moraju da budu više nasmejani i pričljiviji, poput Amerikanaca, ali da se to, ipak, neće dogoditi preko noći.

Realnost:

U redu, francuski konobari umeju da budu malo hladniji, ali šta biste više voleli? Večno veselu američku verziju konobara koji vas pita „Kako vam se čini supa“ na svaka tri minuta ili „Da li mogu još nešto da učinim za vas“ na svakih šest minuta.

Zabluda često nastaje zbog toga što u ovoj zemlji, za razliku od brojnih drugih, konobari nisu mladići koji na ovaj način samo ispunjavaju svoje vreme dok im ne započne pravi život. To su profesionalci koji time zaista žele da se bave i smatraju to profesijom vrednom poštovanja. Ovo se jasno može videti po keceljama koje nose, mašnama i godinama koje imaju. To je razlog zašto francuski servis nadmašuje druge jer su ovi momci (uglavnom su u pitanju muškarci) u stanju da uzmu narudžbinu za 15 različitih pića, donesu ih na jednom poslužavniku, pozovu taksi u prolazu, daju uputstva kako da stignete do Centra Pompidu i pri tom dobijete i tačan iznos kusura.

2. Francuski sir smrdi

Kliše:

Francuski sirevi su mekani, poput kamambera i brija.

Realnost:

Sir koji se najčešće pravi i možda najpopularniji sir u zemlji je konte, tvrda grudva mleka koja se pravi u istočnoj regiji Franš-Konte. U zavisnosti od toga šta volite i ljubavi prema različitim ukusima, ovaj sir će vam se činiti kao kreda, papir ili nešto najslađe što ste probali u životu.

3. Nisu dobri u borbi

Kliše:

Francuski vojnici se retko upuštaju u borbu i radije bi pili dobar rosé i uživali na suncu.

Realnost:

Francuska vojska je zastrašivala celu Evropu tokom većeg dela 17. veka, kada je Luj XIV znao dosta toga o pobeđivanju u bitkama, a nakon toga su došli 18. i 19. vek i momak koji se zvao Napoleon…

4. Njihova muzika je dvodimenzionalna

Kliše:

Francuska muzika počinje sa Edit Pjaf, a završava sa Seržom Gejnsboro-om.

Realnost:

Možda ste čuli za Daft Punk, čiji se hit „Get lucky“ našao među top 10 pesama u 32 zemlje širom sveta tokom 2013. godine.

5. Postoji samo jedno mesto bitno za penušavo vino

Kliše:

Dobro galsko penušavo vino dolazi samo iz regiona Šampanje.

Realnost:

Sjajna penušava vina se, naravno, mogu naći i van ovog područja. „Cremant d’Alsace“ može biti izvanredan, kao i „Saumur Mousseaux“.

6. Monmartr je tako boemski

Kliše:

Monmartr i Pigal su najumetničkiji i boemskiji kvartovi Pariza.

Realnost:

Jesu, ukoliko želite da posetite precenjene restorane koji su zamka za turiste i Mulen Ruž, sjajno mesto za po neki selfi, koji je zaista i bio sjajan ali kada je osnovan 1899. godine. U međuvremenu, ovo mesto je pomalo izgubilo svoju dušu, iza mnoštva parkiranih turističkih autobusa ispred njega. Umesto toga, preporuka je da posetite četvrt Mare (Marais).

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X