Zabava i kultura – Istražite Versaj bez putovanja u Francusku – Travel Magazine

Istražite Versaj bez putovanja u Francusku

Istražite Versaj bez putovanja u Francusku

Ukoliko želite da iz vašeg udobnog doma razgledate Versajski dvorac u Francuskoj, aplikacija „Versailles: The Palace is yours“ vam to sada omogućava.

Pomoću platforme „Google Arts and Culture“, tehnikom virtuelne realnosti, rekonstruisan je Versaj, koji su najpoznatiji francuski kraljevi nazivali svojim domom.

Luj XIV je sredinom 17. veka transformisao lovačku kuću kraljevske porodice u monumentalni Versajski dvorac koji i danas ostaje najpoznatija i najveća palata u Francuskoj. Smešten u buržoaskom predgrađu Versaj, prepunom zelenila i na 22 km od centra Pariza, barokni dvorac je bio politička prestonica kraljevine i sedište kraljevskog dvora od 1682. godine do sudbonosnih događaja 1789. godine, kada su revolucionari masakrirali stražu palate. Luj XVI i Marija Antoaneta su iz Versajskog dvorca odvedeni u Pariz, gde su i pogubljeni na giljotini.

Inventivna aplikacija „VersaillesVR the Palace is yours“ omogućava gledaocu, dok se nalazi u svom domu, da ima osećaj kao da se fizički nalazi u samom dvorcu. Virtuelna tura odvodi korisnike u virtuelni obilazak Velikih kraljevskih apartmana (Royal Grand Apartments), dvorske kapele i velike operske dvorane. Fotogrametrija je tehnologija koja rekonstruiše trodimenzionalne modele objekata i znamenitosti iz dvodimenzionalnih fotografija, tako generišući virtuelnu stvarnost.

Ovo je sjajna prilika da zakorače u tajne Versaja i bace pogled na dvorac svi oni koji planiraju da dođu i posete ga lično, ali i oni koji su već bili. Naravno, ništa ne može da zameni doživljaj stvarnog obilaska dvorca, ali ovaj vizuelni obilazak može nadahnuti vaš dolazak u Versaj.

Korisnici mogu da vide i 18 novih virtuelnih izložbi na kojima je predstavljeno 340 umetničkih dela. Tu je i 18 nikada ranije viđenih 3D modela čuvenih odaja i predmeta. Takođe, možete da istražite i upečatljivu, 73 metara dugu, Dvoranu ogledala, kraljev krevet ili ormar za nakit Marije Antoanete.

Saznajte još o neobičnim atrakcijama Versaja, ali i ostalim najlepšim kraljevskim palatama Evrope. Pročitajte više o palati Šenbrun u Beču i dvorcima Bavarske.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X