Zabava i kultura – La Casa Azul - posetite kuću u kojoj je živela Frida Kalo – Travel Magazine

La Casa Azul – posetite kuću u kojoj je živela Frida Kalo

La Casa Azul – posetite kuću u kojoj je živela Frida Kalo

Jedna od najvećih umetnica sveta bila je svakako meksička slikarka Frida Kalo. Njeno kreativno stvaralaštvo počelo je i dostiglo vrhunac upravo u ovoj kući.

La Casa Azul, ili Plavu kuću, sagradio je Fridin otac 1904. godine, u mestu Kajoakan, predgrađu Meksiko Sitija.

Tri godine kasnije (1907.) u njoj je rođena Frida, devojčica zagasite crne kose, divljih smeđih očiju, nemirnog i vedrog duha.

Nakon što se udala za Dijega Riveru, uticajnog slikara, Frida Kalo je živela na nekoliko različitih lokacija u Meksiko Sitiju, da bi se uvek vraćala svom roditeljskom domu, u kome je i umrla 1954. godine.

Četiri godine kasnije (1958.) njena „plava kuća“ je pretvorena u muzej, i izgleda gotovo isto kao u trenucima njene smrti, evocirajući Fridinu burnu vezu sa Riverom i veliki deo strasti koje su je vodile tokom života.

Frida Kalo – čuvena po autoportretima

Tu su portreti njenih junaka – Lenjin i Mao vise iznad kreveta, dok njena odeća visi u ormaru. Njena umetnička kolekcija ispunjava zidove, Fridina invalidska kolica su tu, kao i nedovršeni Staljinov portret i brdo drvenog posuđa u kom je slikarka pravila ukusne specijalitete.

Čak je i Fridin pepeo sačuvan u urni koja se nalazi u muzeju.

Virtuelnu turu kroz Fridinu kuću možete pogledati ovde.

Posetite i Veliki kineski zid uz pomoć virtuelne ture. Saznajte koji to muzeji imaju isto opciju da ih posetite onlajn. Pročitajte i koji hešteg su pokrenuli svetski muzeji nakon izbijanja pandemije korona virusa, sa ciljem širenja dobrih vibracija i art slika.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
29Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *