Zabava i kultura – Luksemburški park - najlepša zelena oaza Pariza – Travel Magazine

Luksemburški park – najlepša zelena oaza Pariza

Luksemburški park – najlepša zelena oaza Pariza

Luksemburški park i palatu, daleke 1615. godine, naručila je Marija Mediči, žena tadašnjeg francuskog kralja Anrija IV.

Ko god je bar jednom posetio Pariz, put ga je sigurno naveo ka ovom prelepom parku koji se nalazi nedaleko od Panteona.

Palata Piti – glavna inspiracija za Luksemburški park i palatu

Ceo prostor je bio projektovan tako da izgleda kao kraljičin dom iz detinjstva, firentinsku palatu Piti.

Radovi su trajali skoro pa 30 godina, a palata i vrt su dobili ime po porodici Luksemburg, koja je živela na kupljenom posedu.

Luksemburška palata – sedište Senata

Novoizgrađena palata je dobila naziv „Palata Luksemburg“, dok je manja vila koja je već postojala na posedu nazvana „Petit Luxembourg“, odnosno u prevodu „Mala palata Luksemburg“.

U velikoj se danas nalazi sedište francuskog Senata, dok mala služi kao rezidencija predsednika Senata. Inače, za vreme francuske revolucije palata je služila kao zatvor, a za vreme Drugog svetskog rata bila je sedište nemačke avijacije Luftwaffe. 

Luksemburški park se prostire na 22.5 hektara

U Luksemburškom parku nalaze se i statue francuskih kraljica, pisaca i umetnika.

Pored impresivne palate, posetioce najviše oduševljava niz skulptura (Kiklop, Akis i Galateja) i fontana koje se nalaze u njemu, kao i osmougaono jezero.

Jezero se nalazi ispred palate, a okružuju ga terase i pošumljene aleje koje se pružaju sve do raskršća kod Opservatorije.

Tu je i red prirodnih atrakcija u vidu stabala pomorandži, palmi u saksijama, travnjaka na kojima možete napraviti piknik, pa čak i eksperimentalnih voćnih bašti.

Strasni čitači, kartaši, džogeri, šahisti, deca i muzičari…

Ovde se takođe održavaju škole pčelarstva, a leti je najveća gužva kada stolice oko jezera zauzmu strasni čitači i oni koji samo žele da uživaju na suncu.

Leti ćete videti i dosta džogera, te šahista i kartaša koji zauzimaju hlad ispred Oranžerije, kao i muzičare koji na podijumu za orkestar štimuju instrumente.

Fontana Mediči – omiljeno mesto lokalaca

Skrivena od vreve, u senci drveća nalazi se romantična barokna fontana Mediči, koja je izgrađena oko 1630. godine.

View this post on Instagram

Paris, 2019

A post shared by @ noursmuse on

U njenom središtu je skulptura koja prikazuje grčku mitološku figuru Polifemusa, koji posmatra ljubavnike Akisa i Galateju.

Zanimljivo je da se druga najlepša fontana ovog parka, nalazi iza fontane Mediči.

U pitanju je fontana di Leda, koja je sagrađena 1809. godine, za vreme Prvog carstva, na uglu ulica Vaugirard i du Dist.

Fontana prikazuje priču o Ledi i labudu kog drži na kolenima, dok Amor puca u nju strelom. Voda je tekla iz labudovog kljuna u hemisferični bazen koji se nalazio u podnožju fontane.

Daleke 1856. godine, kada je baron Hausmen hteo da proširi nekoliko ulica, Gabrijel Davud, koji je dizajnirao većinu gradskih fontana, klupa i kapija tokom Drugog carstva, a koji je i sam bio vajar, hteo je da sačuva fontanu. Dve godine kasnije fontana je preseljena u Luksemburški park.

Pošto je u pitanju bila zidna fontana, morala je da se za nešto pričvrsti, pa ju je Gabrijel stavio na „leđa“ fontane Mediči, gde i danas ostaje, nezapažena od strane prolaznika.

Provedite pet sati u Ermitažu, te saznajte koje knige će vas odvesti putem Istanbula, Pariza i jezera Komo. Pročitajte i koliko je radnih mesta ugroženo u turizmu usled pandemije korona virusa.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
39Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *