Zabava i kultura – Muzej čokolade, čuvar slatkih tajni – Travel Magazine

Muzej čokolade, čuvar slatkih tajni

Muzej čokolade, čuvar slatkih tajni

Nedaleko od starog gradskog jezgra Barselone, istočno od renovirane pijace Merkat del Born, nalazi se jedan od najneobičnijih muzeja na svetu – Muzej čokolade.

Muzej čokolade (na katalonskom jeziku – Museu de Xocolata, čita se: Muzeu de Šokolata) osnovan je od strane regionalnog poslastičarskog esnafa u okviru bivšeg manastira Svetog Avgustina (Couvet de Sant Augusti – Fundacio Privada de l’Escola del Gremi de Patisseria). Kada kročite unutra, u prvom momentu imaćete utisak kao da ste ušli u specijalizovanu prodavnicu slatkiša, jer će vam zaposleni, i samu muzejsku ulaznicu prodati u vidu prave, crne čokoladice.

U okviru postavke muzeja, proći ćete kroz istorijat Njenog veličanstva – Čokolade, pogledati kako izgleda drvo kakaovca i njegov plod (nekoliko vrsta od kojih se pravi), ali i način na koji je pleme Maja, pre 2.000 godina, pravilo napitak koji su nazivali – čokoatl. Stotinama godina unazad, kakaovac se mleo, mešao sa vodom i uz dodatak mlevene ljute papričice (još jedan proizvod pristigao u Evropu sa američkog kontinenta), ispijao na prostorima uticaja drevnih kultura današnje centralne Amerike – Maja i Asteka.

Nešto dalje u muzeju, videćete i kako je u 16. veku kakao dospeo do Evrope i kakve su ga sve priče pratile, ali i kako su izgledale sprave za ceđenje i mlevenje kakaovca. Neke od njih, dovežene su brodovima iz Centralne Amerike u Evropu, u Doba otkrića, u 15. i 16. veku.

Prilikom obilaska muzeja otkrićete da li su priče o čudotvornom dejstvu čokolade mit ili stvarnost, da li je ona lek ili afrodizijak i kakve su njene nutritivne vrednosti (u poslednje vreme, crna čokolada smatra se lekom koji doprinosi dobrom raspoloženju i preventivnom zaštitom protiv oboljenja srca i krvnih sudova). Saznaćete i zašto su gardu burbonskih kraljeva u 18. veku, sa zavišću nazivali „čokolatercima“.

Pre nego što je postalo manastir, a kasnije i muzej, zdanje u kome ćete otkriti mnoge slatke tajne, služilo je kao kasarna za smeštaj elitnih vojnika francuske loze Burbonaca – kraljeva, koji su tokom 18. veka vladali Španijom. Iako je čokolada sve do kraja 19. veka smatrana egzotičnom hranom i bila privilegija isključivo bogatih, burbonski kraljevi uvrstili su je u svakodnevni meni svoje elitne vojske i služili je za doručak tokom priprema na Vojnoj akademiji. Ostalo je zapisano da je svaki vojnik za doručak imao parče hleba i po 1,5 uncu čokolade. Kraljeva elitna garda imala je skoro neograničen pristup ovoj poslastici, te ih je narod iz zavisti prozvao „čokolatercima“ (chocolateros).

Zbog svega ovog, niije čudo da se najpoznatiji muzej čokolade nalazi baš u Barseloni. Počev od 15. veka, luka ovog grada postala je krajnja destinacija brodova sa skupocenim tovarom, koji je dolazio iz španskih kolonija Latinske Amerike. Iz Barselone, kakaovac je izvožen u čitavu zapadnu Evropu.

Izložbenu postavku muzeja prate velike figure poznatih dečjih junaka napravljene od čokolade, reklamni plakati za čokoladu s početka 20. veka, kao i stari kalupi i modle iz radnji koje su krajem 19. i početkom 20. veka započele proizvodnju čokolade.

Prošavši muzejem ukrug, na kraju ćete se ponovo naći na mestu gde ste u muzej ušli – u prodavnici svih mogućih poslastica od čokolade. Kolačiće i druge slatkiše, ovde možete kupiti merene prema gramaži ili na komad, ali i po boji ili obliku, u „kornetu“ ili u obliku golf loptice, crnu ili belu, sa tropskim voćem, marcipanom, kafom… Kada se odlučite, domaćice muzeja zapakovaće željeni čokoladni „koktel“ u kesicu ili u kutiju sa zaštitnim znakom muzeja – idealno za poklon. Možda ćete se umesto poslastice od čokolade, u muzeju odlučiti za toplu čokoladu – napitak od kojeg je sve počelo.

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares

Author: Ivana Dukčević

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *