Zabava i kultura – Upoznajte muzeje Amsterdama – Travel Magazine

Upoznajte muzeje Amsterdama

Upoznajte muzeje Amsterdama

U Amsterdamu se nalazi nekoliko desetina odličnih muzeja koji su posvećeni najrazličitijim temama, ne samo umetnosti i istoriji.

Neki od njih spadaju u najpoznatije i najposećenije na svetu, dok su drugi originalni i ne toliko afirmisani. Ukoliko ste ljubitelj muzeja, Amsterdam vam nudi brojne mogućnosti – u njemu čak postoji i trg posvećen muzejima, Museumplein (Trg muzeja).

Pre nego što krenete u obilazak muzeja, odlučite da li vam je potrebna gradska karta I Amsterdam, koja omogućava besplatan gradski prevoz, ulaz u većinu muzeja, jedan obilazak kanala i 25% popusta pri brojnim kupovinama. Cena karte validne 24h iznosi 59 eura, 48h 74 eura, tri dana 87 eura, a karta koja važi četiri dana košta 98 eura. Kupovina kartice se generalno isplati ukoliko planirate da posetite bar tri muzeja dnevno. Nekada su turisti imali mogućnost da kupe i karticu koja služi samo za posete muzejima – Museumkaart, ali nju sada mogu da koriste samo Holanđani.

A evo i nekoliko muzeja koje bi trebalo posetiti u Amsterdamu:

Muzej Van Gog
Prošle godine ovo je bio najposećeniji muzej u Holandiji, a svakako spada i u najpoznatije na svetu. Muzej poseduje oko 200 slika i 400 crteža čuvenog Vinsenta Van Goga, ali i njegova pisma i prepiske, kao i dela njegovih značajnijih savremenika. Nalazi se na trgu Museumplein i obuhvaćen je programom I Amsterdam, ali morate da rezervišete termin unapred.

Rijksmuseum
Rijksmuseum je nacionalni muzej u kome ćete saznati više o umetnosti i istoriji Holandije. Jedan je od najposećenijih u Evropi, a najveći je muzej umetnosti u Amsterdamu. Inače, on se nekada nalazio u Hagu, ali je 1808. premešten u Amsterdam, i to prvo u Kraljevsku palatu, da bi tek 1885. dobio sopstvenu zgradu na Museumplein-u. Rijksmuseum se može pohvaliti sa preko milion umetničkih i istorijskih predmeta, ali tek nešto više od 8.000 je izloženo. Najpoznatiji deo muzejske zbirke čine slike iz perioda holandskog zlatnog doba, posebno Rembrantova dela. U zgradi muzeja nalazi se i istraživačka biblioteka Rijksmuseum, najveća te vrste u zemlji. Muzej je obuhvaćen programom I Amsterdam.

Muzej-kuća Ane Frank
O potresnoj sudbini ove devojčice ljudi čitaju u njenom „Dnevniku Ane Frank“, koji je postao jedna od najčitanijih knjiga na svetu. Rođena u nemačkoj jevrejskoj porodici, Ana je tokom svog skrivanja od nacista u Amsterdamu vodila dnevnik. Nažalost, nije preživela rat, a kuća u kojoj se njena porodica skrivala pretvorena je u muzej. On se nalazi u Prinsengrachtu u centralnom Amsterdamu i budući da je u privatnom vlasništvu nije obuhvaćen programom I Amsterdam.

Rembrantova kuća-muzej
Muzej je smešten u kući u kojoj je Rembrant živeo i radio od 1639. do 1656. godine, kada je bankrotirao, a njegova imovina je otišla na doboš. U kući ćete videti nameštaj iz 17. veka i neka od Rembrantovih dela. Nalazi se u ulici Jodenbreestraat i obuhvaćen je programom I Amsterdam.

Kraljevska palata
Kraljevska palata smeštena je u samom gradskom centru. Jedna je od tri palate koje pripadaju holandskoj kraljevskoj porodici. Datira iz 17. veka i jedina je palata u Holandiji koju kraljevska porodica aktivno koristi i otvorena je za posetioce. Jedno je od najpoznatijih istorijskih zdanja u zemlji i najveće iz perioda zlatnog doba. Originalno je izgrađena kao zgrada Gradske većnice, ali je kasnije postala palata kralja Luja Napoleona. Posetioci mogu da uživaju u njenoj spektakularnoj unutrašnjosti, nameštaju, ali i umetničkoj kolekciji. Nalazi se na trgu Dam, i nije obuhvaćena programom I Amsterdam.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Holandski Scheepvaartmuseum (pomorski muzej)
Amsterdam je u 17. veku bio jedna od najvažnijih luka na svetu i poseta Nacionalnom pomorskom muzeju je važna za razumevanje istorije grada. Videćete slike, oružje, makete i mape, a najimpresivnija je replika broda „Amsterdam“ Holandske istočnoindijske kompanije. Nalazi se na trgu Kattenburgerplein, u blizini stare gradske luke i obuhvaćen je programom I Amsterdam.

Foam Fotografiemuseum Amsterdam
Foam Fotographiemuseum Amsterdam je muzej fotografije u kome ćete zaista uživati. Kada god odlučite da ga posetite, imaćete priliku da vidite četiri različite izložbe (dokumentarna, umetnička, modna fotografija, itd.). Muzej je mali, ali za razgledanje odvojite bar sat vremena. Budući da se izložbe redovno menjaju, poseta Foam-u će vam biti podjednako zanimljiva svaki put. Ovde svoje radove izlažu čuvena imena sveta fotografije, kao i mlade nade i neafirmisani umetnici. Foam se nalazi u Keizersgracht-u i obuhvaćen je programom I Amsterdam.

Stedelijk Museum
Ovo je veoma zanimljiv muzej čija zbirka uglavnom sadrži dela moderne i savremene umetnosti i dizajna, 20. i 21. veka. Izgled muzeja je moderan, a ono zbog čega je posebno privlačan je nedostatak gužvi koje će vas sačekati u Rijksmuseum-u. Ako ste ljubitelj Vinsenta Van Goga, zanimaće vas podatak da je ovo prvo mesto na kome su njegove slike bile izložene. Neka njegova dela su i dalje ovde, a između ostalog, videćete i radove Endija Vorhola i Gilbert & George-a. Stedelijk Museum se nalazi na Museumplein-u i obuhvaćen je programom I Amsterdam.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Filmski institut EYE
EYE predstavlja muzej-arhivu u kome se čuvaju svi filmovi prikazani u zemlji. Zgrada je futuristička i odlikuje je veliki izložbeni prostor. Ovde se nalazi trajna izložba o istoriji kinematografije, i više interaktivnih multimedijalnih umetničkih instalacija. Možete da učestvujete u „filmskom kvizu“, snimite sopstveni video ili pogledate filmski klasik u nekoj od četiri male bioskopske sale. EYE bar i restoran imaju sjajan pogled na grad. Muzej se nalazi na obali IJ-a, u blizini Amsterdam Centraal-a i obuhvaćen je programom I Amsterdam.

Muzej nauke NEMO
NEMO je najveći muzej nauke u Holandiji, sa impresivnom arhitekturom. Ovo je zapravo naučni centar sa izložbama na pet spratova. Na prvom spratu glavna tema je DNK, treći sprat je džinovska naučna laboratorija, dok je na četvrtom predstavljen ljudski um. Peti sprat je igraonica za decu. Zahvaljujući interaktivnim izložbama, muzej NEMO je jedna od najzanimljivijih gradskih atrakcija za decu. Nalazi se u Oosterdokseiland-u i obuhvaćen je programom I Amsterdam.

Hermitage Amsterdam
Hermitage Amsterdam je manje poznat „ogranak“ jednog od najposećenijih muzeja na svetu – Muzeja Ermitaž u Sankt Peterburgu. Nije toliko popularan kao muzeji locirani na Museumplein-u, ali je svakako vredan vaše pažnje. Unutar muzeja Hermitage Amsterdam postoji galerija portreta i galerija skulptura, a izložbe se menjaju na šest meseci. Ovde možete da saznate i više o odnosima između Holandije i Rusije tokom istorije. Muzej se nalazi u staroj zgradi iz 1682. godine na adresi Amstel 51 i obuhvaćen je programom I Amsterdam, ali morate unapred da rezervišete termin.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Jevrejski istorijski muzej
Joods Cultureel Kwartier, poznat i kao Hollandsche Schouwburg, nekada je bio jevrejsko pozorište, ali je 1941. godine pretvoren u nacistički centar za deportaciju Jevreja. Jevrejski istorijski muzej je njegov deo i posvećen je istoriji i kulturi Jevreja u Holandiji, sa brojnim fotografijama, filmovima i predmetima. Nalazi se na adresi Nieuwe Amstelstraat 1, blizu trga Waterlooplein i obuhvaćen je programom I Amsterdam.

Moco Museum
Ako više volite savremenu i alternativnu umetnost, svideće vam se Moco Museum, u kome možete da vidite i radove čuvenog uličnog umetnika Banksy-ja, kao i iranske braće koja svoje radove potpisuju sa Icy & Sot. Bogata muzejska zbirka se može pohvaliti i radovima umetnika kao što su Salvador Dali i Roj Lihtenštajn. Izložbe se povremeno menjaju, pa se o aktuelnostima informišite pre odlaska. Moco se nalazi na Museumplein-u i nije obuhvaćen programom I Amsterdam.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X