Zabava i kultura – Muzeji Rima – Travel Magazine

Muzeji Rima

Muzeji Rima

Od antičkih skulptura, preko svetski poznatih fresaka, do bisera moderne umetnosti, Rim u svojim muzejima čuva pohranjeno blago kojim se malo koji drugi grad na svetu može pohvaliti.

Zato je turistima, posebno ukoliko se u Rimu ne zadržavaju dugo, teško da odluče koje muzeje i galerije da posete i odakle treba da počnu. Evo našeg predloga za pet nezaobilaznih muzeja.

Galerija Doria Pamphilj
Muzej koji je smešten u palati plemićke porodice Doria Pamphili poseduje najveću privatnu kolekciju umetničkih dela u Rimu, veoma visoko cenjenu među istoričarima umetnosti. Pored brojnih skulptura i slika (uključujući tri Karavađove), u muzeju se nalazi originalni nameštaj iz 17. veka, i brojne freske, kao i spektakularna Gelerija ogledala. Lično princ Džonatan Doria Pamphili je narator audio-vodiča koji je uključen u cenu karte, i koji osim informacija o umetnosti sadrži i nekoliko šaljivih anegdota iz života plemićke porodice. Mali savet: ovaj muzej možete posetiti i ponedeljkom, kada je većina drugih rimskih muzeja zatvorena. Cena ulaznice za odrasle iznosi 12 eura.
www.doriapamphilj.it

Vatikanski muzeji
Kompleks najvažnijih muzeja u Rimu sadrži slike, skulpture, freske, tapiserije i predmete od vrednosti koje su pape sakupljale vekovima. Vruhunac posete je Mikelanđelova Sikstinska kapela, koja predstavlja doktrinu katoličke crkve i stvaranje čovečanstva na veličanstvenoj fresci na plafonu. Preporuka je da kartu kupite unapred kako biste izbegli duge i izuzetno frustrirajuće redove. Muzeji su zatvoreni nedeljom. Cena ulaznice za odrasle kreće od 17 eura.
www.museivaticani.va

 

Kapitolski muzeji
U blizini Rimskog foruma i Kolesuma, na velikom trgu Piazza del Campidoglio (koji je projektovao Mikelanđelo) smešteni su Kapitolski muzeji. Za javnost ih je davne 1471. otvorio papa Sikst IV, koji je narodu Rima poklonio značajnu kolekciju bronzanih statua. U ovim muzejima smeštena je jedna od najboljih kolekcija drevnih skulptura na svetu, koja uključuje i „Kapitolskog vuka“, čuvenu bronzanu statuu vučice koja doji blizance Romula i Rema. U Kapitolskim muzejima gotovo nikada nema gužve, pa ćete na miru moći da uživate u zbirkama. Cena ulaznice za odrasle je 15 eura, a muzeji su otvoreni svakodnevno.
www.museicapitolini.org

Galerija Borghese
Ovu vilu sa prelepim vrtom izgradio je kardinal Šipio Borgeze 1613, kako bi u nju smestio svoju zbirku rimske, renesansne i barokne umetnosti. Galerija Borghese je mala u odnosu na ostale rimske muzeje, ali njena zbirka sadrži Berninijeve skulpture i brojne slike Karavađa, Rafaela i Ticijana. Preporuka je da karte kupite unapred, online. Vrt je zasebna turistička atrakcija i predstavlja treći po veličini javni park u Rimu. Cena ulaznice za odrasle iznosi 15 eura, a galerija je zatvorena ponedeljkom.
galleriaborghese.beniculturali.it

Galleria Nazionale d’Arte Moderna
Nacionalna galerija moderne umetnosti osnovana je 1883. godine i sadrži najveću kolekciju umetnosti 19. i 20. veka u Italiji. Impresivno neoklasično zdanje, Palatu finih umetnosti, projektovao je arhitekta Cesare Bazzani. Nalazi se u blizini parka Villa Borghese, pa ova dva muzeja možete posetiti u istom danu. Veliki deo kolekcije od preko 1.000 umetničkih dela čine radovi italijanskih umetnika kao što su Amedeo Modiljani i Đorđo de Kiriko, ali tu su i dela Van Goga, Men Reja i Saja Tvomblija. Ulaznica za odrasle iznosi 10 eura, a galerija ne radi ponedeljkom.
lagallerianazionale.com

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *