Saveti – Najbolji evropski zimski festivali – Travel Magazine

Najbolji evropski zimski festivali

Najbolji evropski zimski festivali

Evropa je jedno od bajkovitih mesta za posetu tokom zime i božićnih praznika. Malo ko može da odoli vijugavim ulicama ispunjenim svetlucavim ukrasima, ljubaznim meštanima, prazničnim poslasticama i poklonima koje možete kupiti gde god da krenete.

Ako planirate praznični odmor, evo nekih od najboljih božićnih marketa, proslava i festivala na starom kontinentu koje možete posetiti.

London, Velika Britanija

Već 12 godina manifestacija „Zimska zemlja čuda“ (Winter Wonderland) čini da London odiše božićnim duhom tokom cele zime. Ovde možete uživati u mnogobrojnim aktivnostima sa božićnom tematikom, uključujući:

  • Božićnu pijacu gde se mogu kupiti hrana, piće i pokloni
  • Izložbu ledenih skulptura u zatvorenom
  • Zabavni park sa panoramskim točkom i roler-kosterom
  • Najveće privremeno otvoreno klizalište u Velikoj Britaniji, postavljeno oko orkestra
  • Bavarsko selo, sa brojnim barovima, restoranima i živom muzikom
  • Rotirajući bar koji tematski podseća na tradicionalnu vožnju karuselom u dečijem zabavnom parku
  • Deda Mrazov kutak, deo za decu sa prostorom za fotografisanje

Amsterdam, Holandija

Amsterdamski Festival svetlosti poznat je kao jedan od najlepših zimskih događaja u Evropi. U decembru i januaru izloženo je oko 250 svetlosnih instalacija svih oblika i veličina, koje osvetljuju grad. Njih svake godine za ovu priliku dizajniraju međunarodni umetnici, dizajneri i arhitekte. Svetla krase sve u gradu, od mostova do drveća. Predlažemo vam da čamcem tokom noći obiđete kanale i uživate u čarobnom pogledu na ovu svetlosnu umetnost. Najveća svetlosna instalacija ove vrste delo je konceptualnog umetnika Aj Vejveja koji je 2017. godine izložio svoj rad “Tanka linija” dužine 6.500 metara, koja je osvetljavala amsterdamske kanale tokom mračnih zimskih meseci.

Amsterdamski festival svetlosti poznat je kao jedan od najlepših zimskih događaja u Evropi. U decembru i januaru izloženo je oko 250 svetlosnih instalacija svih oblika i veličina specijalno dizajniranih za ovu priliku

Foto: Ansgar Scheffold from Pixabay

Strazbur, Francuska

Božićni market je prvi put organizovan još davne 1570. godine, a od 1992. grad Strazbur je nezvanična “Prestonica Božića” i omiljena je destinacija za ljubitelje božićnih praznika. Krajem novembra putnici iz celog sveta posećuju ovo čarobno mesto da bi doživeli sve što je u ponudi, od poznate božićne jelke i živopisnih drvenih koliba do ukusnog kuvanog vina i božićnih kolača, uz zvuke autentične žive muzike.

San Sebastijan, Španija

Festival bubnjeva „Tamborrada de Donostia“ u San Sebastijanu počinje 19. januara u ponoć kada se podigne zastava grada koja označava početak proslave. Hiljade meštana i turista okupljaju se u centru grada kako bi pevali, plesali, svirali bubnjeve i marširali naredna 24 sata. Festival je besplatan i otvoren za svakoga, ali kao i na svakom festivalu, vlada velika gužva gde god da krenete. Tradicionalno, lokalno stanovništvo to veče izlazi na večeru s morskim plodovima, te vam predlažemo da znatno ranije rezervišite svoje mesto u restoranima i hotelima.

Festival bubnjeva "Tamborrada de Donostia" u San Sebastijanu počinje 19. januara u ponoć kada se podigne zastava grada koja označava početak proslave

Foto: DONOSTIA KULTURA from Wikimedia Commons

Minhen, Nemačka

Krenite kaldrmisanim uličicama Minhena da biste osetili duh Božića na čuvenim prazničnim marketima. Najpoznatiji je na Marijenplacu, lociran u srcu grada. Ovaj market svi posećuju, a ovde možete da očekujete masivnu božićnu jelku obmotanu prazničnom dekoracijom, štandove sa ručno pravljenim sitnicama, a možda vam se posreći da prisustvujete i izvođenju hora koji peva pesme sa božićnom tematikom.

Bergen, Norveška

Verovatno niste znali da se najveći grad na svetu napravljen od medenjaka svake godine gradi u Bergenu u Norveškoj. Studenti i volonteri sastavljaju ceo grad, sačinjen od kuća, čamaca i automobila ispečenih kao medenjaci. Čak je i mali zabavni park napravljen od kolačića i glazure. Posetite mini-verziju Bergena od sredine novembra do kraja decembra, a cena ulaznice je 10 eura.

Verovatno niste znali da se najveći grad na svetu, napravljen od medenjaka, svake godine gradi u Bergenu u Norveškoj

Foto: Michelle Maria from Pixabay

Varšava, Poljska

Tokom božićnih praznika savršeno okruženje Starog grada Varšave dom je za više od 60 tradicionalnih drvenih koliba u kojima se prodaju kuvano vino, hrana i suveniri. U gradu postoji nekoliko tradicionalnih i modernih božićnih marketa pa je zagarantovano da ćete tokom decembra meseca pronaći ono što tražite.

Pročitajte koji evropski gradovi zimi izgledaju bajkovito, gde se nalaze najpopularaniji božićni marketi, a saznajte više i o autentičnim spa destinacijama koje će vas ove zime ugrejati.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X