Zabava i kultura – Najbolji muzeji Barselone – Travel Magazine

Najbolji muzeji Barselone

Najbolji muzeji Barselone

Da li ste posetili Barselonu?

Katalonska lepotica ima toliko lepih i istorijskih muzeja koji vam pružaju lekcije o umetnosti, ali i istoriji ovog grada! Bez obzira da li ste ljubitelj Pikasa ili Miroa ili biste voleli da saznate više o pomorskoj istoriji Barselone, ovde postoji muzej za sve.

Možda jednostavno želite da pogledate neku modernističku umetnost i arhitekturu ili podstaknete svoju radoznalost. Evo naših favorita kada su u pitanju najbolji muzeji Barselone:

Muzej Pikasa

Muzej Pikasa, jedna od najpopularnijih atrakcija Barselone, snažno se fokusira na ranija umetnikova dela. Tu je njegov čuveni plavi period, kao i impresionistički uticaji između Pariza i Barselone na početku 20. veka.

Muzeji na Instagramu
PROČITAJTE I…

Ovo su najpopularniji muzeji na Instagramu

Sa druge strane, zbirka dokumenata u velikoj meri, Pikasov život i njegova putovanja. Muzej se nalazi u ulici Montcada u četvrti Born. Ubedljivo je jedan od najboljih muzeja u Barseloni koji ne smete da propustite.

Caixa Forum

Ova galerija se nalazi u zgradi nekadašnje fabrike tekstila koja je pretvorena u arhitektonsko svetilište. Stoga je poseta samoj zgradi vredna putovanja.

Galerija koja postoji od 2002. godine i nosi naziv glavne španske banke La Caixa, se nalazi u blizini trga Plaza Espana, u podnožju Montjuica. Deo galerije sadrži i zanimljivu zbirku predmeta i dokumenata španske nacionalne policije između 1940. i 1993. godine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alemán en BCN (@alemanenbcn)

Museo Maritim de Barcelona

Prosperitet Barselone tokom srednjeg veka uglavnom se može pripisati pomorstvu. Ipak, pored Pikasa i Gaudija, Pomorski muzej u Barseloni nije toliko popularan. Štaviše, to je nažalost mesto koje turisti često preskoče.

Unutar srednjovekovnog brodogradilišta, zgrada muzeja je neverovatan artefakt Barselone i jedino mesto na kome još uvek stoje stari gradski zidovi. Glavna sala prikazuje ogromnu repliku 60 metara duge kraljevske kuhinje unutar kraljevske jedrelice. Samo zamišljanje šta je bilo potrebno za pokretanje ove stvari je prilično impresivno.

MACBA

MACBA, odnosno Muzej savremene umetnosti obavezan je za sve ljubitelje savremene i apstraktne umetnosti. Ovo fantastično mesto otvoreno je 1995. Bila je jedna od mnogih zgrada koje su izašle iz arhitektonskog procvata. Kolekcija se fokusira na špansku i katalonsku umetnost posle 1945. godine. Pored toga, muzej takođe izlaže neke međunarodne umetnike.

Zgrada i okolina postali su simbol urbane kulture i omiljeno mesto mladih u Barseloni. Ako imate vremena, pogledajte šta se dešava u CCCB-u. Savremeni kulturni centar u Barseloni je odmah iza MACBA-e. Ogroman prostor sa impresivnom ponudom kulturnih usluga. Ovde možete biti sigurni da ćete imati da vidite uvek nešto zanimljivo bilo kog dana u nedelji.

Fondacija Huan Miro (Fundacio Joan Miro)

Poklon umetnika Barseloni, Fundacio Joan Miro je prelepi beli muzej sakriven u zelenilu Montjuica. Ovde možete pratiti tranziciju Miroovog dela, iz relativnog realizma koji se vremenom razvio u njegov sopstveni stil potpisa. Kolekcija uključuje rane skice i beleške starih novina. Tu je i niz privremenih eksponata savremenih umetnika.

Fundacio Antoni Tapies

U prometnoj ulici okruga Eixample nalazi se zgrada koju mnogi smatraju prototipom modernizma. Takođe je prva zgrada izgrađena na gvozdenoj osnovi. Muzej je posvećen promociji savremene, moderne umetnosti, a stvorio ga je sam Tapi. Takođe poseduju najveću kolekciju dela pokojnog slikara, vajara i teoretičara umetnosti. Ovo je definitivno jedan od najboljih muzeja u Barseloni.

Tapi je takođe poznat po izražavanju političkih poruka u svom radu. Bio je poznat po tome što se uveliko protivio frankizmu. Takođe je bio jedan od najvažnijih umetnika koji se pojavio posle Drugog svetskog rata. To ovaj prostor čini zaista zanimljivim mestom i možda jednim od najboljih muzeja u Barseloni.

Muzeji Praga su brojni i obavezna stavka u svakom obilasku grada
PROČITAJTE I…

Najbolji muzeji Praga

Ostale zanimljivosti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
2Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *