Zabava i kultura – Najlepše železničke stanice sveta – Travel Magazine

Najlepše železničke stanice sveta

Najlepše železničke stanice sveta

Ova godina promenila je način na koji svet funkcioniše, a posebno je uticala na svet putovanja. Najnovija istraživanja pokazuju da bi veliki broj ljudi mogao da za svoje omiljeno putno sredstvo odabere u budućnosti voz. Ako se to desi, očekivanja su da železničke stanice postanu novi „aerodromi“ i mesta gde cirkuliše veliki broj turista. Nas je svakako obradovala nedavna vest da će jedna od najjedinstvenijih evropskih stanica, međunarodna železnica Canfranc u španskoj opštini Canfranc uskoro uskrsnuti nakon godina propadanja.

Daleke 1928. godine međunarodna železnička stanica „Canfranc“ bila je najveća železnička stanica u Evropi, koja je skoro pola veka služila kao ključna veza između Španije i Francuske. Upravo ovde snimljen je i čuveni film „Doktor Živago“ iz 1965. godine. Nažalost, 1970. godine, voz je iskliznuo iz šina i uništio pristupni most na francuskoj stanici, što je terminal učinilo beskorisnom. Od tada, stanica je van funkcije iako su „Canfrancovi“ podzemni tuneli i dalje korisni.

PROČITAJTE I…

Noćni vozovi Evrope

Dok čekamo da stanica dobije stari sjaj, pogledajte neke od arhitektonski najzanimljivijih železničkih stanica širom sveta

Kanazawa stanica (Japan)

U Kanazavi, u Japanu, Tsuzumi-mon na stanici Kanazava simbolizuje tradicionalni japanski instrument nazvan Tsuzumi (ili ručni bubnjevi).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Shuichiro Ohira (@shuichiro.ohira) on

San Bento (Portugalija)

Železnička stanica San Bento (1916) u portugalskom gradu Portu po mnogima je najlepša železnička stanica sveta. Dizajnirao ju je Žoza Markues da Silva, a poznata je po pločicama koje prikazuju scene iz istorije Portugalije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Becky | Beckpacking (@beckpacking_) on

Central Station u Roterdamu (Holandija)

Centralna stanica u Roterdamu predstavlja jedno od glavnih čvorišta Evrope kada su u pitanju putovanja vozom. Odavde vozovima možete stići gotovo svuda u Evropi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rotterdam Centraal Station (@centraalstation) on

Železnička stanica Maputo (Mozambik)

Afrička obalna zemlja Mozambik možda nema puno turista ( samo 1,7 miliona turista je poseti, dok u njoj živi 28,8 miliona stanovništva) ali zato ima najlepšu železničku stanicu u Africi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NIELS JACOB JUSTESEN (@niels.jacob.justesen) on

Stanica Liege-Guillemins (Belgija)

Belgijska železnička stanica Liege-Guillemins u mestu Guillemins, koju je dizajnirao Santjago Kalatrava je pogled u budućnost.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anne Bonde Østerby (@anneoesterby) on

Kuala Lampur (Malezija)

Železnička stanica Kuala Lumpur u Kuala Lumpuru u Maleziji nudi posetiocima optičke iluzije, pa budite sigurni da znate u kom pravcu ste krenuli.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lay Peng • 🛵🧳🛩 (@peng_mrslee) on

King’s Cross (Engleska)

Možda nećete pronaći Hari Potera ili pravu Platformu 9 3/4, ali stanica King’s Cross više je nego vredna posete ako se nađete u Londonu u Engleskoj.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Prahrie Patel (@ppatel.creative) on

Grand Central Station (SAD)

Grand Central Station je teško propustiti ako vozom dolazite u Njujork. Često je bila set za mnoge kultne holivudske filmove i serije …

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Russell (@russellmpls) on

Železnička stanica u Dunedinu (Novi Zeland)

Novi Zeland je sam po sebi vredan posete, ali ukoliko se zateknete tamo onda svratite u Dunedin, grad regije Otago, na Južnom ostrvu. Ovde se nalazi prelepa železnička stanica izgrađena u edvardijanskom baroknom stilu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Carin Diedericks (@carindiedericks) on

Superbrzi voz stize 2028!
PROČITAJTE I…

Iz Pariza do Amsterdama za 90 minuta? Voz koji će promeniti svet putovanja!

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
9Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *