Zabava i kultura – Najlepši vidikovci Pariza – Travel Magazine

Najlepši vidikovci Pariza

Najlepši vidikovci Pariza

Ako postoji neki grad koji je najslikaniji na svetu, te neverovatno “fotogeničan” iz bilo kog ugla, to je onda sigurno Pariz.

Francuska prestonica sa svojim šarmantnim bulevarima, skrivenim vrtovima, značajnim istorijskim zdanjima, ali i veličanstvenim katedralama, očarava svakog ko je poseti prvi put.

Spektakularna panorama Pariza oduzima dah

Šarm Pariza leži i u činjenici da prilikom svake posete, otkrivate toliko toga novog i nestvarno lepog. Na primer, nove vidikovce sa kojih se pruža prelep pogled na ovaj veličanstveni grad. Posebno ako lutate pariskim ulicama sa lokalcima, koji vam nikada neće reći da je Ajfelov toranj, najbolje mesto da osmotrite njihov grad.

Oni će vam sigurno preporučiti neka od sledećih mesta…

Toranj Monparnas (Montparnasse Tower)

Iako je većina Parižana smatra najružnijom zgradom ne samo Pariza, već i celog sveta, upravo će vam oni reći da je odavde najlepši pogled na grad. I to jednim delom, jer se dotična zgrada, koju lokalci ne mogu da smisle, odavde ne vidi.

Ova kula koja nudi pogled od 360 stepeni, je izgrađena 1973. godine. Do 2011. godine bila je najviši neboder Francuske, a nalazi se u istoimenom kraju Pariza, u 14. arondismanu. Uz pomoć lifta uspon do terase je brz i olakšan.

Kula Montparnas je najruznija zgrada Pariza ali pruza prelep pogled na grad

Foto: Luana De Marco from Unsplash

Metro linija 6 (Metro Line Six)

Jedan od najstarijih (četvrti na svetu) metro sistema u svetu, svakako je onaj koji postoji u Parizu. Ovaj metro je ujedno i najduži na svetu.

Karakteristika metroa u Parizu je blizina stanica (na svakih 500 metara) kao i činjenica da jednim delom metro “izlazi” na svetlost iz mračnih podzemnih tunela, kada vam daje priliku da vidite delove Pariza iz ove perspektive. To se posebno odnosi na liniju 6, koja kako se približava stanici Bir-Hakeim i keju Branli, prolazi kroz niz pariskih stambenih kvartova koje krase grafiti i street art.

Most Bir-Hakeim (Bir-Hakeim Bridge)

Baš na ruti ove metro stanice, nalazi se i most Bir-Hakeim.

Most blizu keja Brenli u Parizu

Foto: Louis Paulin from Unsplash

Ovaj most ima dupli nivo koji predstavlja vrlo impresivan prizor s reke, u bilo koje doba dana, a posebno prilikom zalaska ili izlaska sunca.

Ovaj most sa duplim nivoom je posebna atrakcija Pariza

Foto: Karl Köhler from Unsplash

Most je inače vrlo popularan među mladencima, jer sa jedne strane nudi pogled na Ajfelovu kulu, a s druge na Muzej Kej Brenli. Ovaj muzej je otvorio i sponzorisao bivši predsednik Francuske, Žak Širak. U ovom jedinstvenom muzeju nalazi se zbirka posvećena civilizacijama. Kompletan muzej je nastao fuzijom zbirki Muzeja čoveka u Parizu (Musée de l’Homme) i Muzeja umetnosti Afrike i Okeanije (Musée national des arts d’Afrique et d’Océanie). Otvoren je na čuvenom šetalištu kej Branli, i predstavlja jedan od najvećih muzeoloških poduhvata u svetu.

Novi most (Pont Neuf)

Najstariji most Pariza spaja obe strane romantičnog ostrvceta Il de la Site (Île-de-la-Cité). Odavde imate pogled na katedralu Notr Dam, kao i na teatar Šatelet (Theatre Châtelet). Smešten između šarmantnog skvera du Vert Galant (Square du Vert Galant) daje vam priliku da uslikate Senu okupanu suncem, kao i da ukadrirate Luvr i muzej Orsej, te imponzantni Dom invalida.

Most Pont Neuf je najstariji most Pariza

Foto: Joe deSousa from Unsplash

Trijumfalna kapija (L’Arc de Triomphe)

Možda i najlepši vidikovac na Pariz, pruža se sa Trijumfalne kapije. Do gore imate pomoć lifta, ali zato kada silazite morate pešice niz stepenice koje su vrlo strme.

Centar Pompidu (Centre Pompidou)

Nakon što provedete ceo dan u muzeju moderne umetnosti Pompidu, uputite se ka baru Le Žorž ( Le Georges) koji se nalazi na krovu zgrade. Ovde su česte gužve, te osigurajte svoje mesto rezervacijom pre odlaska. S pogledom na grad, hotel De Vil (Hotel de Ville), katedralu Notr Dam (Notre Dame) i kvart Marais, uživaćete na otvorenom uz neki kapućino ili koktel.

Na vrhu muzeja Pompidu nalazi se bar Le Zorz odakle se pruza prelep pogled na Pariz

Foto: Valentin B. Kremer from Unsplash

Bar Le Perčoir (Le Perchoir)

Ukoliko želite da vidite najlepši zalazak u Parizu, obavezno posetite bar Le Perčoir (Le Perchoir). Ovaj koktel bar na vrhu šoping centra BHV Marais, u 11. arondismanu spada u omiljena IG mesta Pariza. Odmorite na suncu, naslonjeni na udobne jastuke dok ispijate koktel i gledate magiju oko sebe.

Saznajte koji grad u Francuskoj je najtraženiji posle Pariza, kao i kako da vam prva poseta francuskoj prestonici prođe nezaboravno. Otkrivamo vam i 10 besplatnih stvari koje ne smete propustiti prilikom posete Parizu. 

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
39Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *