Zabava i kultura – Najstariji restorani sveta – Travel Magazine

Najstariji restorani sveta

Najstariji restorani sveta

Svake godine postoje novi trendovi kada je u pitanju hrana. Kolači postaju neon, sirevi dobijaju prelive u bojama duge, a peciva mirišu na đumbir. Međutim, neka jela i tradicija su daleko bitniji od svih trendova. Posebno danas kada se iz časa u čas otvaraju novi restorani, a malobrojni opstaju. Mi danas govorimo o restoranima koji su tu ne nekoliko decenija, već nekoliko vekova.

NetCredit, provajder finansijskih usluga, analizirao je istorijske podatke i napravio listu najstarijih restorana u više od 115 zemalja širom sveta. Da bi došao do svog zaključka, jednostavno je koristio kvalifikaciju da restoran „poslužuje i danas“, što znači da je mogao promeniti vlasnika i ime ali da je i dalje u funkciji.

PROČITAJTE I…

Restoran Hanibal – kako jesti dobro na Hvaru, a ne potrošiti bogatstvo

Najstariji restoran je ugostio i Mocarta i Klinta Istvuda

Na 10. mesto nalazi se Gostilna Gastuž, restoran koji u Sloveniji poslužuje hranu od 1467. godine. Prema NetCredit-u, odavno je poznat po supi od pečuraka i kaši od heljde.

View this post on Instagram

Na kosilo v Gastuž. Bxx

A post shared by Gostilna Gastuž (@gostilnagastuz1467) on

Honke Ovariya u Japanu zauzeo je deveto mesto na listi. Izdvaja se po svojoj čuvenoj supi od soba nudli, zatim pečuraka, jaja, škampi, nori algi, mladog luka i daikon rotkvica koju pravi od 1465. godine. Osmi najstariji restoran na listi je Hotel Gasthof Lowen, koji se nalazi u Lihtenštajnu. Od 1380. godine poslužuju zadovoljnim gostima teletinu sa povrćem. Prati ga kao sedmi najstariji restoran, Sheep Heid Inn u Škotskoj, koji od 1360. godine služi odreske i pečene pečurke.

Daleke 1345. godine, šesti najstariji restoran sveta, La Couronne u Francuskoj, otvorio je svoja vrata, nudeći patku, pečenje i meze. Početkom 12. veka (1198.) počeo je da radi peti najstariji restoran, Brazen Head u Irskoj, koji je posluživao kobasice i kaše. Na četvrtom najstarijem mestu nalazi se kineska Ma Yu Ching kuća piletine iz 1153. godine.

PROČITAJTE I…

Izbegnite restoranske zamke za turiste

Nekoliko godina ranije (1147.), treći najstariji restoran,  The Old House u Velsu, počeo je da servira pite sa krompirom i graškom. Samo godinu dana ranije, drugi najstariji restoran, Wurstkuchl u Nemačkoj, spremao je svoje kobasice i kiseli kupus zadovoljnim gostima.

Iako sva ova mesta zasigurno imaju bogatu (i ukusnu) ​​istoriju, nijedno se ne poklapa sa onom koju ima restoran St. Peter Stiftskulinarium. Ovaj restoran koji se nalazi u Salcburgu (Austrija), otvoren je još davne 803. godine. Tada je služio tafelspitz (kuvanu govedinu sa mlevenom jabukom i hrenom).

Ako vas zanima koji je najstariji restoran na tlu SAD-a, NetCredit je to otkrio. Možete se uputiti u Newport, Rhode Island i rezervisati u Tavern White White Horse, koju je gusar po imenu Villiam Mayes otvorio 1673. Zanimljivo je da je na spisku najstarijih restorana Evrope mesto našla i čuvena beogradska kafana Znak pitanja.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *