Zabava i kultura – Najstrašniji aerodromi na svetu – Travel Magazine

Najstrašniji aerodromi na svetu

Najstrašniji aerodromi na svetu

Letenje je jedan od najsigurnijih načina prevoza, ali morate priznati, sletanje na neki od ovih aerodroma će i one najmirnije putnike naterati da se čvrsto uhvate za naslone sedišta. Pogledajte u nastavku koji su to neki od najstrašnijih aerodroma na svetu…

Aerodrom Gustaf III, Sv. Bartolomej

Na čuvenom karipskom ostrvu bogatih, Sent Bart, sletanje je poprilično uzbudljivo uglavnom zahvaljujući izuzetno kratkoj pisti koja nestaje u plaži. Nije se retko dešavalo da avioni ne stanu do kraja piste nego da završe u pesku.

Kurševel, Francuska

Smešten u čuvenom francuskom skijaškom gradiću Kurševelu, aerodrom ima pistu koja ide uzbrdo i penje se na 500m. A šta je sa druge strane piste? Vertikalna litica planine… Međutim, ne treba posebno da brinete o ovom aerodromu jer ovde sleću samo privatni avioni, tako da ukoliko ne pripadate džet-setu, male su šanse da ćete se na ovom aerodromu naći u skorije vreme.

Međunarodni aerodrom Princess Juliana, St. Marten

Kratka pista na ovom aerodromu znači da avioni lete izuzetno nisko iznad obližnje Maho plaže prilikom sletanja, što predstavlja svojevrsnu atrakciju. Buka i vetar su toliko jaki da adrenalinski zavisnici vole da se nanižu kod ograde piste 10 kako bi proverili koliko mogu da izdrže. Međutim, nije baš naročito bezbedno upuštati se u ovakav poduhvat.

Madeira aerodrom, Portugalija

Sa jedne strane aerodroma Funšal na ostrvu Madeira nalazi se more, a brda sa druge strane, čineći ga izuzetno teškim kada je u pitanju prilaz avionom. Osim toga, ovde su često i jaki vetrovi. Tokom 2000. godine, aerodromska pista je produžena iznad Atlantskog okeana kako bi se prilagodila većim avionima.

Aerodrom Tenzing-Hillary, Nepal

Kod malog aerodroma u nepalskom gradiću Lukla zemljište se spušta 600m u dolinu. Ovde, na kapiji Mont Everesta, nesreće, nažalost, nisu neuobičajene i u proteklih pet godina bilo je pet avionskih nesreća.

Međunarodni aerodrom Gibraltar

Gibraltarski aerodrom je jedini na svetu gde kroz sredinu aerodroma prolazi put. Saobraćaj se na pomenutoj aveniji Vinston Čerčil zaustavlja kada avioni sleću ili poleću.

Aerodrom Juancho E. Yrausquin, Saba

Okružen strmim brdima sa jedne strane i liticama sa druge, jedini aerodrom na holandskom karipskom ostrvu Saba je, takođe, i jedan od najstrašnijih na svetu. Ukoliko bi se dogodilo da se avion ne zaustavi do kraja piste, to bi značilo njegov direktan ulazak u okean.

Aerodrom Paro, Butan

Jedini međunarodni aerodrom u Butanu je zaista ekskluzivan jer je manje od 10 pilota kvalifikovano da sleti na ovaj aerodrom. Međutim, okružen planinskim vrhovima i bujnim zelenilom, pejzaži oko aerodroma oduzimaju dah.

 

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *