Zabava i kultura – Neobični festivali u Španiji – Travel Magazine

Neobični festivali u Španiji

Neobični festivali u Španiji

1. Omaž šunki u Galiciji

Festival „Feira do Xamón en A Cañiza“ u Galiciji odaje počast svemu što ima veze sa šunkom, a održava se od 13 – 18. avgusta. Ovo je odlična prilika da se prošetate ulicama degustirajući razne šunke i lokalna vina. Najbolje šunke će biti nagrađene, a tu su i dečije predstave, tradicionalna muzika i ples.

2. Procesija sa svećama u Kordobi

U malo poznatom andaluzijskom mestu Isnahar (Iznajar), od 8 – 11. septembra svake godine se održava verski festival, prelepi i svečani događaj, tokom koga se u povorci sa svećama statua Bogorodice pronosi kroz mesto.

3. Serenada u Ekstremaduri

Dve nedelje traje proslava u srednjevekovnom gradu Truhiljo (Trujillo), a završava se 8. septembra, proslavom Dana državnosti Ekstremadure. Vrhinac proslave je kada se statua Bogorodice (Virgen de la Victoria) sprovodi od lokalnog zamka do prepunog trga. Trg je potpuno u mraku dok meštani pevaju „La Salve“, nakon čega sledi impresivan vatromet.

4. Festival kulture u Malagi

Četvorodnevni kulturni spektakl u mestu Arćidona, u blizini Malage, traje od 14 – 18. avgusta. Festival obuhvata impresivno noćno hodočašće, paradu konja, takmičenje u tapasima, besplatno ispijanje šerija, dečije događaje i sajam.

5. Religija i flamenko u Kadizu

Mesto Arkos de la Frontera proslavlja 5. avgusta dan Bogorodice (Virgen de las Nieves) misom u Bazilici kao i večernjom procesijom tokom koje se sprovodi statua Bogorodice kroz mesto, u pratnji lokalnog benda. Takođe, održava se i koncert flamenka sa poznatim umetnicima koji igraju na trgu ispred Bazilike, a sve je mešavina religije i flamenka.

6. Ovce u Navari

Za ovaj festival mora se čekati početak sledeće godine, ali čekanje se isplati. Carnaval de Ituren se održava poslednje nedelje januara, kada se stanovnici Iturena i Subiete međusobno posećuju prerušeni u ovce. Kada dođu u mesto, uslediće piće i veselje.

7. Lešnici u Asturiji

Prvog vikenda u oktobru, u Infiestu se održava Festival lešnika. U subotu je otvorena pijaca sa tezgama i kostimiranim prodavcima, gde se može uživati u jabukovači i muzici, dok je u nedelju vrhunac, ceo grad je zatvoren za saobraćaj, a proizvođači lešnika dolaze iz cele zemlje kako bi prodavali svoju robu.

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *