Zabava i kultura – Neverovatna mesta sveta - knjižara Lello u Portu – Travel Magazine

Neverovatna mesta sveta – knjižara Lello u Portu

Neverovatna mesta sveta – knjižara Lello u Portu

Ako se pitate koja mesta su inspirisala J.K. Rowling da napiše serijal o Hari Poteru, ova knjižara svakako je jedno od tih!

U šarmantnom portugalskom gradiću Porto nalazi se Livraria Lello, jedna od najlepših knjižara na svetu (po Trip Advisior-u) u kojoj je časove engleskog držala Joanne, dok je živela i radila u Portugalu. Ova prestara i mistična knjižara sa gotskim elementima poslužila je za inspiraciju Rowlingove.

Livraria Lello – knjižara kao gotičko remek-delo

Jedna od najlepših knjižara na svetu skriva neogotičku unutrašnjost iza fasade u stilu art nouveau-a. Kada prvi put kročite u knjižaru Lello, mogli biste pomisliti da ste ušli u crkvu umesto u knjižaru.

Lello izgleda kao neka crkva

Foto: Diogo Brandao from Unsplash

Njena umetnička fasada skriva prekrasnu neo-gotičku unutrašnjost, sa vitražnim plafonom, kitnjastim drvenim oblogama i zadivljujućim, vijugavim stepeništem koje se proteže duž cele knjižare.

Lello je jedna od najlepsih knjizara

Foto: Meillene Ferrer from Unsplash

Knjižaru je dizajnirao Xavier Esteves, dok je za vitraž bio zadužen Jose Bielman, predstavljajući na crtežima „nauku“ i „umetnost“. Pored vitraža sa monogramom „Lello and Brother“ uz geslo vlasnika Decus in Labore („Čast u radu“), nalaze se biljni motivi i geometrijski oblici.

Otvorena 1906. godine, vremenom je pretvorena i u biblioteku, u koju se zaljube i oni koji ne vole knjige. Španski pisac Enrique Vila-Matas knižaru je opisao kao “najlepšu knjižaru na svetu”.

Livraria Lello stepenice

Foto: Lfcs Filipe Sousa from Unsplash

The Guardian ju je 2008. godine proglasio najlepšom knjižarom Trećeg sveta. Istu titulu dao joj je australijski vodič “The Lonely Planet” 2011. opisujući je kao “biser art decoa”, izdvajajuću njene neogotičke police i spiralno stubište koje izgleda poput egzotičnog cveta.

Lello je i dalje jedna od najkarakterističnijih kuća u Portu, dok je fasada proglašena svetskom baštinom Unesco-a.

Pogledajte kojih 5 knjižara se smatra najlepšim u Parizu, kao i koja mesta su savršen izbor ukoliko volite svet knjiga

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X