Zabava i kultura – Neverovatne stvari o Mađarskoj, I deo – Travel Magazine

Neverovatne stvari o Mađarskoj, I deo

Neverovatne stvari o Mađarskoj, I deo

To je neverovatno mesto za odmor na plaži

Na skoro 600 kvadratnih kilometara, Balaton je najveće jezero u centralnoj Evropi. Ono je, zapravo, tako veliko da se često naziva mađarskim morem, a ljubitelji sunca posećuju njegove obale već decenijama. Za obližnje sumporne vode banjskog gradića Heviz veruje se da imaju lekovita svojstva i da mogu izlečiti reumatske bolesti i tegobe.

Možete iskoristite lekovitost vode u zatvorenom prostoru, takođe

Zahvaljujući obilju prirodnih termalnih izvora, Mađarska se može pohvaliti sa oko 450 javnih banja i termalnih kupatila. Istaknuta kultura banjskog kupanja ovde postoji još od rimskih vremena, a to je navodno i najbolji lek za mamurluk.

Mađari su izuzetno inventivni

Značajni pronalasci uključuju Rubikovu kocku (vajar i profesor Erno Rubik, 1974. godine), kriptonsku električnu sijalicu (fizičar Imre Brodi, 1937. godine), kao i hemijsku olovku, koju je patentirao 1938. godine novinar Laslo Biro.

I dobitnici Nobelove nagrade

Mađarska je dala 13 nobelovaca do danas što je više po glavi stanovnika u odnosu na zemlje poput Finske, Španije, Kanade i Australije, pojavljujući se u svakoj kategoriji osim nagrade za mir.

Postoji statua koja će vas učiniti velikim piscem

Dodirivanje olovke koju drži statua Anonimusa u Gradskom parku u Budimpešti će, prema predanju, svakoga blagosloviti velikim spisateljskim sposobnostima. Možda ne verujete u ovo, ali sjajna površina olovke sugeriše da mnogi posetioci to ipak rade. Za svaki slučaj…

Ovde je dom prvog zvaničnog vinskog regiona na svetu

Ostavite čašu Bordoa sa strane jer je pre 120 godina kralj Karolj ozvaničio mađarski Tokaj region gde se vino proizvodi još od 5. veka.

Hudini

Erih Vajs, poznatiji širom sveta kao iluzionista Hari Hudini, rođen je u Budimpešti 1874. godine.

Palinka se smatra lekom za sve

Probajte da odbijete čašicu čuvene voćne rakije i rizikujete da nanesete tešku uvredu, da ne pominjemo konfuziju. Ukoliko upitate Mađare šta je dobro za glavobolju, odgovor je Palinka. Za menstrualne bolove? Palinka. Za nervozu? Palinka. Kao što izreka kaže: „Palinka u malim količinama je lek, a u velikim količinama lekovito sredstvo“.

Nastaviće se…

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *