Zabava i kultura – Neverovatne stvari o Mađarskoj, II deo – Travel Magazine

Neverovatne stvari o Mađarskoj, II deo

Neverovatne stvari o Mađarskoj, II deo

Nepristojno je kucati se čašama piva

Prema legendi, kada je 1848. godine ugušena mađarska revolucija protiv Habsburgovaca, 13 mađarskih generala je pogubljeno, a Austrijanci su nazdravljali kucajući se čašama piva posle svakog pogubljenja. Kao rezultat toga, Mađari su se zakleli da to neće činiti narednih 150 godina i iako je to vreme prošlo, običaj je ostao. Ako ništa drugo, i dalje se prilikom nazdravljanja uspostavlja kontakt očima.

Vaterpolo je nacionalni sport

Moguće najčuveniji vaterpolo meč u istoriji odigran je između Mađarske i SSSR-a na Olimpijadi u Melburnu 1956. godine, u kom je Mađarska pobedila sa 4:0 pre nego što je igra otkazana kako bi se izbegli neredi.

Najbolje šahistkinje na svetu su Mađarice

Judit Polgar je stekla titulu velemajstora sa svega 15 godina 1991. godine što je rekord. Šah se igra svuda u Mađarskoj, uključujući i plutajuće table koje se koriste u termalnim centrima.

Broj 96 je veoma važan

Krunisanja Arpada kao prvog kralja Mađara je označilo početak mađarske države 896. godine. Budimpeštanski metro je izgrađen na hiljadugodišnjicu zemlje 1896. godine. Takođe, mađarsku himnu bi trebalo otpevati tokom 96 sekundi, ako se to radi u odgovarajućem tempu.

Veoma važna je i paprika

Danas se preko 1.000 tona paprike godišnje proizvede u Mađarskoj. Postoje dva muzeja na ovu temu, u Segedinu i Molnaru, koji pružaju uvid u industriji, kao i priliku da se isproba ovaj začin.

Budimpešta ima najstariji metro u kontinentalnoj Evropi

Počevši sa radom 1896. godine, to je, takođe, druga najstarija podzemna željeznica na električni pogon u svetu koju je preduhitrio samo londonski metro.

Mađarska je pravi prirodni podzemni lavirint

Najveći svetski geotermalni sistem pećina nalazi se ispod prestonice zemlje i sastoji se od oko 200 podzemnih prostorija. Dok je istraživanje pećina uglavnom dostupno samo kvalifikovanim posetiocima, jedan broj pećina se, sa šlemom na glavi, ipak može posmatrati iz daleka, poput pećina Szemlo-hegi i Molnar Janos.

U Budimpešti se nalazi druga po veličini sinagoga na svetu

Sa 3.000 mesta sinagoga u Dohanji ulici je najveća u Evropi i deo je svetske kulturne baštine UNESCO-a.

Nastaviće se…

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *