Zabava i kultura – Neverovatne stvari o Mađarskoj, III deo – Travel Magazine

Neverovatne stvari o Mađarskoj, III deo

Neverovatne stvari o Mađarskoj, III deo

Holivud ne bi bio Holivud bez Mađara

Osnivač Paramount Pictures-a Adolf Zukor, Vilmos Frid – poznatiji kao Vilijam Foks, i reditelj čuvenog filma Kazablanka, Majkl Kertiz (pravo ime Mano Kaminer) dolaze iz Mađarske.

Kao ni Drakula

Veruje se da je grof Drakula zasnovan na liku zloglasnog Vlada Cepeša iz 15. veka, koji je terorisao Vlašku (tada deo Mađarske) sve dok ga nije uhapsio kralj Matija Korvin.

Elvis Prisli je počasni građanin Budimpešte

Čuvenom američkom muzičaru je državljanstvo posthumno dodeljeno 2011. godine kao priznanje za njegov donekle herojski status koji je dobio nakon izvođenja pesme „Mir u dolini“ na američkoj televiziji koja je skrenula pažnju na revoluciju 1956. godine. Osim toga, priznanje mu je odato i tako što je jedan bulevar poneo njegovo ime.

Turisti u prestonici više vole fliper od istorijskih lokaliteta

Otvoren 2015. godine, budimpeštanski Muzej flipera ima preko 130 klasičnih mašina i bolje se rangira na TripAdvisor-u nego neke atrakcije poput Trga Heroja, dvorca u Budimu ili Mosta slobode.

Mađarska imena su regulisana zakonom

Roditelji moraju voditi računa o zakonu kada odlučuju o imenu deteta. Imena mogu biti samo sa prethodno odobrene liste, a sva odstupanja moraju biti odobrena od strane Istraživačkog instituta za lingvistiku Mađarske akademije nauka.

Jezik je veoma, veoma težak

Mađarski jezik je deo porodice finsko-ugarskih jezika i smatra se jednim od najtežih jezika na svetu za učenje.

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *