Zabava i kultura – Pet najstarijih kafića sveta – Travel Magazine

Pet najstarijih kafića sveta

Pet najstarijih kafića sveta

Kafići su oduvek bili mesto susreta, dragih sastanaka i ispijanja kafa. Bilo da je to neki u kraju, gde vas znaju po imenu, uz komentar „hoćemo uobičajeno?“ ili neki fensi u gradu, u hladu gde kafe imaju milion ukusa, kafići su mesta na kojima provodimo najveći deo vremena sa prijateljima, uz šolju kafe. Zato smo odlučili da se osvrnemo na pet najstarijih kafića na svetu, dajući vam malo materijala za čitanje dok uživate pijuckajući kafu.

Pogledajte 9 najboljih barova na svetu po izboru turista, kao i kako izgleda Venecija posle karantina. Saznajte i zašto kafa u avionu ima čudan ukus. 

1. Kafić Le Procope, Pariz

Oh, Pariz! Svi žele da bar jednom posete francusku prestonicu i vide veličanstveni Ajfelov toranj. Ali Pariz nije samo grad umetnosti, ljubavi i prelepe arhitekture već i grad u kojem možete kupovati luksuzne predmete, jesti dobru hranu i piti odličnu kafu. Pariz je i grad u kojem se nalazi najstariji kafić na svetu. Kafić Le Procope je otvoren 1686. godine i od tada je bio mesto koje je ugostilo poznate revolucionare i intelektualce kao što su Volter, Ruso, Tomas Džeferson i Bendžamin Franklin.

2. Caffe Florian, Venecija

Venecija je veličanstven grad romantike, mostova, gondola i kanala. Upravo ovde nalazi se Caffe Florian, jedina kafana iz 1720. godine koja je dozvolila ženama ulaz u to vreme. Ovde su pored plemićkih porodica Mletačke republike, kraljevskih zvaničnika i pripadnika, često svoje kafe pili lord Bajron, Prust i Dikens, ali i neponovljivi ljubavnik Venecije, zavodnik Kazanova.

3. Caffe Greco, Rim

Antico Caffe Greco je istorijski kafić koji je otvoren 1760. godine na Via dei Condotti u Rimu i ovo je jedan od najelegantnijih kafića na svetu. Caffe Greco je poznat po tome što je, između ostalih, ugostio Džona Kitsa, Šelija, Getea, Vagnera, Lista i Mendelsona.

4. Cafe Central, Beč

Cafe Central je tradicionalni bečki kafić koji se nalazi na adresi Herrengasse 14, u prvom bečkom okrugu Innere Stadt. Ovaj kafe je popularna istorijska znamenitost bečke kulturne istorije, a otvoren je 1876. godine. U njemu su se često viđali istaknuti intelektualci, uključujući Frojda, Lenjina i Trockog.

5. Caffe Reggio, Njujork

Da li ste znali da se najstarija kafeterija u Americi nalazi baš u Njujorku? Da, smeštena je u srcu Greenwich Village-a, na Menhetnu. Caffe Reggio je otvoren početkom 1927. godine i bio je dom prve espresso mašine u Sjedinjenim Državama i mesto na kome je u Americi poslužen prvi kapućino.

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Lep članak ali ovo je samo izbor nekih od najstarijih kafića. 😏 Npr. nadaleko poznati café Gerbeaud i café New York (oba u Budimpešti) stariji su od američke kafeterije Reggio. Ima još primera…

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X