Zabava i kultura – Pet novih muzeja koji se otvaraju ove godine – Travel Magazine

Pet novih muzeja koji se otvaraju ove godine

Pet novih muzeja koji se otvaraju ove godine

Izgleda da će 2019. biti dobra za ljubitelje umetnosti širom sveta, budući da se u njoj očekuju otvaranja novih i proširenja postojećih muzeja, a završeci nekih od ovih projekata već dugo i željno se iščekuju.

Predstavljamo vam pet muzeja čija otvaranja su najavljena za ovu godinu.

Nacionalni muzej Katara – Doha
Ovaj muzej ne pretenduje da se takmiči sa velikim svetskim muzejima kao što su Luvr i Ermitaž, već se fokusira na istoriju i kulturu jednog malog emirata. Iako je najavljeno da će biti otvoren 2016, za definitivan datum otvaranja odabran je 28. mart ove godine. Impresivno zdanje inspirisano oblikom pustinjske ruže podignuto je oko nekadašnje šeikove palate i delo je nagrađivanog arhitekte Žana Nuvela, a kompleks će ukrašavati fontane Žan-Mišel Otoniela.

Foto: jeannouvel.com

West Bund Art Museum – Šangaj, Kina
West Bund grupa je državna organizacija odgovorna za razvoj projekta šangajske rečne promenade Xuxui Waterfront, na kojoj, u saradnji sa francuskim Centrom Pompidu, trenutuno radi na otvaranju West Bund Art muzeja. Očekuje se da će kada bude otvoren, ovaj muzej predstavljati umetnički vrhunac saradnje između Kine i Francuske. Zdanje, koje je projektovao David Chipperfield, sastoji se iz tri galerije i prostiraće se na 25.000 m2, a u prvih pet godina nakon otvaranja planirano je da bude domaćin čak 20 velikih izložbi i događaja, koji će predstavljati kako dela kolekcije Centra Pompidu, tako i kineske savremene umetnosti. Otvaranje je planirano za proleće 2019. godine.

Foto: davidchipperfield.com

Bauhaus muzeji u Vajmaru i Desau – Nemačka
Stogodišnjica nastanka bauhaus dizajna u Nemačkoj će biti obeležena otvaranjem čak dva muzeja posvećena ovom revolucionalnom pravcu. U muzeju u Desau, delu biroa Addenda Architects iz Barselone, biće izložena kolekcija fotografija i maketa u upečatljivoj čeličnoj „kutiji“, smeštenoj u još većoj kutiji od stakla. I kulturna organizacija Klassik Stiftung Weimar najavila je otvaranje novog Buhaus muzeja u Vajmaru, kao i otvaranje izložbe posvećene jubileju ovog pravca u Neues muzeju (oba muzeja se nalaze u centru nove kulturne četvrti). Nažalost, uz ovu dobru vest, stiže i jedna loša, a to je da je stari vajmarski muzej posvećen Bauhausu zatvoren, od 08. januara. Muzej u Vajmaru otvara se 06. aprila, dok je otvaranje muzeja u Desau planirano za 08. septembar.

Foto: bauhausmuseumweimar.de

The Shed – Njujork, SAD
Jedan od neverovatnih prostora u njujorškom kompleksu Hudson Yards na Menhetnu, izdvaja se po skromnom imenu The Shed, što na engleskom znači „šupa“. Za dizajn je zaslužan studio Diller Scofidio + Renfro, a osim muzejskih sadržaja koji će biti smešteni na dva nivoa, The Shed će imati i pozorišnu dvoranu sa 500 sedišta i kulturni centar predviđen za umetničke performanse, instalacije i događaje. Otvaranje je zakazano za 05. april.

Foto: drsny.com

Academy Museum of Motion Pictures – Los Anđeles, SAD
U četvrti Miracle Mile za ovu godinu najavljeno je otvaranje dugočekivanog muzeja filma, u obliku džinovske kupole prečnika 40 metara, inkorporirane u zdanje nekadašnje robne kuće. Impresivnu kupolu od čelika i stakla dizajnirao je Renzo Piano i u njoj će biti održavane filmske projekcije, dok će se u bivšoj zgradi robne kuće, koja je preuređena i krase je upečatljivi vitki stubovi, nalaziti 4.500 m2 izložbenog prostora u kome će biti smeštene postavke o evoluciji filma i interaktivne prezentacije. Otvaranje je zakazano za kraj 2019. godine.

Foto: oscars.org

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X