Zabava i kultura – Peterhof - najveličanstvenija palata carske Rusije – Travel Magazine

Peterhof – najveličanstvenija palata carske Rusije

Peterhof – najveličanstvenija palata carske Rusije

Šta je zapravo palata Peterhof? Da li je ona samo park u kojem možete satima šetati i uživati u lepoti vrta, fontanama i spomenicima? Ili je pak najlepša palata carske Rusije, koja će vas privući svojim impresivnim dekorom?

Ova veličanstvena palata koju mnogi zovu „ruski Versaj“, smeštena je u Sankt Peterburgu.

I pre nego zakoračite u nju, bilo bi dobro da bar znate malo o istoriji ovog mesta. Na primer, sledećih osam činjenica…

1. Peterhof je naručio ruski car Petar Veliki

Ruski car i imperator Petar Veliki, otac moderne Rusije vladao je od 1682. do 1725. godine.

Bio je prilično uspešan i voljen. Za vreme njegove vladavine Rusija je proširila svoju oblast i postala velika evropska sila. Upravo je Petar bio taj koji je osnovao i razvio grad Sankt Peterburg, koji je bio glavni grad Rusije do 1917. godine. Takođe je baš on naručio izgradnju palate Peterhof.

Peterhof palata

Foto: Iam Os from Unsplash

2.  Urađen je po ugledu na Versaj

Nakon što je posetio francuski kraljevski dvor, Petar je pod utiskom impresivne Versajske palate naručio izgradnju palate koja će zaseniti onu u kojoj je živeo Luj XIV.

Zbog toga ljudi ovo mesto nazivaju i „ruskim Versajem“. Iako oba ova mesta nisu identična, po lokaciji i značaju imaju dodirnih tačaka.

3. Pre nego što je ceo kompleks sagrađen, palata Monplaisir je već bila sagrađena 1714. godine

Pre izgradnje kompleksa palata koji će kasnije biti poznat kao Peterhof Palace, Petar Veliki je na osnovu svojih narta izgradio sebi palatu Monplaisir.

Ova palata na rubu Baltičkog mora, urađena u holandskom stilu je postala Petrova letnja rezidencija, koju je ruski car koristio nakon povratka iz Evrope.

View this post on Instagram

Amy(@adoptusplease) из США получила мою открытку. 8 октября 2019 г. 9 461 км. ⠀ Петергоф. Монплезирский сад. 1718 Peterhof. The Monplaisir Garden. 1718 Peterhof. Monplaisir-Garten. 1718 Peterhof. Jardin de Monplaisir. 1718 ⠀ Открытка из набора "Окрестности Санкт-Петербурга". Автор: Альбедиль Маргарита Федоровна Издательство: Альфа Колор, 2010 г. Петерго́ф (от нем. Peterhof — «двор Петра», с 1944 по 1997 год — Петродворе́ц) — внутригородское муниципальное образование в составе Петродворцового района города федерального значения Санкт-Петербурга. Расположен на южном берегу Финского залива. Крупный туристический, научный и учебный центр к западу от Санкт-Петербурга, в 29 км по железной дороге. ⠀ Монплези́р (фр. mon plaisir — «моё удовольствие») — дворец в Петергофе, памятник архитектуры начала XVIII века. Дворец был построен по личному указанию Петра I в 1714—1723 годы архитекторами Андреасом Шлютером, Иоганном Фридрихом Браунштейном, Жаном-Батистом Леблоном, Николо Микетти. Пётр лично выбрал местоположение нового дворца, а также определил его планировку и давал указания относительно отдельных элементов оформления. ⠀ #postcrossing #maxicard #картмаксимум #postcard #postcrosser #postcrossing_swap #postcross #посткроссинг #марки #stamp #stamps #philatelic #philately #philatelystamps #почтоваямарка #почтоваякарточка #почтоваяоткрытка #петергоф #petergof #монплезир #monplaisirpalace #сша #usa

A post shared by Александр Николаев (@alexander_postcrossing) on

Čak je iskoristio i poziciju ove palate ne bi li proučavao pomorstvo. Ovo je bio i sam početak gradnje palate Peterhof. Mesto koje je sagrađeno prvo, pre nego što podignute ostale palate, bašte, fontane i statue.

4. Izgled Peterhofa je osmislio francuski arhitekta Jean-Baptiste Le Blond

Nakon što je Petar Veliki dobio inspiraciju i počeo da gradi palatu Monplaisir, dizajn Petehof palate i njene bašte uradio je francuski arhitekta Jean-Baptiste Le Blond.

Francuski uticaj je ovde više nego primetan i jak, mada je sama palata imala i svoj ruski šmek. Inače, Jean-Baptiste je bio glavni arhitekta Sankt Peterburga. 

5. Mesto je čuveno i po bašti, fontanama, crkvama i nizu palata

Bez obzira da li ste osoba koja voli istoriju i umetnost ili ne, zaljubićete se u ovo mesto jer će vas ono odvesti u neku čarobnu dimenziju, u prošlost kada je Rusija bila možda i najveća sila sveta.

Statue u Peterhofu

Foto: Nikita Palenov from Unsplash

Mnogo je palata sa različitim karakteristikama koje možete posetiti na ovom mestu. Palate opet nisu jedino što možete da vidite ovde. Tu je i puno prelepih fontana, finih statua, kao i bašta zbog koje ćete se osećati spokojno i relaksirano.

6. Postoji opcija i gliserom da dođete do palate Peterhof

Hidrogliser je brzi, vodeni čamac koji se nalazi na pristaništu nasuprot Ermitažu i vodi do doka gde se nalazi Peterhof. Iako ćete potrošiti novac za vožnju ovim gliserom, prilično je preporučljivo doći morskom rutom ukoliko želite da dobijete kompletno iskustvo posete velikoj palati Peterhof.

Zlatne statue u fontanama

Foto: Iam Os from Unsplash

Druga opcija je kombinacija metroa i mini-busa, za koju će vam trebati oko sat vremena vožnje iz centra grada.

7. Obavezno proverite radno vreme palate

Ovo mesto nije otvoreno svaki dan. Zato je poželjno da proverite pre dolaska, na veb stranici palate satnicu. Skrećemo vam pažnju da postoji puno palata koje imaju različite satnice.

8. Nalazi se na UNESCO listi Svetske baštine

Svi koji bar jednom posete ovu palatu carske Rusije i dobiju priliku da se prošetaju njenim vrtom, u potpunosti će razumeti zašto ovo mesto vredi da bude proglašeno jednim od Unescove svetske baštine. Njegova lepota, umetnost, arhitektura, pejzaž samo su neki od razloga zašto Petehof morate da posetite prvom prilikom, čak i ako morate da platite karte za ulaz na nekoliko mesta.

Pogledajte koje su najlepše kraljevske palate Evrope i zavirite u Palais Garnier, čuvenu parisku operu. Pročitajte i kojih to 6 palata i istorijskih kuća možete da vidite onlajn za vreme karantina.   

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
794Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *