Zabava i kultura – Rua das Pretas je novi muzički izraz Portugala – Travel Magazine

Rua das Pretas je novi muzički izraz Portugala

Rua das Pretas je novi muzički izraz Portugala

Nedeljno okupljanje prijatelja uz dobru muziku, hranu i vino u Lisabonu preraslo u najnoviji portugalski hit.

Rua das Pretas je neka vrsta putujuće muzičke družine koja postaje svetski hit i što su muzički stručnjaci već prozvali Buena Vista Social Club-om Portugala.

Osnivač je brazilski muzičar Pierre Aderne koji živi u Portugalu i koji je oko sebe okupio ekipu muzičara i umetnika koji organizuju druženja jednom nedeljno uz zvuke bosa nove, etno muzike i džeza.

Druženje uz dobru pesmu, priču, hranu i piće preraslo je u svojevrstan umetnički pokret koji promoviše Portugal. Snimci sa ovih okupljanja su skupljeni na prvom albumu nazvanom „The Wine Album“ koji je izdat krajem prošle godine. Numere su snimane uživo na događajima u Lisabonu i Njujorku. Ekipa je okupila impresivna imena iz Brazila, Portugala, SAD-a, Velike Britanije i Francuske, a pesme su snimljene na portugalskom i engleskom.

Rua das Pretas se okupljaju u vinskim barovima i podrumima, u salonima i kafanama. Aderne kaže za njihove pesme da su nastale iz vina i ljubavi. Svi oni se na tim večerima druže, pažljivo slušaju jedni druge, pevaju razne pesme, dopunjavaju se i uživaju i hrani i piću, a ne u svojim mobilnim telefonima što Aderne smatra veoma dragocenim.

Brzo stečena popularnost se proširila i ovi umetnici sada imaju zakazane nastupe pored Lisabona i Njujorka i u Berlinu, Parizu, Madridu, Portu i Londonu, a očekuje se da će uskoro objaviti i nove destinacije gde će doneti specifičnu portugalsku fado atmosferu i boemski duh.

Lisabon je odavno već postao centar muzičke scene za celokupno portugalsko govorno područje koja predstavlja uzbudljivu mešavinu od bosa nove i sambe iz Rija, etno muzike sa Zelenortskih ostrva i Zapadne Afrike i fada iz Portugala. Kada se svi ti uticaji pomešaju u jednom loncu dobija se nešto što predstavlja jedan sasvim novi muzički izraz, koji je već sada postao prava atrakcija Portugala.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Foto: Nicole Sánchez / Rua das Pretas

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X