Zabava i kultura – Šest palata i istorijskih kuća koje možete posetiti virtuelno – Travel Magazine

Šest palata i istorijskih kuća koje možete posetiti virtuelno

Šest palata i istorijskih kuća koje možete posetiti virtuelno

Nakon što su se mnoge kulturno-istorijske institucije zatvorile, a vlade izrekle stroga socijalna distanciranja zbog korona virusa, prepušteni smo sebi i pronalaženju raznih zanimacija.

Zahvaljujući velikom broju virtuelnih tura koje su dostupne na Internetu, danas možete uživati u zapanjujućoj arhitekturi i dizajnu enterijera mnogih palata i istorijskih kuća, iz udobnosti sopstvenog kauča.

Neka započne obilazak!

1. Bakingemska palata – London (Engleska)

Ako ste ikada poželeli da vidite mesto u kojem živi kraljica Engleske, bez napuštanja doma, sada je došao vaš trenutak. Od 1837. godine Bakingemska palata je zvanični londonski dom britanske kraljevske porodice.

View this post on Instagram

#quarantine royalty

A post shared by Iztok Hvala (@iztokhvala) on

Iako je palata još uvek glavno prebivalište kraljice Elizabete, određene prostorije su na raspolaganju svake godine tokom leta. Bakingemska palata ima ukupno 775 soba, od kojih je 19 državnih prostorija, 188 soba su spavaće sobe, 52 su gostinjske i kraljevske spavaće sobe, 78 su kupaonice, a 92 su radne sobe i kancelarije.

Zavirite u čuvenu kraljevsku palatu ovde.

2. Montičelo – Šarlotsvil (Virdžinija, SAD)

Sa samo 26 godina, budući predsednik Tomas Džeferson nasledio je plantažu u ruralnoj Virdžiniji. Ljubitelj arhitekture, Džeferson sam je projektovao 1772. godine, palatu koja je kombinacija neoklasične i paladijske arhitekture. Celo imanje i kuća kasnije će postati poznati pod imenom Montičelo (Monticello).

Ova kuća danas je muzej i obrazovna instituacija.

Inače u Montičelu se nalazi i zgrada Univerziteta u Virdžiniji – takođe jedan od Džefersonovih nacrta, koji se nalazi na Unesco listi Svetske baštine.

Zavirite u ovu istorijsku kuću ovde.

3. Pansion Lindharst – Njujork (SAD)

Ovo sablasno gotičko zdanje, sagrađeno je 1838. godine, a nekada je bio dom železničkog tajkuna Jaia Goulda. Leži na 67 hektara i gleda na reku Hadson.

U ovoj kući snimljeno je nekoliko filmova i emisija – The Blacklist, Project Runway, House of Dark Shadows i Night of Dark Shadows.

Pogledajte unutrašnjost ovog impresivnog zdanja ovde.

4. Imanje Mount Vernon –  Mount Vernon (Virdžinija, SAD)

Mount Vernon je imanje na kom su živeli Džordž (George) i Marta V (Martha) Vašington (Washington), prvi predsednik i prva dama Sjedinjenih Američkih Država .

Arhitektonski stil kuće opisan je kao paladijan, evropski stil inspirisan drevnim grčkim i rimskim strukturama, koji je tada bio vrlo popularan u Americi.

Mount Vernon je proširen dva puta tokom života američkog prerdsednika, kasnih 1750-ih i 1770-ih, i bio je  njegov dom sve do njegove smrti 1799.

Pogledajte kako izgleda čuveno imanje ovde.

5. Kuća Marka Tvejna – Hartford (Konektikat – SAD)

Čuveni pisac Mark Tvejn (Mark Twain) živeo je sa porodicom u ovom viktorijanskom domu gotičkog stila od 1874. do 1891. godine.

Ovde je Tvejn napisao svoje čuvene romane poput Avanture Hakleberi Fina, Pustolovine Toma Sojera, Život u Misisipiju, Jenki na dvoru kralja Artura i dr.

Danas se često u ovom domu održavaju književne večeri kolega romanopisaca, kao što su Džudi Blum, Stiven King i Džon Grišam.

Pogledajte kako izgleda dom čuvenog pisca ovde.

6. Palata Blenam – Vudstok (Oksfordšir, Engleska)

Najveličanstveniji dom na ovom spisku svakako je palata Blenam (Blenhaim), nekadašnji dom Konsuelo Vanderbilt i njenog supruga, devetog vojvode od Marlbora. Ipak, daleko je poznatija kao rodno mesto Vinstona Čerčila.

View this post on Instagram

Always look on the bright side of life…

A post shared by Blenheim Palace (@blenheimpalace) on

Obnova ove istorijske palate koštala je tada neverovatnih 76.8 miliona američkih dolara.

Palata je do sada nebrojeno puta korišćena kao lokacija za snimanje raznih filmova, uključujući Hari Potera, Pepeljugu, Bondov Spekar, i najnoviju adaptaciju Hamleta.

Pogledajte kako izgleda ova impresivna palata ovde.

Posetite iz svog doma kuću u kojoj je živela Frida Kalo, ali i čuveni muzej Ermitaž. Pročitajte i priču iza škotskog zamka Ejlin Donan, u kom je snimljeno nekoliko blokbastera.

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
156Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *