Zabava i kultura – Šta su turisti tokom 18. i 19. veka mislili o velikim evropskim gradovima – Travel Magazine

Šta su turisti tokom 18. i 19. veka mislili o velikim evropskim gradovima

Šta su turisti tokom 18. i 19. veka mislili o velikim evropskim gradovima

Prvi međunarodni turisti koji su posećivali Evropu bili su mladi, uglavnom muškarci, pripadnici elitnog društva iz 18. i 19. veka, koji su krenuli na duga putovanja Starim kontinentom čim bi postali punoletni (oko 21).

Njihov cilj je bilo upoznavanje tuđe kulture, poseta drevnim ruševinama i divljenje umetnosti koja je nastajala za vreme renesanse. Bila je to takozvana „Velika tura“ koja je zapravo mladim muškarcima, na pragu zrelosti davala priliku da iskombinuju zabavu i razvrat.

Iskustva svih tih putnika bila su raznolika, neki su bili potpuno impresionirani, drugi prilično razočarani. Jedan veliki britanski turista, Hester Linč Trejl, opisao je tako Švajcarsku kao „Derbšir Evrope“.

Najneobicnija prevozna sredstva
PROČITAJTE I…

Najneobičnija prevozna sredstva na svetu

Evo još nekoliko odabranih citata ranih posetilaca velikih evropskih gradova.

Pariz

Putnici koji su posećivali kosmopolitski Pariz obično su unajmivali vodiča koji govori francuski jezik, te prvi obilazak grada obavili krstareći Senom.

„To je najružniji, najodvratniji grad u svemiru.“ –  Horas Valpole (1765.)

„Za nekoga ko ima dosta novca, Pariz je možda poželjniji čak i od Londona, ali za osobu mojih godina i mog životnog puta, to je najneugodnije mesto koje sam video u poslednjih deset godina. Šetnja ulicama je izuzetno opasna, vožnja po njima je veoma skupa… Pariz postaje mračno utočište za stranca koji ne voli da se kocka ili trguje ljubavlju.“ –  Filip Tiknes (tokom putovanja kroz Francusku i Španiju, 1789.)

Ženeva

Nakon Pariza, većina turista bi se uputila ka Švajcarskoj, odnosno Ženevi.

„Voleo bih da prozor gleda na Ženevsko jezero, jer bih sedeo tamo i čitao ceo dan, kao na nekoj slici.“ – Džon Kits (1819.)

„Sve žene ovde izgledaju kao iscrpljeni muškarci, a svi muškarci kao iscrpljeni psi. Ali dobro, iskreno, švajcarsko gostoprimstvo koje naši sunarodnici često ističu učinilo ih je potpuno blistavim.“ – Čarls Dikens (1853.)

Barselona

Potom bi usledila poseta Španiji …

„U Barseloni smo imali zadovoljstvo da vidimo ples Fandango koji nadmašuje promiskuitetnost svih plesova koje sam ikada video… Dobra Fandango dama pet minuta stajaće na jednom mestu, vijugajući poput crva koji je upravo presečen na dva dela.“ – Henri Svinburn (1779.)

„Ovde vam je dovoljno nekoliko dana.“ – Ričard Ford (1865.)

Podelite ovaj članak...
31Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *