Zabava i kultura – Šta sve možete da vidite i radite u Italiji ove jeseni – Travel Magazine

Šta sve možete da vidite i radite u Italiji ove jeseni

Šta sve možete da vidite i radite u Italiji ove jeseni

Hladnije vreme i manje sunca neke će naterati da se ušuškaju ispod ćebeta i uz topao čaj uživaju u reprizama starih serija. Za druge, ovo je poziv na putovanje – istraživanje destinacija po znatno povoljnijim cenama, ali i bez sve učestalijih gužvi i redova ispred muzeja i atrakcija.

U Italiji, na primer, ove jeseni održava se više zanimljivih događaja i manifestacija, koje, i same za sebe, predstavljaju svojevrsne atrakcije.

Đenova

Mnoge plemićke palate biće otvorene za javnost 12. i 13. oktobra u okviru Rolli dana, a neke od njih će posetioci sada imati priliku da vide po prvi put. Palazzi dei Rolli su luksuzne i elegantne palate, izgrađene tokom 16. i 17. veka, koje su se nalazile na zvaničnim listama („rolli“) odobrenog smeštaja za strane velikodostojnike u poseti gradu. Među veličanstvenim zdanjima u najstarijim delovima Đenove su Palazzo Spinola Doria – bogato ukrašena freskama, palata Circolo Artistico Tunnel u kojoj je bio smešten klub čiji član je bio i Đuzepe Verdi, i Palazzo Spinola Franzone, čuvena po svojoj raskošno ukrašenoj fasadi i baroknom stilu. Inače, Rolli dani se održavaju i u maju, a neke od palata su dostupne za razgledanje tokom cele godine.

Mnoge plemićke palatate biće otvorene za javnost 12. i 13. oktobra u okviru Rolli dana, a neke od njih će posetioci sada imati priliku da vide po prvi put

Foto: dexmac from Pixabay

Parma

Grad koji je proglašen kulturnom prestonicom Italije za 2020, sledeće godine očekuje dramatičan porast broja posetilaca. Zato, iako je u novembru ovde hladno i magla je česta pojava, budite među onima koji će Parmu istražiti pre nego što postane hit. Verdijev Festival (čuveni kompozitor potiče iz obližnjeg seoca) traje do 29. oktobra, a na programu su između ostalog, opere Aida i Nabuko. Obavezna je poseta Nacionalnoj galeriji (Galleria Nazionale) u kojoj su izložena važna dela Da Vinčija, El Greka i Tintoreta. Specijaliteti sa sirevima kakav je parmigiano-reggiano i lokalnom pršutom će vam ugrejati stomak i dušu, a na više mesta se organizuju i kratki kursevi kuvanja.

Grad koji je proglašen kulturnom prestonicom Italije za 2020, sledeće godine očekuje dramatičan porast broja posetilaca

Foto. Valter Cirillo from Pixabay

Venecija

U Veneciji nikada ne manjka jedinstvenih turističkih sadržaja, ali dve nove izložbe ne treba propustiti ove jeseni. Izložba „Od Ticijana do Rubensa: Remek-dela iz Antverpena i druge flamanske kolekcije“ otvorena je do proleća (01. marta 2020) u Duždevoj palati i uključuje slike koje su do sada veoma retko, ili nikada, bili izložene u javnosti. Među izloženim delima je i takozvani Tintoreto Dejvida Bouvija, iz privatne kolekcije čuvenog pevača.

U palati Venier dei Leoni uz Veliki kanal, koja je nekada bila dom porodice Gugenhajm, održava se “Peggy Guggenheim: The Last Dogaressa”. Izložba predstavlja 60 odabranih dela iz kolekcije Pegi Gugenhajm, od 1949. kada je kupila kuću u Veneciji, pa sve do njene smrti 1979. godine, a može se posetiti do 27. januara.

Osim kroz umetnost i arhitekturu, Veneciju možete doživeti i kroz muziku. La Serenissima je nekada bila poznata i kao Grad muzike, posebno u vreme renesanse i baroka. Ovo je savršeno mesto za koncert u jedinstvenom okruženju, kakva su raskošna palata Ca’ Zenobio (kamerna muzika) i palata Barbarigo Minotto (operska izvođenja).

U Veneciji nikada ne manjka jedinstvenih turističkih sadržaja, ali dve nove izložbe ne treba propustiti ove jeseni

Foto. Gerhard Bögner from Pixabay

Rim

U italijanskoj „Beloj kući“, palati Quirinale, vredi poslušati koncert. Iako italijanski predsednik ima tri zvanične rezidencije, Quirinale je najpoznatija i nalazi se u srcu Rima. Koncerti se održavaju sveke nedelje ujutru u veličanstvenoj kapeli Paolina (Cappella Paolina). Ulaz se ne naplaćuje, ali se mesta moraju unapred rezervisati i morate doći bar 50 minuta pre početka koncerta. Nakon izvođenja, možete obići palatu i njene vrtove (takođe morate da rezervišete, bar pet dana unapred).

Večernji obilasci Vatikanskih muzeja i Sikstinske kapele organizuju se svakog petka do kraja oktobra, traju od 19.00h do 23.00h i uključuju i koncert koji počinje u 20.00h. Za više informacija posetite Vatican Museums by Night.

Rim spada u destinacije koje poseduju poseban jesenji šarm

Foto: Bernd Buchfeld from Pixabay

Napulj

Izložba “Napoli, Napoli: Of Lava, Porcelain and Music” u muzeju Museo e Real Bosco di Capodimonte posetioce vraća u 18. vek, vreme kada je Napulj bio kraljevina, i omogućava im da vide kako je raskošan bio kraljevski dvor, uz posebnu scenografiju i glumce u autentičnim kostimima iz lokalne opere, Teatro di San Carlo. Tokom posete izložbi, možete da uživate i u odabranoj muzici iz tog perioda, ali i da se divite finoj izradi porcelanskih predmeta iz napuljskih fabrika. Izložba je otvorena do 21. juna 2020.

Izložba “Napoli, Napoli: Of Lava, Porcelain and Music” u muzeju Museo e Real Bosco di Capodimonte posetioce vraća u 18. vek, vreme kada je Napulj bio kraljevina

Foto: Francesco Palermo from Pixabay

12. i 13. oktobar, širom Italije

Dva puta godišnje FAI (Fonde Ambiente Italiano), udruženje posvećeno očuvanju važnih istrijskih spomenika u Italiji, organizuje globalni događaj, širom Italije. Ove godine, 12. i 13. oktobra, više od 700 palata u 260 italijanskih gradova biće otvoreno za posetioce. Mnoge od njih inače nisu dostupne za razgledanje, a za detaljnu listu spomenika koji su uključeni u manifestaciju, posetite FAI internet prezentaciju.

Pročitajte i kako možete da upadnete u nevolje u Italiji, saznajte više o najlepšim italijanskim ostrvima bez gužvi, ali i koje su odlične alternative popularnim italijanskim destinacijama.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *