Zabava i kultura – Šta treba znati o Havajima pre odlaska – Travel Magazine

Šta treba znati o Havajima pre odlaska

Šta treba znati o Havajima pre odlaska

Havajska kraljevska porodica je nekada vladala ostrvima

Pre nego što su postali američka savezna država, Havaji su bili nezavisna nacija poznata kao Kraljevina Havaji, kojom su vladali kraljevi i kraljice. Najznačajniji je bio kralj Kamehameha Veliki koji je, u vreme kada su se brojne poglavice borile za vlast, uspostavio jedinstvenu monarhiju na ostrvima. Havaji su bili suverena država od 1810. do 1893. godine kada je kraljevina, kojom je tada vladala kraljica Lili’uokalani, svrgnuta od strane američkih i evropskih doseljenika. Nakon što su 60 godina bili američka teritorija, Havaji su došli do državnosti 1959. godine, postavši na taj način poslednja država koja je dodata savezu tj. SAD.

Pokret za suverenitet Havaja je i dalje živ

Prelazak puta od nezavisne, suverene nacije do postajanja dela SAD izazvao je velike borbe od strane lokalnog stanovništva (domorodaca), posebno kada su se postavila pitanja vlasništva nad zemljom, obrazovanja i druga pitanja koja su se ticala sakralnih elemenata kulture. Kada su se prvi domoroci susreli sa zapadnom civilizavijom, 90% stanovništva je smanjeno usled rata i bolesti. Nakon što su na ostrva stigli američki misionari, a monarhija srušena, Kraljevina i njen narod su dosta pretrpeli bez formalnog priznanja njihovog prava na samoopredeljenje, što je značilo da oni nisu ispunjavali uslove za prava, novčana sredstva i beneficije koje su bile dozvoljene drugim američkim autohtonim narodima, poput Eskima i domorodaca sa Aljaske. Na desetine organizacija je osnovano kako bi se očuvao maternji havajski jezik, rituali i drugi kulturni običaji, dok je neprofitna organizacija Na’i Aupuni pokušala da održi glasanje kako bi se oformila vlada sastavljena od domaćeg stanovništva, ali pokušaj nije uspeo.

Vreme nije savršeno cele godine

Ukoliko planirate da dođete na Havaje na odmor, možda imate unapred formirano mišljenje da je ovde sunčano svakog dana. Činjenica je da Havaji imaju zaista sjajno vreme tokom cele godine ali može se dogoditi da svakog dana pomalo pada kiša u zavisnosti od toga gde se tačno nalazite na ostrvu. Nemojte se iznenaditi ukoliko tokom vašeg boravka padne malo kiše i nemojte se žaliti već, umesto toga, samo pogledajte nebo i uživajte u njihovim čuvenim, prelepim dugama.

Napustite Waikiki i verovatno ćete videti epidemiju beskućnika

Epidemija beskućnika u Honoluluu je došla na naslovne strane svih novina u zemlji kada je Njujork Tajms objavio članak pod naslovom „Aloha i dobrodošli u Raj. Osim ako ste beskućnik“. Honolulu ima najvišu stopu beskućnika u državi, a nedavno je usvojena uredba kojom se sedenje ili ležanje na javnom trotoaru smatra ilegalnim u 16 kvartova, uključujući i čuveni Waikiki gde obično ima najviše turista. Beskućnici su se nakon toga preselili u druge delove ostrva i izgradili prave kampove širom Oahu ostrva. Kažnjavanje beskućnika, koji samo pokušavaju da prežive u mestu gde su gotovo najveći troškovi života u zemlji, samo ih premešta na neko drugo mesto, a ne rešava problem.

Da biste dobili poštovanje, morate ga i ukazati

Havaji su širom sveta poznati po svom „aloha“ duhu i gostoprimstvu, ali to što ovde dođete ne daje vam automatski pravo na isto. Najsrdačnija dobrodošlica je data kada se ista srdačnost oseti i sa druge strane. Ovde važi zlatno pravilo „Ophodi se prema drugima kako želiš da tebe tretiraju“ i upravo će ovo napraviti razliku između toga da li ste samo bili na Havajima ili ste doživeli najprijatnije iskustvo u svom životu.

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *