Zabava i kultura – Sve što ste ikada hteli da znate o Oktoberfestu – Travel Magazine

Sve što ste ikada hteli da znate o Oktoberfestu

Sve što ste ikada hteli da znate o Oktoberfestu

Minhenski Oktoberfest opravdano drži titulu najvećeg folk festivala na svetu. Godišnje ga poseti šest miliona ljudi, koji ukupno popiju skoro sedam miliona litara piva, pojedu hiljade kobasica, pilića, kolenica i džinovskih pereca. Festival, koji traje samo dve nedelje, održava se u dolini koja se nalazi u neposrednoj blizini centra Minhena. Zbog njegove velike popularnosti, posetiocima se savetuje da smeštaj i prevoz rezervišu unapred. A evo i kratkog vodiča kroz Oktoberfest:

Kada se održava Oktoberfest?
Iako se reklamira kao oktobarski festival, delimično se održava i u septembru. Ove godine Oktoberfest traje od 16. septembra do 03. oktobra.

Kako je nastao?
Prvi Oktoberfest održan je davnog oktobra 1810. godine, u čast venčanja krunskog princa, kasnije bavarskog kralja, Ludviga Augusta od Vitelsbaha, i princeze Tereze od Sakse-Hildburghauzena. Tokom pet dana, građani Minhena su jeli, pili i veselili se, uživajući u paradama, muzici, takmičenjima i trkama konja. Toliko su se dobro proveli, da je odlučeno da se proslava održava svake godine. Iako je tokom vremena bilo nekoliko pauza u održavanju festivala (obično u vreme rata), tradicija je održana do danas, i ovogodišnji Oktoberfest je 184. po redu.

Gde se održava?
Glavni događaj se održava u dolini u kojoj je održan i originalni Oktoberfest. Dolina je, u čast Ludvigove neveste, dobila ime Theresienwiese (skraćeno od “Wiesn”), a udaljena je nekoliko tramvajskih stanica od centra Minhena.

Velika parada
Dan otvaranja festivala obeležava živopisna parada kočija i ljudi u kostimima, u kojoj se predstavljaju pivnice, i koja prolazi kroz centar Minhena. Za kompletan program manifestacija kliknite na ovaj link.

Da li se Oktoberfest zaista održava u šatorima?
Ludvig i Tereza su 1810. godine možda sedeli u šatoru, ali današnji posetioci pivo piju u mnogo čvršćim, pokrivenim konstrukcijama, sa živopisnim fasadama, dugim drvenim stolovima i klupama, a često i na više nivoa. Najveći „šator“ može da ugosti 10.000 posetilaca.

Kada je najbolje otići?
Radno vreme festivala je od 10.00h do 22.30h radnim danima i od 09.00h do 22.30h vikendom. Budući da je subotom i nedeljom velika gužva, lokalci više vole da svrate tokom radne nedelje.

Da li je obavezno oblačenje tradicionalne odeće?
Muškarci u Bavarskoj tradicionalno nose lederhozen, a žene dirndl (tradicionalna haljina sa korsetom i keceljom), i lokalci ih ponosno nose tokom Oktoberfesta. Mnogi stranci, koji žele da se uklope u atmosferu, takođe će izabrati ovu odeću, Ukoliko poželite da budete među njima, na samom festivalu ima nekoliko radnji koje prodaju tradicionalne odevne predmete.

Zar Oktoberfest nije pun pijanih turista?
Ne. Veliku većinu posetilaca čine upravo pijani Bavarci (oko 70%), i Nemci iz drugih krajeva zemlje (15%).

Koji šator je najbolji?
Ukupno ima 14 šatora. Hackerbräu ćete prepoznati po plavo-beloj (bavarskoj) kombinaciji boja, Winzerer Fähndl ima pivsku baštu, Augustiner Festhalle je popularno mesto za porodice sa decom (naročito utorkom). Najveći šator je Schottenhamel, koji može da primi 10.000 ljudi, a u najmanjem, Glöckle Wirt-u, može da se smesti samo 98 posetilaca. Posetite ih sve i sami odlučite koji vam se najviše sviđa!

Da li moram da unapred rezervišem mesto u šatoru?
To je preporučljivo, naročito u onim popularnijim šatorima, i najbolje je da to uradite na licu mesta. Ipak, ako to ne uradite, ne brinite previše, mesta se mogu naći i bez rezervacije.

Pivo
Na Oktoberfestu se služe samo lokalna piva iz minhenskih pivara, kao što su Augustiner, Paulaner i Spaten. Najpopularnija varijacija je Helles. Ovde se sva piva služe isključivo u litarskim kriglama, čija se cena kreće oko 10-11 eura. Ako želite da malo usporite, umesto piva naručite Radler (pivo sa limunadom).

Ima li na Oktoberfestu hrane?
Ima, i to kakve. Obično se uz pivo jede pečena piletina (pola pileta) sa džinovskom perecom. Tu su i kobasice (bratwurst), svinjske kolenice, dimljena riba i kolači od đumbira. Ako ste baš gladni, zaputite se u Ochsenbraterei, gde se na ražnju okreće vo!

Šta ako ne volim pivo?
Ako niste ljubitelj piva, možda bi trebalo da preskočite Oktoberfest, delimično i zbog toga što litar vode košta skoro devet eura. Ipak, ako rešite da idete, tu je Weinzelt (vinski šator) sa više vrsta vina, penušavog vina i šampanjca. Bodo’s Cafe je dobro mesto za kafu, uz koju možete kupiti razne vrste kolača i peciva.

Osim hrane i pića, da li Oktoberfest nudi još neku zabavu?
Na festivalu ima puno porodičnih sadržaja, uključujući zabavne vožnje: „Höllenblitz“ (Munja iz pakla), „Skyfall“, „Teufelsrad“ (Đavolski točak), a tu je i stara dobra vrteška. Deca će se obradovati šećernoj vuni, a ima i štandova na kojima možete da gađate metu i osvojite nagradu.

U većini šatora čuje se tradicionalna bavarska muzika, a u živoj muzici možete da uživate u već pomenutom Bodo’s Cafe-u. Naravno, kada ste već na festivalu, obavezno odvojite vreme za obilazak Minhena i njegovih brojnih atrakcija.

Sprechen Sie Bayerisch?
Bavarski (ili Bayerisch) je veoma specifično nemačko narečje, ali dve fraze od kojih ćete imati najviše koristi su: „Oans–zwoa-drei-gsuffa“ (jedan, dva, tri, na iskap!) i „I mog di“ (sviđaš mi se/volim te). Za još zanimljivih fraza posetite sajt Oktoberfest-a.

Da li je poseta Oktoberfestu bezbedna?
U svetlu terorističkih napada koji proteklih nekoliko godina potresaju Evropu, pa i Nemačku, obezbeđenje festivala je pooštreno, a nije dozvoljeno ni unositi torbe sa zapremninom preko tri litra.

Podelite ovaj članak...
22Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *