Zabava i kultura – U čemu turisti stalno greše u Madridu – Travel Magazine

U čemu turisti stalno greše u Madridu

U čemu turisti stalno greše u Madridu

Svi smo mi napravili po neku grešku na putovanjima – pogotovo kada putujemo u inostranstvo gde se susrećemo sa novom kulturom ili jezikom. U nastavku pogledajte koje su to iste greške koje turisti prave prilikom posete španskoj prestonici:
Taksi od aerodroma do centra
Cena taksi prevoza od međunarodnog aerodroma Barahas u Madridu do bilo kog mesta u centru grada je 30 eura. Iako ovo zvuči odlično u poređenju sa daleko skupljim prevozom u Njujorku, Rimu ili Parizu, to je zapravo najskuplja varijanta, a može biti i frustrirajuća iz sledećih razloga:
– dosta taksista ne govori engleski
– često tvrde da ne mogu da prihvate kreditne kartice ili da im je aparat pokvaren
– štrajkovi su česti, naročito tokom letnje sezone
Umesto taksija, uzmite u obzir neku od sledećih alternativa:
– Uber – od 18 eur do 27 eur
– Cabify – španska verzija Ubera, od 18 eur do 27 eur
– Metro – od 4,5 eur do 5 eur
– Aerodromski ekspres autobus koji staje na stanicama O`Donel, Sibeles i Atoća za 5 eur
– EMT autobus 200 (gradski prevoz, linija 200) koji staje na stanicama Arturo Soria i Avenida Amerika za 1,5 eur
Restoran “a la carte” za ručak radnim danima
U Španiji ima onih koji veruju da je “dnevni meni” smislio španski diktator Francisko Franko kako bi Špancima omogućio da imaju jedan povoljan obrok sredinom dana. Franko je odavno prošlost ali je ova opcija ostala popularna kako među Madriđanima tako i među turistima. Dnevni meni će uvek biti istaknut na tabli ispred restorana, a za fiksnu cenu (obično između 8 eur i 14 eur) gosti dobijaju predjelo, glavno jelo, piće (čak i pivo ili vino), hleb i desert ili kafu. Ovi dnevni meniji su pristupačni i izuzetno ukusni tako da, kada je ručak u pitanju, možete slobodno da izbegnite klasične restorane. Najbolja mesta u gradu za ručak na bazi dnevnog menija su Marikastanja, Momo, Banibanoo ili bilo koje mesto koje nudi gaspaćo po vrelom letnjem danu.
Isključivo govorite engleski
Jedna od najlepših stvari kada je Madrid u pitanju je da se zaista radi o autentičnom španskom gradu. Ponekad ćete se osećati kao da ste se vratili u prošlost. Međutim, to takođe znači i da ne govore baš svi engleski. Što ste dalje od centra grada, manje je verovatno da ćete naći osobu koja govori engleski. Umesto da se nervirate, iskoristite ovu priliku da naučite par fraza na španskom jeziku.
Pijete kafu u Starbaksu
Dok Starbaks može biti deo vaše jutarnje rutine u nekim drugim gradovima, Madrid ima mnoštvo čudesnih mesta za ispijanje kafe, kao što su La Bicicleta, Mama Framboise, Toma Cafe, Cafelito, Pum Pum i Monkee. Zapravo, možete ući u bilo koji bar ili restoran u Madridu i naći nekog spremnog da vas posluži odličnom kafom sa mlekom. Čak možete birati da li će vam mleko biti toplo ili vrelo. Na kraju, i kratko upustvo kada je kafa u pitanju:
-Café con leche: kafa sa mlekom
-Café solo: kratki espreso
-Café cortado: kratki espreso sa malo mleka
-Café largo/Americano: velika šolja kafe
-Leche caliente/templada/fria: vrelo mleko/toplo/hladno
-Desnatada/Sin lactosa/soja: obrano/bez laktoze/soja

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Nosite japanke
Nije smak sveta ako nosite japanke ali će vas tako vrlo lako prepoznati kao turistu. Primetićete da lokalno stanovništvo ne nosi japanke, jer oni ovu vrstu obuće nose uglavnom na plaži. Sa druge strane, kada pomislite na kaldrmisane ulice i gužvu u turističkim delovima grada, japanke nisu ni najpraktičnija opcija, tako da je bolje da obujete patike, sandale ili neku drugu udobnu ravnu obuću.
Jedete u uobičajno vreme
Ako se pojavite na večeri u sedam sati uveče, svi će znati da ste turista. Jednostavno, Španci imaju potpuno drugačiji ritam, najviše zahvaljujući činjenici da sunce leti zalazi u 22:30h. S obzirom na to, sve se pomera za nekoliko sati. Najbolje je da se probudite malo kasnije i uživate u doručku. Ne očekujte da je bilo koji od boljih restorana otvoren za ručak pre 13h (između 14h i 15h je standardno vreme za ručak). Mesta gde možete večerati se retko kad otvaraju pre 20:30h i nemojte se začuditi ako budete sami u restoranu u to doba jer lokalno stanovništvo uglavnom ne dolazi pre 22h.
Preskačete siestu
Ako pratite lokalni tempo kada su obroci u pitanju, normalno je da se na kratko odmorite posle ručka – čuvena siesta. Takođe, ako putujete između maja i oktobra, shvatićete da je najbolje da se tokom najtoplijeg dela dana, između 15h i 17h, opustite i predahnete.
Očekujete svuda klima uređaje
Dok mnoga mesta u Madridu imaju individualne jedinice ili centralni sistem, treba imati na umu da ovo nije baš uvek slučaj. Ovde ćete naći malo mesta gde su temperature, zbog klime, jako niske tako da se nećete “slediti” kada uđete sa ulice u neki šoping centar, muzej ili bioskop. Ako posećujete Madrid tokom leta, proverite svakako da li vaš hotel ili apartman ima klima uređaj. Kod većine hotela to nije problem, ali često se dešava da sve popularniji stanovi za izdavanje nemaju klimu.
Posećujete samo Prado
Iako je Prado najpoznatiji muzej u gradu, i svakako treba da bude na listi “šta videti u Madridu”, obavezno dodajte na listu i muzej Kraljice Sofije. Upravo ovde se nalazi veličanstvena Pikasova slika “Gernika” koja prikazuje užase španskog građanskog rata. Tisen, Sorolja i Arheološki muzej su, takođe, često potcenjeni.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X