Zabava i kultura – Umetnička dela zbog kojih vredi putovati – Travel Magazine

Umetnička dela zbog kojih vredi putovati

Umetnička dela zbog kojih vredi putovati

Ranije ove godine pariski muzej Luvr bio je privremeno zatvoren zbog prevelikog broja posetilaca.

Preko 10 miliona ljubitelja umetnosti posetilo je muzej tokom 2018. godine, a većina je došla kako bi videli Mona Lizu – čuveni portret italijanske plemkinje, rad Leonarda da Vinčija. U julu je ovo remek-delo privremeno premešteno u drugu salu muzeja, galeriju Mediči, a na svoje stalno mesto, u staru salu, gde se temperatura održava na šest stepeni Celzijusa, a vlaga na 50 procenata, biće vraćena u oktobru. Međutim, postoje jednako zapanjujuća remek-dela vredna putovanja, koja se nalaze širom sveta.

Muzej MACAN (Džakarta, Indonezija)

Umetničko delo: Beskrajna soba sa ogledalima, Jajoi Kusama

Muzej MACAN u Džakarti prostire se na površini od 4.000 kvadratnih metara i prepun je vrednih umetničkih dela, uključujući radove Endija Vorhola i Aj Vejveja. Međutim, po mnogima najzanimljivije delo muzeja je Beskrajna soba sa ogledalima, japanske umetnice Jajoi Kusama koje je prvobitno postavljeno kao privremeni eksponat, ali je dobilo svoj stalni dom u galeriji početkom 2019. godine. Posete ovoj eksploziji ogledala i tačkica koja se prostire na površini od 2.500 kvadratnih metara su kontrolisane, što posetiocima omogućava dovoljno vremena da uživaju u jednom od najprepoznatljivijih dela ove japanske umetnice.

Jajoi Kusama je međunarodno priznata japanska umetnica

Foto: Tracy Lee from Flikr

Institut umetnosti u Čikagu (SAD)

Umetničko delo: Liz, Endi Vorhol

Liz je jedan od mnogih portreta glumice Elizabet Tejlor koje je napravio čuveni američki pop-art umetnik Endi Vorhol. Vorhol je prvi put naslikao Tejlorovu 1963. godine, kada je ona bila na vrhuncu karijere, a poslednji portret glumice napravio je 1965. godine, kada je ujedno najavio i svoje povlačenje.

Liz je jedan od mnogih portreta Elizabet Tejlor koje je Vorhol napravio

Foto: Gandalf’s Gallery from Flikr

Hotel Rosewood (Hong Kong)

Umetničko delo: Zodijak, Dejmijen Herst

Koliko god voleli dobre umetničke galerije, postoje prednosti kada su umetnička dela izložena u hotelima: nema plaćanja ulaznica, a i manje je selfie štapova. Tokom godina, mnoštvo radova Dejmijena Hersta izlagano je u umetničkim galerijama Hong Konga, ali ljubitelji njegove umetnosti koji žele da izbegnu gužve trebalo bi da se zaustave u hotelu Rosewood, gde je izloženo remek-delo Zodijak ovog britanskog umetnika. Ostala umetnička dela koja se nalaze u hotelima u Hong Kongu uključuju skulpturu Žena u plamenu Salvadora Dalija, koja se nalazi u atrijumu hotela Landmark i poznatu skulpturu Leda i labud Fernanda Botera ispred čuvenog hotela Peninsula.

Muzej Gugenhajm (Njujork, SAD)

Umetničko delo: Slika sa belim okvirom, Vasilij Kandinski

Kandinski se smatra ocem nadrealizma, a nedavno je otkriveno da je njegova slika Kompozicija 8 umetničko delo koje se najviše pretražuje online u okviru Gugenhajmove umetničke kolekcije. Ruski umetnik je otkrio da je njegova Slika sa belim okvirom odgovor na „snažne utiske koje je doživeo u Moskvi – ili preciznije o samoj Moskvi“. Vrtlog boja i linija predstavlja portret svetog Đorđa na konju s kopljem.

Kandinski se smatra ocem nadrealizma

Foto: Wikimedia Commons

Muzej Belvedere (Beč, Austrija)

Umetničko delo: Poljubac, Gustav Klimt

Prošle godine je obeležena 100. godišnjica Klimtove smrti, ali remek-dela najistaknutijeg slikara austrijskog simbolizma ni malo nisu zaboravljena. Njegovo najpoznatije umetničko delo, Poljubac, nalazi se u muzeju Belvedere, koji je za ovo delo platio 25.000 kruna 1908. godine (danas bi to bilo oko 270.000 eura). Ovo je još interesantnije kada se u obzir uzme činjenica da je pre ove prodaje 500 kruna bila najviša cena koja je plaćena za jednu sliku u Austriji. Danas je ovo jedna od najskupljih slika na svetu. Iako stručnjaci odbijaju da navedu njenu tačnu vrednost, ukazuje se na činjenicu da je 2006. godine Klimtova slika Portret Adele Bloh-Bauer I prodata za oko 123 miliona eura (što je najveća svota plaćena za jednu sliku u to vreme) i navodi se da bi Poljubac, ako bi se ikada prodavao, dostigao cenu od nekoliko stotina miliona eura.

Muzej Luvr Abu Dabi (UAE)

Umetničko delo: Kompozicija sa plavom, crvenom, žutom i crnom, Pit Mondrijan

Ukoliko želite da izbegnete gužve u pariskom Luvru, uputite se u onaj u Abu Dabiju. Najveća umetnička galerija na Arapskom poluostrvu dizajnirana je tako da se oseća prozračnost, sa otvorenim planom koji sadrži ogromne vodene prostore (čak se možete prijaviti i za turu obilaska kajakom). Prvo umetničko delo koje je ova galerija stekla bila je Kompozicija sa plavom, crvenom, žutom i crnom, Pita Mondrijana, naslikana 1922. godine.

Pročitajte više o najpopularnijim svetskim muzejima, ali i o nezaobilaznim muzejima Berlina, Amsterdama, Rima i Venecije.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X