Zabava i kultura – Upoznajte holandske zabavne parkove – Travel Magazine

Upoznajte holandske zabavne parkove

Upoznajte holandske zabavne parkove

Možda niste znali, ali Holandija je sjajna destinacija za ljubitelje zabavnih tematskih parkova, a većina njih radi tokom cele godine.

Neki, kao što je najveći i najpoznatiji Efteling, predstavljaju svetski priznate atrakcije. Ukoliko putujete sa malom decom, najbolji izbor za posetu su Sprookjeswonderland, Adventurepark Hellendoorn i Slagharen, dok će se starijoj deci više svideti Efteling, Walibi Holland i Madurodam. Mi vam predstavljamo samo neke od njih.

Efteling
Efteling je najpopularniji zabavni park u Holandiji, a brojni su i posetioci iz cele Evrope. Nastao je davne 1952. godine i za temu ima bajke. U početku je glavni sadržaj bila Bajkovita šuma, ali u međuvremenu je unapređen i danas posetioci u njemu zaista imaju utisak da su zakoračili u drugi svet. Pored brojnih atrakcija i sadržaja, u parku se nalaze i hoteli, restorani, golf teren, organizovane pozorišne predstave, a možete ga obići vozom i čamcem. Otvoren je tokom cele godine, svakog dana.
Adresa: Europalaan 1, 5171 KW Kaatsheuvel

Walibi Holland
Walibi Holland se može pohvaliti velikim brojem sjajnih atrakcija koje posebno privlače mlađu decu. Ipak, postoje i sadržaji za starije, kao što su veoma zahtevni tobogani, u kojima će uživati i odrasli. Tokom cele godine organizuju se tematske večeri, a najposećenija je Strašna noć, koja se održava za Noć veštica. Radno vreme se često menja, pa ga pre posete treba proveriti na zvaničnom sajtu.
Adresa: Spijkweg 30, 8256 RJ Biddinghuizen

Madurodam
Madurodam u Hagu je takođe stari park, otvoren davne 1952. godine. Spada u minijaturne parkove i u njemu možete obići celu Holandiju za jedan dan. Veoma je popularan i na šarmantan način predstavlja minijaturne verzije tipičnih holandskih obeležja – kanala, polja lala, pijaca na kojima se prodaje sir i tradicionalne arhitekture. Ovde možete naučiti dosta o istoriji, kulturi i običajima zemlje. U parku je posađeno 5.500 minijaturnih stabala drveća (i još 55.000 drugih biljaka). Madurodam je veoma interaktivan, pa se u njemu možete pretvarati čak i da ste DJ pred minijaturnom publikom. U okviru parka postoje prodavnica i restoran. Otvoren je tokom cele godine.
Adresa: George Maduroplein 1, 2584 RZ The Hague

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Amsterdam Dungeon
Nikako nemojte voditi malu decu u Amsterdam Dungeon, na čijem programu je čak 11 zastrašujućih istorijskih predstava, koje pokrivaju preko 500 godina mračne istorije grada. Osim što ćete se uplašiti, svakako ćete naučiti i nešto pametno. U okviru obilaska, posetioci mogu da ulaze i u sobe za mučenje i istražuju mračne epizode iz istorije Amsterdama. Park je otvoren tokom cele godine i privlači podjednako turiste i lokalce.
Adresa: Rokin 78, 1012 KW Amsterdam

Adventure park Hellendoorn
Ovaj park je, za razliku od prethodnog, idealan za decu, posebno mlađu. Možete birati između 30 različitih vožnji, a leti su posebno popularni vodeni tobogani i sadržaji na vodi. Park se nalazi u prelepom šumskom okruženju, koje takođe možete istražiti. Helledoorn nudi više opcija za smeštaj, od kampinga, preko bungalova, do luksuznih hotela. Otvoren je od aprila do oktobra.
Adresa: Luttenbergerweg 22, 7447 PB Hellendoorn

Zabavni park Duinrell
Duinrell je idealan za porodične aktivnosti. Spada u manje parkove po površini, ali ne i po količini zabave koju nudi. Nudi brojne vožnje i predstave za malu decu, ali i nekoliko tobogana za starije. Poseduje i izvrstan zatvoreni bazen sa toplom vodom, a ovde je lociran i čuveni bazen Tiki sa vodenim brzacima, toboganima, vodopadima i ostalim zabavnim sadržajima. Otvoren je od jula do novembra.
Adresa: Duinrell 1, 2242 JP Wassenaar

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Tematski park i rizort Slagharen
Ovo je još jedno odlično mesto za celu porodicu. Slagharen raspolaže sa preko 30 različitih vožnji i aktivnosti, sa brojnim predstavama za malu decu. On je takođe i tematski akva-park uređen u meksičkom stilu, pa ima i prelepu plažu. Može se pohvaliti jednim od najvećih đakuzija na svetu, koji može da primi do 70 ljudi. Noćenje u parku je posebno zabavno, budući da možete odsesti u kaubojskoj kolibi ili u indijanskom vigvamu. Zimi nije otvoren, ili radi samo vikendom. Pre posete obavezno proverite radno vreme na sajtu.
Adresa: Amusement & Holiday Park Slagharen, Zwarte Dijk 37 7776 PB

Archeon
Ovaj istorijski park istražuje periode praistorije, Rima i srednjeg veka. Zaposleni su obučeni u autentične kostime, a među zanimljivim sadržajima su Rimski muzej i Kuća arheologije u kojoj se održavaju i filmske projekcije i zanimljive aktivnosti sa istorijskom tematikom. Organizuju se lekcije iz streličarstva, a možete naučiti i kako da upalite vatru i pečete hleb. Otvoren je tokom cele godine, a često se održavaju tematski događaji, među kojima je posebno popularan Vikinški dan.
Adresa: Archeonlaan 1, 2408 ZB Alphen aan den Rijn

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *