Zabava i kultura – Upoznajte najpopularnije svetske muzeje – Travel Magazine

Upoznajte najpopularnije svetske muzeje

Upoznajte najpopularnije svetske muzeje

Muzeji su oduvek bili popularne turističke atrakacije i značajan izvor znanja o istorijskom, kulturnom, naučnom i društvenom kontekstu razvoja neke destinacije.

Sa rastom popularnosti turizma, poslednjih godina se povećava i interesovanje za ove važne institucije. Prošle godine je 107 miliona ljudi posetilo 20 najpopularnijih muzeja na svetu, što predstavlja blagi porast od 0,2% u odnosu na 2016. godinu. Ukratko vam predstavljamo pet naposećenijih muzeja na svetu.

Luvr, Pariz – 8,1 milion posetilaca
Luvr je jedan od najvećih svetskih muzeja. Smešten je u palati Luvr, koja je originalno izgrađena kao dvor francuskih kraljeva krajem 12. veka. Ostaci stare tvrđave i dalje su vidljivi u muzejskom podrumu. Kao muzej, za posetioce je prvi put otvoren 8. novemra 1793. godine. Prostire se na oko 195 hiljada kvadratnih metara. Zbirka je podeljana na sedam velikih oblasti i sadrži dela najvažnijih umetnika, uključujući Rubensa, Rembranta, Ticijana i Vermera. Najpoznatiji eksponat je, naravno, Mona Liza Leonarda da Vinčija. Ipak, ovde se mogu videti i mnoga druga dela od neprocenjivog značaja za čovečanstvo, kao što su Hamurabijev zakonik i Sloboda vodi narod, koju je naslikao Ežen Delakroa.

Nacionalni muzej Kine, Peking – 8,06 miliona posetilaca
Nacionalni muzej Kine je jedan od najvećih, ali i najmodernijih na svetu. Za javnost je otvoren 2003. godine, ali je već 2007. zatvoren zbog renoviranja. Ponovo je otvoren 01. marta 2011. i ima 48 izložbenih dvorana. Glavne su izložba posvećena drevnoj Kini, ali i „Put podmlađivanja“. Prva pokriva period kineske istorije od juanmouskog čoveka čiji ostaci su stari 1,7 miliona godina, do kraja vladavine dinastije Ćing. Druga izložba naglašava važnost komunističkog razvoja u zemlji. Najvažnijim eksponatom smatra se Houmuvu ding, ritualni žrtveni predmet iz perioda dinastije Šang, koji se smatra navećim drevnim predmetom od bronze.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Nacionalni muzej avijacije i astronautike, Vašington, SAD – 7 miliona posetilaca
Osnovana 1946. kao Nacionalni muzej avijacije, danas ova institucija predstavlja centar naučnih i istorijskih istraživanja iz domena avijacije i svemirskih putovanja. Ovo je najposećeniji muzej u SAD-u i pripada Smitsonovom institutu. U svojoj kolekciji ima preko 60.000 predmeta. Smešten je u Nacionalnoj aleji u blizini Kongresa i Linkolnovog memorijala, a manji deo postavki nalazi se na međunarodnom aerodromu Dulles (Udvar-Hazy Center). Među najznačajnijim predmetima su komandni modul Apola 11, kapsula Friendship 7 i avion braće Rajt.

Muzej Metropoliten, Njujork – 7 miliona posetilaca
U Njujorku je jedna od najvećih turističkih atrakcija Museum Mile, deo grada između Pete avenije i 57. ulice. Ovde su locirani neki od najboljih američkih muzeja, od kojih je najveći Muzej Metropliten, popularno nazvan Met. Ovde ćete naći sve, od artefakta iz paleolita do najboljih primera pop-arta. Zanimljive su zbirke afričke, bliskoistočne i umetnosti Okeanije. Takođe je veoma posećena kolekcija odeće sa svih kontinenata, iz različitih perioda istorije.

Vatikanski muzeji, Rim, Italija – 6,4 miliona posetilaca
Vatikanske muzeje je osnovao papa Julije II početkom 16. veka i ovak kompleks predstavlja jedan od najvećih muzeja na svetu. Sastoji se iz 54 dvorane, 70.000 predmeta (od kojih je 20.000 izloženo) i da biste obišli sve izložbe, moraćete da pešačite sedam kilometara. Ruta počinje posetom Egipatskom muzeju, zatim slede Belvedere i Rafaelove sobe, nakon čega se stiže do glavne atrakcije, Sikstinske kapele.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X