Zabava i kultura – Vajdahunyad Castle - priča iza najlepšeg zamka Budimpešte – Travel Magazine

Vajdahunyad Castle – priča iza najlepšeg zamka Budimpešte

Vajdahunyad Castle – priča iza najlepšeg zamka Budimpešte

Zamak Vajdahunyad u Budimpešti nije samo zamak. Podignut u čast jubileja povodom hiljadite godišnjice mađarske države, on je predmet divljenja i mistike zbog načina gradnje i povezanosti sa grofom Drakulom, piše National Geographic Srbija.

Zamak Vajdahunyad je izgrađen 1896. godine i nalazi se u budimpštanskom gradskom parku na veštačkom ostrvu. Podignut je u čast mađarskog osvajanja karpatskog basena 895. godine i povodom hiljadite godišnjice mađarskog carstva. On predstavlja kompleks sačinjen od 21 građevine koje su svojevrsna replika različitih arhitektonskih stilova i epoha austrougarskog carstva. U njemu se sreću gotika, romanika, renesansa i barok.

PROČITAJTE I…

Budimpešta i wellness

Vajdahunyad izgrađen po ugledu na čuveni Hunjad iz Transilvanije, dom grofa Drakule

Kompleks je prvobitno zamišljen kao privremena izložba važnih građevina iz svih delova nekadašnjeg carstva. Svi objekti su bili sagrađeni od dasaka i kartona. Zbog toga što je izložba izazvala oduševljenje javnosti, odlučeno je da se pristupi gradnji koja je trajala od 1904. do 1908.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TRAVEL|ADVENTURE|PHOTOGRAPHY (@riseoftravelers) on

Kompleksom dominira zamak po imenu “Korvin”. On predstavlja repliku zamka “Hunjad” koji se nalazi u Transilvaniji po kome je, prema narodnim predanjima, grof Vlad Cepeš, poznatiji kao grof Drakula, bio privremeno zatočen zbog neslaganja sa mađarskim vladarom Janošem Hunjadijem. Interesantna činjenica je da u kompleksu postoji bista mađarskog glumca po imenu Bela Lugoši koji je prvobitno tumačio Drakulin lik u filmskom ostvarenju iz 1931. godine.

Zamak Vajdahunyad trenutno ima funkciju mađarskog muzeja poljoprivrede i predstavlja najveći muzej te vrste u Evropi.

Szempla Kert u Budimpesti
PROČITAJTE I…

Szimpla Kert – najveća tajna Budimpešte

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
15Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X