Zabava i kultura – Virtuelne ture svetskih muzeja u kojima možete uživati online – Travel Magazine

Virtuelne ture svetskih muzeja u kojima možete uživati online

Virtuelne ture svetskih muzeja u kojima možete uživati online

Zabrana kretanja, vrlo stroge procedure ulaska i ostale mere, doprinele su da svetski muzeji ostanu praktično bez posetilaca. Međutim, pomoću virtuelnih tura danas je moguće iz sopstvenog doma otkriti neverovatna dela umetnosti i čudesne zbirke radova koje se nalaze širom planete.

Pogledajte naš izbor muzeja koji nude zanimljive virtuelne obilaske.

Najbolji muzeji Barselone
PROČITAJTE I…

Najbolji muzeji Barselone

Muzej Belvedere (Beč, Austrija)

Muzej Belvedere nalazi se u okviru prelepe palate Belvedere u Beču. Nekadašnja letnja rezidencija princa Eugena Savojskog, sada je na UNESCO listi svetske baštine. Palata je remek-delo barokne arhitekture, a posle prinčeve smrti, postala je umetnička galerija. Među istaknutim delovima kolekcije su dela Egona Schielea i Hansa Makarta.

Gornji Belvedere čuva najveću kolekciju umetničkih dela Gustava Klimta na svetu. U okviru kolekcije nalazi se i čuvena slika Poljubac. Virtuelna tura je moguća putem Google Art & Culture platforme, a pored eksponata na mreži, tu je i 360° pogled na gornju i donju galeriju Belvedere.

Muzej Izabela Sjuart Gardner (Boston, SAD)

Smešten u izvanrednoj zgradi inspirisanoj venecijanskim palatama, ovaj muzej sadrži zbirku više od 2000 predmeta iz celog sveta. Izabela Stjuart Gardner je bila kolekcionar umetnina koja je nažalost izgubila svoje jedino dete zbog upale pluća. Putovanje oko sveta sa suprugom Izabeli je pružilo utehu i novu svrhu u životu. Nakon svih tih putovanja Izabela je inicirala izgradnju ovog muzeja na tri sprata, kako bi tu smestila svoju kolekciju artefakata, uključujući skulpture, slike, fotografije i tekstil.

Nažalost, daleke 1990. godine nepoznati počinioci su izveli najveću nerešenu krađu umetnosti na svetu, ukravši trinaest umetničkih dela iz ovog muzeja. Danas, uz pomoć virtuelne ture možete da vidite i gde su prvobitno visila ova ukradena remek-dela. Za njihov siguran povratak nudi se nagrada od 5 miliona dolara.

Muzej umetnosti Metropolitan (Njujork, SAD)

Daleko poznatiji pod imenom The Met, ovo je najveći umetnički muzej u SAD-u, otvoren 1870. godine. Spektakularnu fasadu dizajnirao je Ričard Moris Hant (Richard Morris Hunt). Met ima jednu od najboljih virtuelnih muzejskih tura za decu, zahvaljujući svojoj mapi #MetKids, koju su kreirala deca. Tu je i projekt Met 360 ° – serija od šest nagrađivanih video zapisa stvorenih tehnologijom 360°. Oni omogućavaju gledaocima da otkriju ključne prostore muzeja, uključujući Veliku dvoranu i Hram Dendur.

Muzej Orsej (Pariz, Francuska)

Ovaj poznati pariski muzej, pored samih zbirki, tako posebnim čini i zgrada u kojoj se nalazi. Nekadašnja železnička stanica, sagrađena je za Svetsku izložbu 1900. godine. Musee d’Orsai, koji je proglašen istorijskim spomenikom, dizajnirao je Victor Lalouk. Danas sadrži impresivnu kolekciju impresionističkih i postimpresionističkih slika. Virtuelna tura vam omogućava da se divite delima Renoara, Monea, Van Goga i ostalih velikih umetnika.

Rijksmuseum (Amsterdam, Holandija)

Rijksmuseum je jedan od najboljih umetničkih muzeja sa virtuelnim obilascima, obuhvata preko 80 galerija, a prikazuje 8.000 predmeta. Fokusiran prvenstveno na holandsku umetnost i istoriju, smešten je u veličanstvenoj zgradi u renesansno-gotičkom stilu koji je dizajnirao Pjere Kjupers (Pierre Cuipers).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rijksmuseum (@rijksmuseum)

Istaknuti muzej u svom vlasništvu ima kolekciju keramike Delft, kućice lutaka iz 17. veka i čuvenu sliku „Noćna straža“ od Rembrandta. „The Milkmaid“, holandskog slikara Vermara je još jedno suptilno, briljantno umetničko delo koje možete da vidite u okviru virtuelne ture.

Galerija Tejt (London,UK)

Najbolje od britanske umetnosti čeka vas u Galeriji Tejt (Tate Britain) koja se nalazi u veličanstvenoj zgradi na Millbank-u koja datira iz 1897. Virtuelna „šetnja“ britanskom umetnošću omogućava posetiocu da putuje kroz vreme, diveći se umetničkim delima od 1545. godine do današnjih dana. Imate priliku da pogledate slike Džošue Rejnoldsa, Džona Konstablea i Vilijama Blejka. Soba pod rednim brojem 60 slavi rad umetnika poput Bridžet Rejli i Trejsi Emin.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tate (@tate)

Državni muzej Ermitaž (Sankt Peterburg, Rusija)

Jedan od najvećih muzeja na svetu, Ermitaž ima preko 3 miliona eksponata! Osnovan 1764. godine, oduševljava, ne samo umetničkim delima, već i arhitekturom. Zgradu je dizajnirao italijanski arhitekta Frančesko Bartolomeo Rastreli 1750-ih, dok je Državni muzej Ermitaž osnovala Katarina Velika.

U njegovoj zbirci se nalazi preko 17.000 slika, uključujući dela Leonarda da Vinčija, Rubensa i drugih umetnika. Virtuelna tura vas čeka na ovom linku.

Muzeji na Instagramu
PROČITAJTE I…

Ovo su najpopularniji muzeji na Instagramu

Ostale zanimljivosti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
27Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *