Zabava i kultura – 20 zanimljivosti koje ne znate o Kanadi – Travel Magazine

20 zanimljivosti koje ne znate o Kanadi

20 zanimljivosti koje ne znate o Kanadi

Kanada, koja obuhvata šest različitih vremenskih zona je ujedno i država sa najdužom obalom na svetu, a ovo su neke od zanimljivih činjenica vezanih za ovu zaista ogromnu zemlju:

1. Zakon o izvinjenjima je donet 2009. godine kako bi se izvinjenja učinila neprihvatljivim na sudu. Ovo je posledica toga da se u ovoj zemlji jako često koristi reč „izvinite“, što znači da su izvinjenja samo izraz saosećanja ili žaljenja, a ne priznanje krivice ili greške.

2. Kanada ima najdužu obalu na svetu. Zapravo, ukoliko biste krenuli na put peške oko zemlje (bez spavanja, jela i odmora), bilo bi vam potrebno oko četiri i po godine da je obiđete.

3. Saint-Louis-du-Ha! Ha! u Kvebeku je jedino mesto na svetu koje u svom imenu ima ne jedan, nego dva znaka uzvika. U 17. veku, „ha ha“ su bile reči za neočekivane prepreke , a u slučaju ovog grada, prepreka je bila jezero Témiscouata.

4. Kanada je odlično pripremljena za dolazak vanzemaljaca, a 1967. godine izgrađeno je i posebno mesto za sletanje NLO u Sent Polu u Alberti.

5. Država ima oko 36 miliona stanovnika. Druga je po veličini zemlja na svetu, a samo 0,5% svetske populacije živi u Kanadi.

6. Kraljica Elizabeta II je zvanični šef države.

7. Kanadska vlada je proglasila Deda Mraza za kanadskog državljanina. U suštini, pismo Deda Mrazu možete poslati na Severni pol na bilo kom jeziku (uključujući i Brajevu azbuku), a njegovi pouzdani vilenjaci će odgovoriti na sva pisma.

8. Kada smo kod Deda Mraza, u Kanadi ima preko 2,5 miliona irvasa.

9. Kanada je zvanično postala nezavisna država tek 1982. godine.

10. U Manitobi se nalazi najveća koncentracija zmija na svetu. Oko 70.000 zmija, posebno crvene zmije podvezice, pojavljuju se u maju kada se bude iz zimskog sna. Napomena za sve one koji imaju strah od zmija!

11. Košarku je izmislio Kanađanin.

12. Kanada je na vrhu liste članica Grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta (G20) kao država gde je najbolje biti žena.

13. U Kanadi postoji čak 2 miliona jezera.

14. Ova država je dom za 15.500 polarnih medveda, od ukupno 25.000 na svetu. Ukoliko imate želju da u životu vidite polarnog medveda, zaputite se u mesto Čerčil u Manitobi, gde se, takođe, nalazi i jedini zatvor na svetu za polarne medvede. U određeno doba godine, ovde ima više medveda nego ljudi.

15. Hokej i lakros su kanadski nacionalni sportovi.

16. Kanađani pojedu više gotovih Kraftovih makarona sa sirom nego bilo koji drugi narod na svetu.

17. Mnogi od kanadskih nacionalnih parkova su veći od brojnih država. Nacionalni park „Wood Buffalo“ u Alberti je veći od Danske i Švajcarske.

18. Najduža nemilitarizovana granica na svetu nalazi se između Kanade i SAD. To stvara neke zanimljive podele, posebno u mestima poput Derbi Lajna i Stensteda gde se, na primer, javna biblioteka nalazi na teritoriji obe zemlje.

19. U zemlji postoji više prodavnica krofni po glavi stanovnika nego bilo gde u svetu.

20. Ako mislite da ovde ne postoji ništa više čudno, imajte na umu da se u gradu Nanaimo u Britanskoj Kolumbiji svake godine održava trka kadama!

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
21Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *