Zakoni zbog kojih na odmoru možete završiti u zatvoru – Travel Magazine

Zakoni zbog kojih na odmoru možete završiti u zatvoru

Zakoni zbog kojih na odmoru možete završiti u zatvoru

Na svetu postoje mnogi luckasti i blesavi zakoni i propisi o kojima ste imali prilike da čitate u rubrikama tipa Zanimljivosti ili Verovali ili ne.

Tako, na primer, u glavnom gradu američke države Aljaske, Džunou, vlasnici flamingosa ne smeju sa ovim pticama da ulaze u berbernice, dok je u Južnoj Dakoti protivzakonito zaspati u fabrici sira. Ovaj tekst nije o takvim propisima.

Iznenadiće vas koliko naizgled bezazlene zabrane na turističkim destinacijama mogu da vas koštaju, a zbog njih čak možete završiti i u zatvoru. Upoznaćemo vas sa nekima od njih.

Malezija – Bez žutih majica

Ako planirate posetu Maleziji, izostavite iz kofera garderobu žute boje. U ovoj zemlji vlada je zabranila nošenje žutih majica, jer je žuta boja ovde simbol protesta. Svako ko nosi žutu majicu može biti uhapšen i zadržan u pritvoru.

Zakoni u Maleziji brane nošenje žute majice

Foto: Mimimi9977 from Pixabay

Barbados – Ne uklapajte se previše u okolinu

Ako želite da izbegnete sukob sa lokalnom policijom na Barbadosu, sve odevne predmete sa maskirnim dezenom ostavite kod kuće. Ovde je samo pravim vojnim licima dozvoljena maskirna uniforma. Inače, slični zakoni postoje i na nekim drugim destinacijama, kakve su Jamajka, Grenada, Dominika i Sveta Lucija. Osim odeće, zabrana se odnosi i na torbe, novčanike i slične stvari koje su vidljive.

Tajland – Nema vožnje bez odeće

Bez obzira na to koliko je toplo u Tajlandu, ne smete sesti u vozilo samo u kupaćem kostimu. Čak i ako se vraćate sa plaže, pre početka vožnje morate obući majicu, košulju ili pokriti telo na neki drugi način. Pravilo se odnosi i na vozače i na putnike u automobilu. Ako se ne povinujete zabrani, možete biti kažnjeni novčano.

Italija – Bez japanki

Na italijanskom ostrvu Kapri zabranjeno je nošenje japanki i „bučnih“ sandala koje smetaju lokalcima. I Ćinkve Tere je nedavno uveo zabranu nošenja japanki, papuča, sandala i slične obuće. Ovde je ta mera uvedena kako bi se smanjio broj povreda turista koji se u neadekvatnoj obući penju po lokalnim strmim planinskim stazama.

Na Kapriju zakoni brane nošenje japanki i bučnih sandala

Foto: Steve Buissinne from Pixabay

Burundi – Nema džogiranja

Svakodnevno džogiranje može biti odličan način da ostanete u formi, ali ne u Burundiju. U ovoj zemlji zbog toga možete završiti u zatvoru. Trčanje se u Burundiju smatra ratnim činom. Kako bi sprečio konflikte između različitih etničkih grupa, predsednik države je zvanično zabranio džogiranje.

Kolumbija – Deinstalirajte Uber

U Kolumbiji je zakonom zabranjeno korišćenje „nezvaničnih taksi usluga“, uključujući i Uber. Smete da poručite vožnju samo od zvanično prijavljenih taksista. Ukoliko se oglušite o ovo pravilo, policija će vam naplatiti kaznu od 40 dolara, a vaš vozač gubi svoje vozilo.

U Kolumbiji je zabranjeno korisititi usluge nezvaničnih taksija

Foto: Viktor_Laszlo from Pixabay

Kanada – Bez zviždanja

U mnogim kanadskim gradovima postoje zakoni koji štite lokalno stanovništvo od buke, pa i od zviždanja. Ako, na primer, u gradiću Petrolija u Ontariju zviždite na javnom mestu, biće vam naplaćena kazna od 250 kanadskih dolara.

Italija – Ne pravite peščane zamkove

Gradić Erakleja nalazi se na jadranskoj obali Italije, u blizini Venecije. Poznat je po 6km dugoj plaži. Nažalost, na njoj je zabranjeno pravljenje zamkova od peska, kao i igre sa loptom. Ovi zakoni su uvedeni kako bi se posetiocima plaže omogućio neometan odmor i uživanje u suncu i talasima.

U Erakleji u Italiji, ne smete praviti oblike od peska na plaži

Foto: Ben Kerckx from Pixabay

Saudijska Arabija – Bez muškaraca u supermarketu

U prestonici Saudijske Arabije, Rijadu, muškarcima starijim od 16 godina nije dozvoljen samostalan ulazak u velike supermarkete. Razlog za zabranu je očuvanje morala ženskih kupaca.

Ujedinjeni Arapski Emirati – Zabranjeno fotografisanje lokalaca

U mnogim muslimanskim zemljama primenjuju se strogi zakoni. Takav je slučaj i sa Dubaijem, iako ova turistička destinacija na prvi pogled izgleda veoma liberalno. Ovde je zabranjeno slikanje lokalnog stanovništva, posebno žena i dece, bez eksplicitne dozvole. Ako se oglušite o ovo pravilo, sledi vam paprena novčana kazna ili 6 meseci zatvora. Isto važi čak i ako pravite selfi i u pozadini slučajno uhvatite lokalce, od kojih niste tražili dozvolu za fotografisanje.

U Dubaiju nikada ne slikajte lokalce bez dozvole

Foto: Wian Juanico from Pixabay

Kenija – Ne koristite plastične kese

U Keniji je zabranjeno korišćenje plastičnih kesa. Iako je ovo slučaj i u mnogim drugim zemljama sveta, u Keniji je kazna za posedovanje plastične kese drakonska. Osim plaćanja kazne od 500 dolara, možete dobiti i godinu dana zatvora.

Upoznajte se i sa striktnim zakonima Dubaija. Pročitajte koja su pravila za unos hrane i pića u SAD, kao i u kojim zemljama je poželjno, a u kojima nikako ne treba ostaviti napojnicu.

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
130Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *