Saveti – Zanimljive rute za putovanje kolima kroz Italiju – Travel Magazine

Zanimljive rute za putovanje kolima kroz Italiju

Zanimljive rute za putovanje kolima kroz Italiju

Veliki put kroz Dolomite (Bolcano – Kortina d’Ampeco)

Razdaljina: oko 125 km
Čuvena “Grande Strada della Dolomiti” nudi neke od najuzbudljivijih vožnji u celoj Italiji. Vozeći se od Bolcana do Kortine d’Ampeco, sigurno ćete uživati u izvanrednim pejzažima dok prolazite kroz vrleti, preko vrhova i visokih planinskih prevoja. Od Bolcana, krenite ka istoku i Ponte Novi je mesto gde ćete prvi put videti moćne granitne vrhove Dolomita. Odatle nastavite do mesta Val di Fasa, gde vas dočekuje veličanstvena dolina uokvirena šumovitim padinama i ogromnim vrhovima stena. Nastavite dalje i vozite sve do 2239 m nadmorske visine gde vas očekuje “Passo Pordoi” – impresivni prevoj u Dolomitima.

Silazak sa ovog mesta će biri sporiji, ali ćete zato biti nagrađeni zadivljujućim pogledima dok se krivudavim putem spuštate do šarmantnog mesta La Vila, ušuškanog u spektakularnoj dolini – Val Badia. Imajte na umu da je Italija ozbiljna sportska zemlja sa vrhunskim skijaškim centrima, a i podjednako fascinantnim prilikama za letnje planinarenje. Odavde biste mogli da nastavite direktno do Kortine d’Ampeco, elegantnog odmarališta koje ujedno označava i kraj vaše planinske avanture.

Južna obala jezera Komo (Komo – Bergamo)

Razdaljina: oko 112 km
Okruženo alpskim vrhovima i šumovitim brdima, jezero Komo (Lago di Como) je najživopisnije od severnih italijanskih jezera. U ležernu jednodnevnu vožnju duž južne obale jezera najbolje je upustiti se tokom aprila ili maja, kada je ovaj deo preplavljen prolećnim bojama. Uživaćete u lepom vremenu i prijatnoj vožnji koja će vas provesti pored elegantnih vila u stilu secesije i bujnih vrtova uz obalu.

Polazak je iz samog gradića Komo. Kada istražite šarmantni istorijski centar i obližnju neoklasičnu Vilu Olmo, krenite zavojitim putem do naselja Belađo. Svratite u ovo šarmantno selo pored jezera, obiđite neoklasičnu vilu “Melzi d’Eril” i napravite predah uz odličan ručak u restoranu “Terrazza Barchetta”. Pošto ste se osvežili, ostavite automobil na kratko i uputite se trajektom do Tremeca. Ovde možete posetiti vilu “Carlotta” iz 17. veka i njene spektakularne vrtove. Vratite se u Belađo i krenite kolima ka jugoistoku. Pratite slikovit put uz jezero do mesta Leko (Lecco) i dalje, do istorijskog Bergama, gde se možete odmoriti na kraju svog putovanja.

Najbolje od Abruca (Rim – Sulmona)

Razdaljina: oko 240 km
Nešto više od sat vremena vožnje istočno od Rima deli vas od malo poznate regije Abruco. To je svet potpuno drugačiji od velikog grada, sa divljim dolinama i netaknutim planinskim pejzažima. Iz glavnog grada idite autoputem A24 do malog turističkog naselja Fonte Ćereto. Odatle vas uspon vodi do planinskog travnjaka, Kampo Imperatore, koji su formirale visoravni iznad masiva Gran Saso. Ovaj deo je poznat i kao “Mali Tibet”, a nalazi se u nacionalnom parku Gran Saso. Sa ove planinske ravnice pruža se pogled na najviši vrh Apenina, Korno Grande (2912m).

Nastavite vožnju do mesta Santo Stefano di Sesanio. U pitanju je udaljeno, polu napušteno selo visoko u nacionalnom parku Gran Saso e Monti dela Laga. Posle podne, produžite do Sulmone, ljupkog gradića smeštenog u senci masiva Morone.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by AMBRA🌺 (@ambra_giov)

Poznata po svojim slatkišima (buketi badema obloženih šećerom), Sulmona je dobra baza za dalje istraživanje južnih krajeva regiona. Ovde možete naći dobar smeštaj i još bolje restorane sa odličnim italijanskim jelima.

Vinski regioni Francuska
PROČITAJTE I…

Vinski regioni Francuske za uživanje

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
177Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *