Zdravlje – Letite avionom, a pijete ove lekove?! – Travel Magazine

Letite avionom, a pijete ove lekove?!

Letite avionom, a pijete ove lekove?!

Svakog dana preko 10 miliona u svetu ljudi leti avionom. Mnogi od njih piju lekove, od kojih neki zbog specifičnih uslova u avionskoj kabini mogu da predstavljaju rizik po zdravlje putnika.

Među njima su neke vrste kontraceptivnih tableta, lekovi za lečenje neplodnosti, antihistaminici, ali i lekovi koji se koriste za sprečavanje srčanog i moždanog udara.

Iako je letenje avionom jedan od najsigurnijih načina putovanja, postoje određeni rizici koje ono nosi po zdravlje putnika, bez obzira na dužinu leta. Tako pritisak u kabini aviona koji leti na visini 10.000 – 12.000 metara nije isti kao na 0m nadmorske visine, već je jednak pritisku na 1.800 – 2.400m, što uzrokuje i manji nivo kiseonika u kabini. Tokom leta putnici nemaju mogućnost da se kreću, a često nemaju ni dovoljno prostora da opruže noge, što može dovesti do problema sa cirkulacijom. Takođe, vlažnost vazduha u kabini je manja od normalne vrednosti.

Kada se sve ovo spoji, dolazi do povećanog rizika od tromboze dubokih vena, odnosno stvaranja krvnog ugruška u venama koje se nalaze duboko u telu, najčešće u nogama. Stvaranje ovog ugruška može da izazove zaustavljanje krvotoka ka plućima, srcu ili mozgu, što onda može dovesti do srčanog ili moždanog udara.

Zato se svi lekovi čije konzumiranje može povećati rizik od srčanog ili moždanog udara moraju uzimati sa oprezom.

Takve su neke vrste kontraceptivnih tableta, za koje se zna da povećavaju rizik od stvaranja tromba. I uopšte, hormonske terapije, posebno lekovi koji sadrže estrogen, kao i lekovi za lečenje neplodnosti (kao što su gonadotrofini), mogu povećati rizik od stvaranja tromba.

Ako koristite neki od ovih lekova, to ne znači da ne smete da letite, niti da treba da prestanete da uzimate svoju terapiju. Šanse od stvaranja tromba tokom leta su minimalne. Ali ukoliko uz to patite od dijabetesa tipa II, gojaznosti, bolesti srca, ili ste već imali srčani ili moždani udar, savetuje se oprez. Putnici koji primenjuju terapiju za sprečavanje srčanog ili moždanog udara svakako pre putovanja treba da se konsultuju sa svojim doktorom.

Antihistaminici
Mnogi putnici koji imaju probleme sa mučninom ili ne mogu da spavaju tokom leta, uzimaju lekove protiv mučnine (koji ujedno imaju i uspavljujući efekat). Većina ovih lekova su zapravo antihastiminici (kao prometazin) koji nekada kod dece mogu izazvati suprotan efekat – odnosno uznemirenost i pojačanu aktivnost. Ovi lekovi mogu da uspore disanje pa u kombinaciji sa smanjenim nivoom kiseonika u kabini mogu biti opasni, naročito ukoliko patite od respiratornih problema.

Preporuka
Ako planirate da letite avionom a imate prepisanu bilo kakvu stalnu terapiju, trebalo bi da sa svojim doktorom proverite da li postoji rizik da zbog nje na letu iskusite bilo kakve neželjene posledice. On vam može reći da smete da letite bez ikakvih izmena, ili vam može promeniti terapiju, a postoji mogućnost i da uz postojeću terapiju dobijete lek koji smanjuje rizik za stvaranje ugruška.

Tokom leta, pokušajte da ne uzimate antihistaminike protiv mučnine. Pijte puno vode, povremeno radite vežbe istezanja u svom sedištu i iskoristite svaku priliku da napravite nekoliko koraka po kabini.

Takođe, izbegavajte alkohol, kafu i ostala pića sa kofeinom jer mogu da utiču na dehidrataciju organizma i osećaj pospanosti.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

4 Komentara

 1. sve je ovo ok ali me zanima ako popijem dva rivotrila da li je to opasno ili me oni mogu opustiti

  Pošaljite odgovor
  • Ne… samo da opusti… znam da je kasno odgovor stigao ali eto, mozda ga nego iskoristi… pijem rivotril zato i pišem. Poudrav

   Pošaljite odgovor
  • Koliko rictrika smem da popijem ako 10 sati putujem

   Pošaljite odgovor
 2. Sme li se putovati avionom ako pijem levofloksacin zbog urinarne infekcije? Pre 20 god. sam operisala aneurizmu mozga

  Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *