Zdravlje – Hronični bolesnici na putovanju – Travel Magazine

Hronični bolesnici na putovanju

Hronični bolesnici na putovanju

Kupovina putnog zdravstvenog osiguranja i pakovanje osnovne putne apoteke postali su standardni deo priprema za putovanje.

Putno osiguranje će vam omogućiti da se opustite na odmoru, znajući da ste u svakom trenutku zaštićeni od nepredviđenih situacija i bolesti, a putna apoteka, koja bi trebalo da sadrži lekove za spuštanje temperature i protiv bolova, antiseptična sredstva i probiotike, sredstva za ublažavanje bola kod ujeda insekata ili kod osipa i ojeda, pomoći će vam da sanirate akutne tegobe.

Ovo se, naravno, odnosi na putnike koji ne pate od hroničnih bolesti. Hronični bolesnici koju imaju stalnu terapiju koje moraju da se pridržavaju, trebalo bi da znaju još neke stvari.

Kao prvo, u zavisnosti od destinacije na koju idete, vaši lekovi mogu biti na listi nedozvoljenih suspstanci ili na listi lekova za koje je potrebna dozvola za unošenje (u arapskim zemljama to su, na primer, pojedini lekovi za smirenje, a u Japanu, između ostalog, neki lekovi za alergije i probleme sa sinusima). Zato pre odlaska na put proverite kakav je status lekova koje koristite i da li su vam potrebni nalaz i potvrda specijaliste.

Savet je da kada putujete nosite količinu lekova koja vam je potrebna za period trajanja putovanja, kako ne biste bili „sumnjivi“, ali uvek ponesite terapiju za nekoliko dodatnih dana, jer nikada ne znate zbog čega se na putu možete zadržati duže nego što je planirano.

Takođe, terapiju bez koje ne možete, uvek nosite u ručnom prtljagu, jer iako je mali, rizik od gubljenja čekiranog prtljaga uvek postoji, a u tom slučaju dobijanje novih lekova može biti komplikovano.

Osim toga, hronični bolesnici uvek treba da odaberu putovanja koja im neće pogoršati stanje (odgovarajuća klima, intenzitet aktivnosti i sl), a obavezno proverite gde je najbliža medicinska ustanova kojoj se možete obratiti u slučaju nužde (mada takvu podršku svakako imate i u okviru svog putnog zdravstvenog osiguranja).

Pročitajte još i zanimljive savete o lekovima, ali i prirodnim zamenama za lekove na putovanju, Takođe, nemojte propustiti obavezne vakcinacije kada putujete.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *